Obavijesti

News

Komentari 67

Novi projekt: Lift Vodotornja vodit će goste na vidikovac

Novi projekt: Lift Vodotornja vodit će goste na vidikovac
8

Novi vukovarski Vodotoranj predstavljao bi simbol zajedništva i prkosa i, ako se ostvari po zamišljenom projektu, bit će veoma zanimljiv svim posjetiteljima

VIDEO

Tek nekoliko dana nakon što je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović pristala biti pokroviteljicom obnove vukovarskog Vodotornja, gradonačelnik Ivan Penava objavio je da je Poglavarstvo pokrenulo projekt obnove ovog najprepoznatljivijeg hrvatskog ratnog simbola. Predstavili su idejno rješenje koje je izradila Radionica arhitekture, tvrtka iz Zagreba, koja je u Vukovaru već ostvarila dva projekta - Dvorac Eltz i Vučedolski muzej. Novi, budući vukovarski Vodotoranj predstavljao bi simbol zajedništva i prkosa i, ako se ostvari po zamišljenom projektu, bit će veoma zanimljiv svim posjetiteljima Vukovara. 

- Zamisao je bila da ga očuvamo upravo ovakvog kakav sada izgleda, ali da ga učinimo sigurnim i dostupnim posjetiteljima. Želimo kroz njega ispričati ratnu priču odolijevanja, prkosa, zajedništvu, o danima kada je odolijevao svim bezbrojnim granatama koje su ga pogađale jer je na svom vrhu imao hrvatski barjak. Obzirom da je to projekt koji košta oko 20 milijuna kuna i Grad Vukovar to ne može sam financirati, mi pozivamo svu hrvatsku javnost, ali i dijasporu, da se uključe u obnovu svojim makar i najmanjim donacijama. Pozivamo sve male ljude, ali i tvrtke, institucije, ustanove, da i oni pomognu. Svima njima ćemo osigurati mjesto u podnožju vodotornja, mjesto gdje ćemo napisati njihovo ime i tako poslati poruku da je obnova vukovarskog tornja, kao i obrana grada, rezultat našeg zajedništva - kazao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na predstavljanju obnove Vodotornja. 

Davor Javorović/PIXSELL

- Vodotoranj bi okruživao memorijalni park a u okviru  njega bio bi kafić, dječje igralište, javni toalet te parkiralište. Vanjski lift vozio bi do velike sobe tornja, odnosno lonca za vodu koji se nalazi na vrhu. To je prostor veličine košarkaške dvorane, znači veoma velik. Kroz njega bi se protezala vijugava staza, gotovo instalacija, koja bi vas, pod blagim kutom, stalno uspinjala prema vrhu tornja gdje je vidikovac. Putem staze, koja simbolizira vijugav, kompliciran, neočekivan vukovarski put prema slobodi, gledali biste na grad Vukovar kroz velike pukotine, rupe koje su nastale od granata. Njih nećemo zatvarati, nego tek obložiti staklom. Također bi tu bio i veliki ekran na kojemu bi se prikazivali dokumentarni filmovi iz 1991. koji bi pokazivali uništavanje grada u ratu, pa i samog Vodotornja. Na samom vrhu tornja izašli biste van, na vidikovac koji bi bio ograđen visokom ogradom - predstavio je novi izgled Vodotornja Goran Rako, iz Radionice arhitekture dodajući kako Vodotoranj, dakako, trenutno zahtijeva i neke radove na statici kako bi se jamčila njegova sigurnost. 

Davor Javorović/PIXSELL

Jednom kada bude gotov, Vodotoranj će upošljavati 15-tak ljudi i u potpunosti bi bio samoodrživ. Građevinska dozvola mogla bi biti relativno brzo ishodovana, no novca trenutno nema, čak ni onog inicijalnog. 

- Novac koji je uplatila Zadarska županija za obnovu Vodotornja, tri milijuna kuna, nestao je, odnosno nikada nije ni bio uplaćen na račun grada Vukovara. Njime su raspolagala tri ministarstva tijekom godina, a tek smo nedavno saznali, nakon naših brojnih upita, da je novac navodno utrošen na obnovu prioritetnih objekata u Vukovaru no, država se obvezala da će taj novac vratiti kada nam zatreba. Bilo bi dobro da sada dobijemo nazad ta tri milijuna pa da nam to budu bar inicijalna sredstva za početak radova - kazao je Penava koji u mnogome računa na pomoć svih Hrvata u ovom projektu. 

Tko god uplati sredstva na račun Hypo Alpe Adria Bank, IBAN HR6525000091501143536, model HR24, poziv na broj 7765-OIB uplatitelja, opis plaćanja: projekt Vodotoranj, moći će na internet stranicama grada Vukovara pratiti ukupno sakupljen iznos za obnovu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u