Obavijesti

News

Komentari 178

Novi prosvjedi u Crnoj Gori: Jedan policajac teško ozlijeđen

Novi prosvjedi u Crnoj Gori: Jedan policajac teško ozlijeđen
4

Demonstranti prosvjeduju protiv zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je u petak usvojen u crnogorskom parlamentu. Prosvjednici su zasuli kamenjem policijsku patrolu i ozlijedili četvoricu policajaca...

VIDEO

Demonstranti u predgrađu Podgorice koji prosvjeduju protiv zakona o vjeroispovijesti u nedjelju su napali kamenjem policijsku ophodnju pri čemu je jedan pripadnik službi sigurnosti zadobio teže ozljede.

Demonstranti prosvjeduju protiv zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je u petak usvojen u crnogorskom parlamentu, a koji predviđa da se državi vraćaju vjerski objekti i zemljište koje vjerske zajednice koriste na teritoriju Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni sredstvima države ili su bili u njezinom vlasništvu do 1. prosinca 1918. 

Posebna jedinica crnogorske policije intervenirala je u nedjelju navečer u podgoričkom predgrađu Zeta, nedaleko od  zračne luke, gdje su okupljeni prosvjednici zasuli kamenjem policijsku patrolu i ozlijedili četvoricu policajaca, od kojih je jedan zadobio teže povrede glave.

“Policijska patrola je večeras oko 19 sati primijetila skupinu građana koja se sumnjivo ponašala i pokušala ih je legitimirati što su oni odbili i kamenovali dva policijca i vozilo. Grupa građana je blokirala promet na kružnom toku prema zračnoj luci, a na lice mjesta je odmah upućena Interventna jedinica policije”, priopćeno je iz crnogorske Uprave policije.

Pristaše prosrpskog Demokratskog fronta i vjernici Srpske pravoslavne crkve pokušali su u nedjelju i na nekoliko drugih mjesta širom Crne Gore blokiranjem puteva omesti normalan promet, pa je prilikom intervencije policije dolazilo i do incidenata.

U Podgorici su prosvjednici pokušavali otežati promet na prometnom kružnom toku kod televizije RTCG, a prosvjedne šetnje održane su i u Plužinama, Beranama,  Andrijevici i Danilovgradu, također uz pokušaj zaustavljanja prometa.

U Nikšiću je nekoliko stotina ljudi prosvjedovalo ispred rodne kuće predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.    

Crnogorska policijska uprava upozorila je u nedjelju navečer i svećenstvo Srpske pravoslavne crkve da će i njih držati odgovornima za eventualne incidente i napade na policijske službenike.

"Uprava policije ukazuje na činjenicu da pozivi vjerskih velikodostojnika dovode do narušavanja javnog reda i mira, ugrožavanja imovine i do povreda policijskih službenika. Za ovakve buduće incidente smatrat ćemo da su odgovorni organizatori ovih aktivnosti, uključujući i crkvene velikodostojnike", priopćeno je iz crnogorske policije.

Prethodno je iz hrama Hristovog Vaskrsenja, episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori pozvao vjernike da se okupe u hramovima na molitvama, a policijske snage i njihove šefove "da ne primjenjuju silu".

Savjet je pozvao i na istinski dijalog. "Da se popravi što se popraviti može, prije nego što eventualna primjena ovog zakona postane izvor za ozbiljne društvene podjele s nesagledivim posljedicama“, priopćeno je nakon sjednice episkopskog savjeta.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) smatra da je zakon o slobodi vjeroispovijesti paravan za otimanje njezinih crkava i manastira u Crnoj Gori. 

Zakon je podržala Crnogorska pravoslavna crkva koja smatra da će njime biti vraćena imovina nezakonito prepisana SPC-u koji u Crnoj Gori ima u vlasništvu 66 uglavnom srednjovjekovnih manastira, desetke crkava i drugih nekretnina.

Usvajanju tog zakona u crnogorskoj skupštini prethodio je incident u kojem su zastupnici prosrpskog Demokratskog fronta pirotehničkim sredstvima te napadom na predsjednika parlamenta Ivana Brajovića pokušali spriječiti glasanje, nakon čega su svi uhićeni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 178
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa