Obavijesti

News

Komentari 151

Novi ministri su stigli u Vladu: 'Učlanio sam se u HDZ sa 16'

Novi ministri su stigli u Vladu: 'Učlanio sam se u HDZ sa 16'
16

Ivan Malenica, Mario Banožić, Josip Aladrović i Marija Vučković stigli su u Banske dvore i dali svoje prve izjave. Nešto kasnije stigao je i kandidat za ministra vanjskih poslova Gordan Grlić Radman

VIDEO

Nakon što je premijer Andrej Plenković u srijedu kasno navečer konačno obznanio svoju kadrovsku križaljku i predstavio imena onih koji odlaze te onih kojih dolaze, s budućim ministrima, koje u petak moraju potvrditi saborski zastupnici, odradio je odmah u četvrtak prvi sastanak u Banskim dvorima. Svi su odmah prošli i prva novinarska "rešetanja" pitanjima što će napraviti i kako voditi resore koji su dobili. Među prvima je stigao nasljednik Lovre Kuščevića, Ivan Malenica, dekan veleučilišta u Šibeniku

Istaknuo je da je ova pozicija izazov u njegovoj karijeri i da ju je prihvatio jer želi nešto napraviti na području javne uprave. Među ostalim, dodao je, želi demistificirati javnu upravu i vratiti povjerenje građana. 

Na pitanje po čemu je kompetentan za ovu poziciju, poručio je kako se do sada znanstveno bavio javnom upravom. 
 

Zagreb: Novi ministri dolaze u Banske dvore

- Želim da javna uprava bude servis građana i da mi svi budemo zadovoljni - istaknuo je Malenica. Nije htio govoriti hoće li biti otpuštanja u upravi. 

Na pitanje hoće li smanjivati ovlasti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, što je njegov prethodnik Kuščević htio novim zakonom, Malenica je diplomatski odgovorio kako će sve vidjeti.

Nakon Malenice je stigao i nasljednik Gorana Marića, Mario Banožić, budući ministar državne imovine, a sadašnji predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, i otkrio svoje planove.

- S obzirom na donesene strateške planove vezano za državnu imovinu, vjerujem da je dosadašnji odnos po pitanju državne imovine, koja je bila zapuštena, nije bio adekvatan prema njoj, nije na ponos - rekao je.

Zagreb: Novi ministri dolaze u Banske dvore

Nije htio komentirati treba li država privatizirati tvrtke poput Croatia Airlinesa, ACI-ja ili HEP-a jer još, kako kaže, nije vidio ni podatke ni analizu. 

Afere svog prethodnika oko vlastite imovine, nije želio komentirati. Istaknio je kako je Marić napravio veliki iskrak po pitanju državne imovine.

U Vladu je stigao i Josip Aladrović, šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koji će zamijeniti Marka Pavića na čelu Ministarstva rada. Naime, Pavić odlazi u Ministarstvo EU fondova gdje će zamijeniti Gabrijelu Žalac.

- Nadam se da ću opravdati povjerenje, da ću odgovorno obavljati svoj posao i da će se rezultati ministarstva vidjeti u kratkom roku - rekao je. Istaknuo je da je u ministarstvu velika većina stvari rađena dobro. 

- Pozvat ćemo socijalne partnere na dijalog, na obnovu Gospodarsko-socijalnog vijeća i da ćemo socijalnim dijalogom rješavati probleme koji su nam se u nekom trenutku pojavili - poručio je. 

Upitan što će učiniti povodom referenduma o mirovinskoj reformi, za koji su sindikati prikupljali potpise, Aladrović je rekao da se na to ne bi očitovao. 

- S obzirom na broj potpisa koji se dogodio i prethodne radnje, ja se na to ne bih očitovao. Rekao bih da je to demokratska volja naroda. Ono što će se događati ubuduće, nastojat ćemo anticipirati - rekao je. 

Zagreb: Novi ministri dolaze u Banske dvore

Na pitanje hoće li odustati od mirovinske reforme kakva je sada zmišljena, istaknuo je kako će to definirati u budućem vremenu.

- Pustimo da Ministarstvo uprave i Vlada odrade svoj dio posla, da se vidi ima li dovoljno glasova referendumske inicijative - rekao je.

Dodao je kako je do sada kvalitetno surađivao s Pavićem te da je siguran da će se ona nastaviti i dalje. 

Vrlo mlad postao je ravnatelj HZMO-a, a istaknuo je kako je taj posao odradio vrlo kvalitetno i korektno. 

- Siguran sam da ću isto tako obavljati i ovaj posao - rekao je.

Upitan s koliko se godina učlanio u HDZ, budući ministar rada rekao je da je to bilo jako davno.

- Sa svojih 16 ili 17 godina - kazao je.

Zagreb: Novi ministri dolaze u Banske dvore

Kandidatkinja za ministricu poljoprivrede Marija Vučković, nasljednica Tomislava Tolušića kod kojeg je bila državna tajnica, rekla je pri dolasku da je zahvalna na časti i odgovornosti za obnašanje ministarske funkcije.

- Osobito u ovoj Vladi koja je učinila niz reformskih koraka u pogledu makroekonomije, pokazatelja korištenja EU fondova, mnogo čemu drugome - rekla je.

Nastavit će, dodala je, raditi u resoru ono što je započeto, a naglasila je i odličnu suradnju sa svojim bivšim šefom Tomislavom Tolušićem bila odlična. 

- Radimo novu razvojnu strategiju koja nije napravljena godinama, provest ćemo digitalizaciju, uvest ćemo naše poljoprivrednike u digitalizaciju i dalje raditi zajedno s ribarima na korištenju EU fondova, na poboljšanju njihovog položaja, izraditi odgovarajući plan za novo programsko razdoblje - nabrojala je.

Na pitanje hoće li godinu dana biti dovoljno za sve to, istaknula je kako nekada nekome nisu dovoljne ni četiri godine.

- A nekad se u šest mjeseci može napraviti puno. To smo mi već itekako započeli i vjerujem da ćemo uspješno završiti - naglasila je.

Nije željela odgovoriti zašto je Tolušić smijenjen, što je premijer Plenković naveo kao razloge.

 

Stigao je i novi ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, veleposlanik u Njemačkoj i nasljednik Marije Pejčinović Burić koja odlazi na funkciju glavne tajnice Vijeća europe.

- Kako ne bih prihvatio tu funkciju ako mi je ponuđena, a s druge strane mi je čast. Do 1991. sam živio u Švicarskoj, a onda sam se vratio sa trudnom suprugom jer smo imali jaki emocionalni naboj prema domovini - rekao je. 

Otkrio je svoje prve poteze kad preuzme Ministarstvo.

- Moram vidjeti s Marijom Pejčinović Burić, nastavit ćemo tamo gdje smo stali. Najveći izazov je predsjedavanje Europskim vijećem. Veliki sam optimist i jako volim izazove, a posebice kada nešto radite za domovinu. Diplomacija je plemenita disciplina, a naši su ciljevi plemeniti - rekao je.

Nije htio odgovoriti kada ga je premijer zvao i čime ga je nagovorio da dođe na ovu poziciju. Rekao je da su svi oni "iz vanjskih poslova", poput Plenkovića i Pejčinović Burić te da je iskusan.

- Premijera Plenkovića znam dugo, kompetentan je i odlučan, uvijek smo dobro surađivali - rekao je.

Ne zna tko će ga zamijeniti u Berlinu gdje je bio veleposlanik.

Istaknuo je kako je član HDZ-a.

- Stvaranje države je bilo vezano uz HDZ, ali uvijek kažem da sve što radim kao diplomat, športskim rječnikom, navijam za svih 11 igrača. Navijam i za Hajduk i za Dinamo, to je moja privatna stvar - rekao je. Dodao je da je u izboru njega kao novog ministra presudilo diplomatsko iskustvo u Berlinu, ali i Budimpešti gdje je imenovan za vrijeme SDP-ove vlade.

Rekao je kako će sigurno jako dobro nastaviti surađivati s premijerom Plenkovićem te predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. 

- Ja sam svestrani integralist. Mi smo relativno mala država, ali imamo velike ciljeve. Moramo biti složni u tome, posebice kada su u pitanju nacionalni interesi - istaknuo je. 

Završen je sastanak novih ministara. Jedan od novih, ali starih ministara je i Marko Pavić, dosadašnji ministar rada koji je naslijedio resor Gabrijele Žalac. Rekao je kako se vesele novim pobjedama. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 151
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović