Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
53 komentara

Novi ministar financija zadužio nas je povoljnije nego Lalovac

Upisano je 668 mil. kuna s rokom dospijeća od godinu dana, uz prosječnu kamatnu stopu od 1,35 posto. Kamatna stopa na prošloj je aukciji iznosila 1,46 posto

Luka Stanzl/Pixsell
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
53 komentara

Ministarstvo financija u utorak je na aukciji trezorskih zapisa izdalo 668 milijuna kuna i 2 mil. eura vrijedne trezorce.

Kako su objavili iz Ministarstva, financijske institucije ponudile su uvjete kratkoročnog zaduženja bolje nego pri zadnjoj kunskoj aukciji 11. siječnja, dok je Ministarstvo financija još vodio Boris Lalovac.

Ministarstvo je u utorak ponudilo na upis 500 milijuna kuna i 10 milijuna eura trezorskih zapisa. Financijske institucije uzvratile su znatno vrjednijom ponudom u iznosu od 1,641 milijardu kuna trezoraca, te dva milijuna eura trezoraca. Upisano je 668 milijuna kuna s rokom dospijeća od godinu dana, uz prosječnu kamatnu stopu od 1,35 posto. Kamatna stopa na prošloj je aukciji iznosila 1,46 posto.

Iako će se ovo kunsko zaduženje, potrebno za podmirenje proračunskih obveza, plaćati po povoljnijim kamatama, na naplatu dospijeva 588 milijuna kuna trezoraca, pa je dug po trezorskih zapisima povećan za 80 milijuna kuna. Dug u eurima smanjen je za 9,8 milijuna kuna.

A ministar Marić u utorak je najavio i kako u 2016. neće dirati porezni sustav.

- iz mojih usta nećete čuti najave novih poreza, promjene u poreznom sustava dok nisam napravio podrobnu analizu modela i dok nisam siguran u određene činjenice - kazao je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message