Obavijesti

News

Komentari 42

Novi ministar financija Marko Primorac: 'Građani ne trebaju mijenjati svoje navike trošenja'

Novi ministar financija Marko Primorac: 'Građani ne trebaju mijenjati svoje navike trošenja'

'Što se tiče Ministarstva financija, on će biti na tragu što sam već do sada i komunicirao - pomoć najugroženijim skupinama ljudi, onima s najnižim dohotcima" kazao je Primorac

VIDEO

Sabor je u petak potvrdio Marka Primorca za novog ministra financija, a u Ministarstvu financija obavljena je službena primopredaja. Prvi intervju na televiziji novi ministar dao je Sabini Tandari Knezović u Dnevniku Nove TV.

Pred novim ministrom je vruća jesen. Na pitanje - što bi savjetovao građanima, s obzirom na inflaciju, Primorac je kazao da nas očekuju izazovna vremena.

- Najavljuju se rekordne stope inflacije, ekonomski analitičari su prognozirali usporavanje stopa rasta, pa čak i recesiju - dodao je i kazao kako misli da imamo razloga za optimizam.

- U najavi imamo za večeras i povećanje kreditnog rejtinga agencije Moody's zbog svih reformi koje je Vlada provela, stabilnosti financija, zbog mjera fiskalne konsolidacije - rekao je.

'Supruga i ja se nismo cijepili preko reda nego na preporuku liječnika. I nemam što više reći'
'Supruga i ja se nismo cijepili preko reda nego na preporuku liječnika. I nemam što više reći'

Navodi kako su cijene skočile.

- Hrana je skočila, cijene su općenito porasle, to je neminovno - dodao je:

- Ja sam već u nekoliko navrata istaknuo da fiskalna politika ima javno ograničen manevarski prostor u borbi protiv inflacije, međutim, ovo su dobre i pozitivne vijesti koje ne smiju ostati po strani i treba ih istaknuti - rekao je Primorac.

Apelira na javnost da se stane na loptu.

- Kad govorimo o brizi za građane, Vlada je do sada pokazala da se zna nositi s krizama - epidemija, potres... - rekao je Primorac i dodao:  

- U trenucima općeg porasta cijena jako su važna u ekonomiji očekivanja. Stanimo na loptu, primirimo se, u smislu da - ako se šire vijesti o pretjeranoj inflaciji, nekakvom armagedonu, ta očekivanja mogu potaknuti građane na veću potrošnju, obavljanje investicija koje nisu planirali obaviti zbog toga što strahuju od porasta cijena i to može dalje produbiti inflaciju - kazao je.

Na pitanje treba li više trošiti ili štedjeti, navodi kako građani ne bi trebali mijenjati navike koje imaju.

- Mislim da građani ne bi trebali mijenjati svoje navike - rekao je i dodao da je on skroman te da se njegova supruga brine o rashodima.

- Imamo podijeljene poslove u obitelju, ja sam zadužen za prihodovnu stranu, moja supruga za rashodovnu - rekao je i dodao kako njihova potrošačka košarica nije puno drugačija od potrošačkih košarica drugih građana.

- Trošimo na hranu, režije, energente, ne bih rekao da je to nešto neuobičajeno - objasnio je.

Glasali prije odlaska na odmor: Nova pravila i kazne za vozače električnih romobila i bicikliste
Glasali prije odlaska na odmor: Nova pravila i kazne za vozače električnih romobila i bicikliste

Neke zemlje u Europi već sad pozivaju građane na štednju energenata i grijanje na 19, a hlađenje na 25 stupnjeva. 

- Mjere fiskalne politike u smislu borbe protiv inflacije bit će ograničene i usmjerene na pomoć građanima. Ono što možemo napraviti su mjere. Treba apelirati na građane da troše manje energije - rekao je Primorac.

Navodi da je jesenski paket mjera još uvijek u raspravi. 'Što se tiče Ministarstva financija, on će biti na tragu što sam već do sada i komunicirao - pomoć najugroženijim skupinama ljudi, onima s najnižim dohocima', kazao je Primorac.

- U ovakvim situacijama energetskih kriza i potpora - istraživanja su pokazala da bi većina potpora otišla najbogatijima. Mi to nećemo napraviti nego ćemo identificirati ljude kojima je potrebna pomoć i kroz nekakve novčane transfere pokušat ćemo povećati njihov realni dohodak - kazao je.

Primorac kaže da se proračun puni dobro.

- Nema nikakvih problema. Inflatorni učinci pozitivno djeluju na punjenje proračuna, no postoje i dodatni zahtjevi za rashodima iz proračuna, najavljuju se usklađivanja, povećavanja plaća u javnom sektoru, indeksacija mirovina... - navodi Primorac.

Na pitanje o povećanju plaća koje traže sindikati navodi kako očekuje konstruktivan dijalog. 

- S povećanjem osnovice iz svibnja za četiri posto, rashodi su na godišnjoj razini porasli za milijardu i pol kuna - rekao je i dodao da će ministarstvo učiniti sve da im pomogne.

'Apsolutno sam za porez na nekretnine. Međutim ne u ovim okolnostima, sada nije vrijeme'
'Apsolutno sam za porez na nekretnine. Međutim ne u ovim okolnostima, sada nije vrijeme'

- Moramo biti svjesni činjenice da je proračun ograničen, apetiti su veliki, apetiti se povećavaju. Vidjet ćemo u kojem segmentu možemo pomoći, ja nisam sudjelovao u tim pregovorima. Odgovorit ćemo na poziv sindikata za sastankom - rekao je Primorac.

Primorac navodi da tim u ministarstvu ostaje isti.

- Uz promjenu, državni rizničar Ante Matijević podnio je ostavku, zajedno s ministrom Marićem. Njegova nasljednica će biti Danijela Stepić, osoba koja vlada ovom temom, bila je njegova zamjenica - istaknuo je Primorac.

Na pitanje ima li prijatelje s jahtama, kaže kako, nažalost, nema, a da će za odmor uzeti tek par dana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca