Obavijesti

News

Komentari 137

Video incidenta: Aktivirao je vatrogasni aparat na Hitnoj

Video incidenta: Aktivirao je vatrogasni aparat na Hitnoj
9

Nitko nije ozlijeđen, nije bilo napada na medicinsko osoblje, nanesena je tek manja materijalna šteta koja je otklonjena ujutro, kazao nam je ravnatelj KB Dubrava Srećko Marušić

VIDEO

POGLEDAJTE JAVLJANJE UŽIVO:

Incident u KB Dubrava: Mladić vatrogasnim aparatom razbio vrata i ispraznio ga u hodniku!

Posted by 24sata on Monday, 28 January 2019

U hitnoj kirurškoj ambulanti u KB-u Dubrava noćas malo iza ponoći muškarac (24) je vrijeđao liječničko i medicinsko osoblje te je potom ispraznio vatrogasni aparat.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Tijekom prethodne noći, bilo je to oko 1 sat, dogodio se incident u KB Dubrava. Jedan od pacijenata otvorio je vatrogasni aparat u Hitnoj službi. Nitko nije ozlijeđen, nije bilo napada na medicinsko osoblje, nanesena je tek manja materijalna šteta koja je otklonjena ujutro. Hitna služba je bila u zastoju do sada jer je trebalo očistiti prostor od onećišćenja uzrokovanog tim sredstvom za gašenja, no sada će normalno funkcionirati. Samog počinitelj policija je uhvatila i privela - kazao nam je ravnatelj KB Dubrava Srećko Marušić.  

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:25

Mladić je navodno bio na pregledu na hitnom prijemu. Prema medicinskom je osoblju okrenuo vatrogasni aparat, kojim je razbio i vrata, a ujedno je i prijetio osoblju.  Prema neslužbenim informacijama, muškarac se uznemirio tijekom pregleda kompjutorizirane tomografije (CT) nakon čega je uzeo aparat za gašenje požara, porazbijao inventar bolnice, a onda ispraznio vatrogasni aparat na hodnike i ambulantu.

Ravnatelj bolnice ponovio je još jednom kako nije fizički nasrnuo na nijednog djelatnika bolnice.

- U svim bolnicama se povremeno događaju incidenti. Nedavno je bio jedan na Jordanovcu. Nažalost, to je rezultat aktualnog stanja u državi, kako ekonomskog, socijalnog, a u konačnici i duhovnog. Uvijek je bilo pojedinačnih slučajeva nasrtaja prema medicinskom osoblju i institucijama. Mislim da je ovo izolirani slučaj, radi se o čistoj slučajnosti - kazao je ravnatelj KB Dubrava i dodaje kako se njihovi zaposlenici osjećaju sigurno.

- Prije godinu dana imali smo sličan incident u Hitnoj službi u kojem je jedan naš djelatnik bio ozlijeđen - kazao je ravnatelj Marušić.

Pozvana je policija, a počinitelju je pružena adekvatna liječnička pomoć. Navodno je prevezen u bolnicu Vrapče.

Danas, oko 00.30 sati u prostoru zdravstvene ustanove u Aveniji Gojka Šuška 24-godišnjak je tijekom pružanja medicinske pomoći, zbog stanja u kojem se nalazio verbalno napao medicinsko osoblje i aktivirao vatrogasni aparat. Nakon dolaska policijskih službenika, nije prestao s takvim ponašanjem te su policijski službenici, zbog smirivanja situacije i sprječavanja mogućeg ozljeđivanja sebe i drugih, nad njim upotrijebili sredstva prisile. Liječnička pomoć pružena mu je u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi, nakon čega slijedi kriminalističko istraživanje, priopćio je PUZ.
 

Liječnik u šoku: 'Gađali su me čašom i svima prijetili smrću...'
Liječnik u šoku: 'Gađali su me čašom i svima prijetili smrću...'

Ovo je drugi napad u zagrebačkim bolnicama u svega par dana. Podsjetimo, prije nekoliko dana obitelj preminulog pacijenta napala je liječnike u bolnici Jordanovac. Tijekom napada razbili su staklena vrata i televizor. 

Napali sestre i liječnike: 'Morat ćemo zaključavati bolnicu'
Napali sestre i liječnike: 'Morat ćemo zaključavati bolnicu'

Nedavno je napadnut i administrativni djelatnik KB-a Dubrava. Njega su napala trojica mladića te su mu nanijeli teške tjelesne ozljede zbog čega je bio hospitaliziran i operiran.

HLS traži hitne mjere za podizanje sigurnosti u zdravstvenim ustanovama

U povodu napada na liječnike i zdravstvene radnike u Klinici za plućne bolesti Jordanovac i u hitnoj kirurškoj službi KB-a Dubrava, Hrvatski liječnički sindikat (HLS) u ponedjeljak je uputio apel Vladi za hitno uvođenje mjera za podizanje razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama.

Sindikat predlaže uvođenje obveze 24-satne nazočnosti zaštitarske službe u zdravstvenim ustanovama, nadzor kamerama na mjestima gdje su napadi na zdravstvene radnike učestaliji, poput čekaonica i prijamnih šaltera te strogu kontrolu ulazaka prilikom posjeta.

Također traže da se zdravstvene ustanove proglase mjestima nulte tolerancije na nasilje, da se napadače na zdravstvene radnike na njihovim radnim mjestima najstrože kažnjava, a imena i fotografije napadača redovito dostavljaju svim zdravstvenim ustanovama.

POGLEDAJTE VIDEO: 

U Zakon o zaštiti prava pacijenata trebalo bi unijeti odredbu o obvezi pridržavanja kućnog reda za pacijente i njihove pratnje/posjete te definirati sankcije u slučaju nepridržavanja kućnog reda.

Osuđujući napade na zdravstveno osoblje, HLS ističe kako su napadi kojima su liječnici i ostali zdravstveni radnici izloženi na svojim radnim mjestima sve češći, a osobito zabrinjava podatak da doživljavaju sve više fizičkih napada.

- Iako su najnovije izmjene Kaznenog zakona donijele određene promjene, liječnici ipak nisu dobili status službene osobe, a napad na zdravstvenog radnika na njegovom radnom mjestu se ne tretira kao napad na službenu osobu. Na učestale napade na liječnike upozoravamo već dugi niz godina i cijelo to vrijeme smo izloženi agresiji, koja je, nažalost, postala dio naše svakodnevice - ističe u priopćenju predsjednica sindikata Renata Čulinović-Čaić.

HLS ne želi da se u zdravstvenim ustanovama dogodi nešto još gore od incidenata na Jordanovcu i u KB-u Dubrava da bi se problem shvatio ozbiljno.

- Eskalacija nasilja na našim radnim mjestima sigurno neće zadržati naše kolege u domovini. Zgroženi divljanjem na Jordanovcu, ponovno upozoravamo i tražimo od svih nadležnih institucija da se hitno poduzmu mjere za zaštitu zdravlja i života  liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika, zaposlenih u zdravstvenim ustanovama - kaže se u priopćenju.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 137
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"