Obavijesti

News

Komentari 11

Novi predsjednik Srpskog narodnog vijeća Boris Milošević

Novi predsjednik Srpskog narodnog vijeća Boris Milošević
1

Za Miloševićeve zamjenice izabrane su Dragana Jeckov,  saborska zastupnica SDSS-a i  Aneta Vladimirov, voditeljica Odjela za kulturu SNV-a

VIDEO

Novi predsjednik Srpskog narodnog vijeća je Boris Milošević, dok je Milorad Pupovac, koji je 22 godine bio na čelu te krovne organizacije Srba u Hrvatskoj, sada predsjednik Savjeta SNV-a, odlučeno je u subotu na izbornoj skupštini SNV-a u prostorijama Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu.

Kako o izbornoj skupštini izvještavaju Novosti, u uvodnom govoru Milorad Pupovac je naglasio da su za SNV-om i srpskom zajednicom četiri turbulentne godine.

"To su bile među najturbulentnijim godinama u poslijeratnoj historiji srpske zajednice, a karakterizirale su ih financijska nestabilnost i pokušaji dezintegracije SNV-a, SDSS-a, ‘Prosvjete’ i drugih srpskih institucija. Bio je vidljiv uticaj ljudi iz drugih političkih stranaka na predstavnike Srba u Hrvatskoj. Imali smo ozbiljne financijske teškoće, ali smo naišli na razumijevanje u Srbiji, čije nam vlasti daju kontinuiranu podršku, čineći naše organizacije sigurnijim i stabilnijim", rekao je Pupovac

Kako navode Novosti, Pupovac se osvrnuo i "na opće političke aspekte, od antićirilične kampanje 2014. do inicijativa koje su bile protiv tolerancije i zaštite manjinskih prava, uz stalan rast govora mržnje koji se ne smanjuje ni danas, uz pokušaje da se referendumima smanje prava Srba u Hrvatskoj."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 Na tajnim izborima za predsjednika SNV-a izabran je Boris Milošević, koji inače obnaša funkciju predsjednika Vijeća srpske manjine Grada Zagreba i Kluba zastupnika SDSS-a u Saboru, a za zamjenice  Dragana Jeckov i Aneta Vladimirov. Dosadašnji predsjednik SNV-a Pupovac izabran je za predsjednika Savjeta te organizacije. Riječ je o novom tijelu, nastalom izmjenama Statuta SNV-a, koje će činiti najistaknutiji predstavnici srpskih institucija.

 U svojoj viziji razvoja pod nazivom ‘Da budemo svoji’, Milošević je naveo četiri prioriteta. Prvi je unapređenje aktivnosti SNV-a, kao i očuvanje aktivnosti koje su se pokazale dobrima: Novosti koje su, prema Miloševićevim riječima, jedini nezavisni javni medij građana, Političke akademije, koja raste i razvije se, a tu je i Centar za razvoj koji pruža pomoć u izradi projekata i informiranju korisnika sredstava iz fondova, kao i kapitalne investicije za sredine u kojima žive Srbi.

"Važna je i kultura sjećanja jer su od zaborava sačuvana brojna stratišta. Kako bi izgledala komemoracija u Jasenovcu bez SNV? Izgledala bi kao ona državna, bez dostojanstva", rekao je Milošević.

Drugi prioritet je reorganizacija središnjeg ureda SNV-a i njegovih odjela, a treći ostvarivanje daljnjih ciljeva, pri čemu bi se financijska sredstva, osim iz proračuna osiguravala i preko projekata.

 Četvrto je suradnja s vijećima na terenu, kao i s bratskim organizacijama kroz projekte i druge zajedničke aktivnosti. "Moramo se zajedno boriti protiv onih koji nam žele doći glave. Nećemo pognuti glavu jer je doprinos Srba u Hrvatskoj nemjerljiv i neporeciv. Mi smo ranjena zajednica; ima nas 400.000 manje u odnosu na 1991. Borit ćemo se za svoja prava, pojedinačnu i kolektivnu ravnopravnost, kao i za društvo jednakih"  zaključio je Milošević, izvijestile su Novosti.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a