Obavijesti

News

Komentari 15

Novi rat svjetova: Rusija i SAD grade rakete s većim dometom

Novi rat svjetova: Rusija i SAD grade rakete s većim dometom
3

Napuštanje sporazuma, navodi Vlatko Cvrtila, značilo bi da se zemlje potpisnice mogu ponašati slobodno, odnosno da nema nikakvih ograničenja, monitoringa ni obveze izvještavanja što se radi,

VIDEO

Izađe li SAD iz sporazuma o nuklearnom naoružanju, svijet će ući u razdoblje neizvjesnosti, rekao je stručnjak za sigurnosna i geopolitička pitanja Vlatko Cvrtila.

Napuštanje sporazuma, navodi, značilo bi da se zemlje potpisnice mogu ponašati slobodno, odnosno da nema nikakvih ograničenja, monitoringa ni obveze izvještavanja što se radi, a to otvara put novoj utrci u naoružanju. Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump najavio je da se SAD povlači iz nuklearnog sporazuma o uništenju i zabrani proizvodnje projektila srednjeg dometa, koji su prije 30 godina potpisali tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov.

Trump prijeti jačim nuklearnim arsenalom, Rusi protumjerama
Trump prijeti jačim nuklearnim arsenalom, Rusi protumjerama


- Krše ga već godinama i ne znam zašto predsjednik Obama nije o njemu pregovarao ili se povukao. Nećemo dopustiti da krše nuklearni sporazum i proizvode oružje, dok nama to nije dopušteno - izjavio je Trump i najavio kako će SAD nastaviti s razvojem oružja. Odmah je stigao i odgovor Rusije, koja optužbe kategorički odbacuje i navodi da su “bili i ostaju privrženi ugovoru”. No jasno su poručili kako će biti prisiljeni odgovoriti na isti način ako SAD počne razvijati nove rakete srednjeg dometa. U Moskvu je doputovao John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika, a ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu trebao bi objasniti američki stav. Bolton sporazum smatra zastarjelim jer se odnosi samo na SAD i Rusiju, a ne i na Kinu, Iran i Sjevernu Koreju, kojima je dopušteno razvijati balističke i krstareće rakete srednjeg dometa.

U.S. President Trump talks to reporters as he departs for Texas from the White House in Washington

- Imamo ovu neobičnu okolnost da SAD i Rusija imaju bilateralni dogovor koji se ne odnosi na druge države u svijetu - rekao je Bolton.

Rusi su svjesni da sporazum o razoružanju ima svoje slabe točke, no smatraju da je američki pristup o izlasku bez pružanja alternative opasan.

SAD se povlači iz nuklearnog sporazuma s Rusijom iz 1987.
SAD se povlači iz nuklearnog sporazuma s Rusijom iz 1987.

- Svakako postoje slabe točke sporazuma, no njegovo napuštanje bez planiranja nečeg novog je ono što ne odobravamo - rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja. Naš stručnjak za sigurnosna pitanja Cvrtila nada se da će čelni ljudi SAD-a i Rusije imati dovoljno razuma te da neće napustiti sporazum. Sve što se trenutačno zbiva, kaže. oblik je prijetnje i pritiska u novim okolnostima međunarodnih odnosa. 
- Arsenalom koji trenutačno postoji svijet se može uništiti 15 puta - napomenuo je Cvrtila.

Tatjana Tadić/Poslovni dnevnik/Pixsell

Sporazumi o razoružavanju kamen su spoticanja između dviju velesila, a mnoge od njih uskoro bi trebalo obnoviti.

Preliminarni dogovor o sastanku Trumpa i Putina u Parizu

Postignut je preliminarni dogovor o sastanku američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Parizu prigodom obiježavanja završetka Prvog svjetskog rata 11. studenoga, objavio je u utorak visoki dužnosnik Kremlja.

Jurij Ušakov rekao je novinarima da su Putin i Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, koji su se sastali u utorak u Moskvi, potvrdili preliminarni dogovor o sastanku šefova država u Parizu.

"Planiramo .. bilateralni sastanak naših predsjednika", rekao je Ušakov.

Bolton je na početku sastanka s Putinom rekao da bi "predsjedniku Trumpu bilo jako drago sastati se s vama u Parizu u prigodom komemoracija 100. obljetnice primirja".

"Bilo bi korisno nastaviti izravni razgovor s predsjednikom Sjedinjenih Država. Na primjer u Parizu, ako je američka strana zainteresirana za te kontakte", rekao je Putin.

Dvojica čelnika će doći u Pariz 11. studenoga na svečanosti kojima će biti obilježen kraj Prvog svjetskog rata, a na kojima se očekuje dolazak više od 60 šefova država i vlada, među njima i Hrvatske.

Donald Trump i Vladimir Putin održali su prvi bilateralni summit u Helsinkiju u srpnju. Nakon toga su američkom predsjedniku u zemlji upućene brojne kritike jer je bio vrlo pomirljiv prema ruskom kolegi.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk