Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Novi prometni krvotok Europe koštat će čak 500 milijardi eura

Mreža uključuje deset velikih prometnih koridora koji povezuju 86 glavnih europskih luka, 37 aerodroma, moderniziranje 15 tisuća kilometara željezničkih pruga...

Daniel Kasap/Pixsell
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
5 komentara

Europski ministri prometa dali su zeleno svjetlo za izgradnju mreže cestovnih i željezničkih pravaca diljem Europe, od Švedske do Italije, te od Portugala do Pariza, koja će, primijeni li se u potpunosti, do 2020. koštati čak 500 milijardi eura. 

Potpredsjednik Europske komisije zadužen za promet Siim Kallas rekao je kako je ovo vrlo značajan korak naprijed.

-  Promet je krvotok europskog gospodarstva i ako ne teče glatko, naše gospodarstvo će oslabiti i neće rast. Ministri su danas dali snažnu političku potporu za izgradnju strateških prometnih veza koje će osigurati europski gospodarski rast u  budućnosti - rekao je Kallas, javlja eGovmonitor.

Ovaj veliki projekt sada treba potvrditi Europski parlament što se očekuje sredinom 2013. godine.

Mreža uključuje deset velikih prometnih koridora koji povezuju 86 glavnih europskih luka, 37 aerodroma, moderniziranje 15 tisuća kilometara željezničkih pruga kako bi se na njima ostvarivale velike brzine te 35 prekograničnih projekata kojima bi se smanjivala uska grla u prometu. 

Ovu prometnu mrežu, za koju je potrebno 500 milijardi eura, financirala bi Europska komisija, vlade zemalja članica EU-a i Europska investicijska banka.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message