Obavijesti

News

Komentari 84

Raščistile se ulice: Banja Luka i Sarajevo prosvjeduju u srijedu

Raščistile se ulice: Banja Luka i Sarajevo prosvjeduju u srijedu
2

U utorak ujutro uhićen je otac Davida Dragičevića, Davor Dragičević koji već mjesecima traži pravdu i da se istraži sumnjiva smrt njegovog sina za kojeg smatra da je ubijen

VIDEO

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske uhitili su u utorak ujutro Davora Dragičevića, oca Davida Dragičevića za kojeg pripadnici pokreta "Pravda za Davida", tvrde da je ubijen. Nakon toga uslijedila su nova uhićenja - policija je privela Davidovu majku i par opozicijskih političara u RS. 

>>> Posljednje informacije: 

20.26 - Okupljeni u Sarajevu su za srijedu najavili novo okupljanje ispred Zemaljskog muzeja u znak podrške Davoru Dragičeviću i svim građanima Banja Luke koji skoro godinu dana traže istinu o smrti Davida Dragičevića. Okupljanje počinje u 19 sati. 

19.48 - Kako javlja Avaz, građani Sarajeva blokirali su glavnu ulicu. Za medije kažu da ne žele pristati na to da je Davor Dragičević zatvoren. Napomenuli su da neće još dugo blokirati cestu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jedna grupa odvojila se i otišla ispred Ureda visokog predsjednika (OHR). Tvrde da je i ta institucija odgovorna za situaciju u kojoj se nalazi obitelj Dragičević. 

19.38 - Građanima Banja Luke podršku su dali i građani Sarajeva koji su se okupili ispred Zemaljskog muzeja. Kako javlja N1, skupilo se nekoliko stotina ljudi. Na prosvjed solidarnosti izašli su i građani Mostara. 

19.29 - Samo je manja grupa građana ostala pred Hramom. Novi prosvjed očekuje se u srijedu u 18 sati

19.07 - Glavna banjalučka ulica otvorena je za promet, iako građani i policija i dalje stoje ispred Hrama. 

18.51Policija je krenula na okupljene, oni im skandiraju: "Ubojice". Policajci su stali na sam ulaz ispred Hrama. Ponovno upozoravaju građane da se maknu s glavne ulice. 

18.37 - Građani su blokirali glavnu ulicu Petra prvog Karađorđevića koja vodi prema Hramu. Na lice mjesta došli su i pripadnici Specijalne policije, a građani su im skandirali: "Idite na Kosovo", javlja Avaz

Očajna Davidova majka: 'Tko je ubio moje dijete? Pogledaj ga!'
Očajna Davidova majka: 'Tko je ubio moje dijete? Pogledaj ga!'

18.31 -  Iz policije su pozvali građane da se ne okupljaju jer za to nemaju potrebne dozvole.

Dio aktivista pokreta "Pravda za Davida" je krenuo prema banjalučkoj pravoslavnoj crkvi u centru grada te su ušli u dvorište Hrama Hrista Spasitelja, gdje drže zapaljene svijeće u rukama.

18.11 - Građanima se pridružio i Branislav Borenović, predsjednik PDP-a te Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a. 

- Ovdje smo svi nečiji roditelji i djeca. Tko je i zašto ubio Davida Dragičevića? Pozivamo policiju da traže ubojicu, a ne da se bave nama. Ljudski je zahtjev da se zaustavi progon obitelji Dragičević i da se zaustavi iživljavanje nad ocem i majkom. Uhitite ubojice. Tražimo da svi privedeni budu odmah pušteni - kazao je Borenović. 

Uhitili su oca i majku Davida Dragičevića: 'Oni će ga ubiti...'
Uhitili su oca i majku Davida Dragičevića: 'Oni će ga ubiti...'

18.06 -  Članovi skupine Pravda za Davida, ali i građani Banja Luke i dalje dolaze na mjesto gdje je zakazan novi prosvjed, ali policija tjera okupljene.

Hoće li se građani moći okupiti ili ne - na Trgu Krajine ili u Parku Petra Kočića - još nije poznato.

--------------------------------------------------

Jake policijske snage raspoređene su u utorak navečer u središtu Banje Luke kako bi se spriječilo očekivano masovno okupljanje građana i nastavak prosvjeda zbog uhićenja oca i majke mladića Davida Dragičevića koji traže istinu o ubojstvu svog sina.

Policajci sa štitovima i kacigama zapriječili su prilaze zgradama u kojima je sjedište predsjednika Republike Srpske i Narodne skupštine a pripadnici interventne policije raspoređeni su i na Trgu Krajine s kojega su ranije tijekom popodneva uz uporabu sile rastjerali pripadnike prosvjedne skupine "Pravda za Davida".

S tog je trga uz policijsku pomoć uklonjeno i improvizirano spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na Davida ubijenog pod nerazjašnjenim okolnostima u ožujku u Banjoj Luci, a komunalci su odnijeli i fotografije, cvijeće i svijeće.

Pripadnici skupine "Pravda za Davida" ipak su nastavili prosvjedovati i nakon što su silom potjerani sa središnjeg gradskog trga kružeći u koloni okolnim ulicama.

Kada su se okupili u parku preko puta trga na njih je nasrnuo policijski kordon te su ih potom policajci gurali štitovima.

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića koji je uhićen u jutarnjim satima u večernjim je satima i dalje bio u policijskom pritvoru kamo je priveden pod optužbom da je prijetio ministru policije RS Draganu Lukaču. Obitelj Davida Dragičevića optužuje policiju da zataškava okolnosti njegova ubojstva.

Majka ubijenog mladića Suzana Radanović koja je također bila privođena tijekom dana kazala je novinarima kako je policija pretražila obiteljsku kuću u vlasništvu obitelji Dragičević no pri tom ništa nisu našli a navodno su tragali za oružjem.

Policija je pritom satima u kući držala dvoje malodobne djece bez roditeljske pratnje.

"Sutra svatko može očekivati to što smo mi dočekali", kazala je Radanović koja se nakon puštanja iz policijske postaje ponovo pridružila prosvjednicima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!