Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Novi šef CSU-a želi se pomiriti sa strankom Angele Merkel

Moramo okrenuti novu stranicu u našim odnosima i više u prvi plan isticati ono što nas spaja a ne ono oko čega se ne slažemo, rekao je Söder u subotu.

Christian Social Union (CSU) holds party meeting in Munich
Foto: ANDREAS GEBERT
1 komentara

Bavarski premijer Markus Söder izabran je u subotu na izvanrednom kongresu Kršćansko-socijalne unije (CSU) u Münchenu za novog predsjednika stranke i na tom mjestu zamijenio dosadašnjeg predsjednika Horsta Seehofera.

„Danas funkciju predsjednika pun zahvalnosti i ponosa vraćam svojoj stranci“, rekao je Horst Seehofer obraćajući se poslanicima kongresa. Seehofer je u sklopu procesa obnove stranke prije godinu dana i sa svog položaja predsjednika bavarske vlade odstupio u korist 51-godišnjeg Markusa Södera. 
 
Nakon toga je kongres Seehofera jednoglasno izabrao za počasnog predsjednika stranke. 

Christian Social Union (CSU) holds party meeting in Munich | Autor: ANDREAS GEBERT Foto: ANDREAS GEBERT
 
Söder je izabran s 87,4 posto glasova poslanika kongresa a nakon izbora je najavio ponovno približavanje Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU) s kojom CSU na saveznoj razini tvori Uniju CDU/CSU. 
 
Posljednjih godina odnos dvije stranke karakterizira sukob, prije svega oko izbjegličke politike. Iako i Söder, kao i Seehofer slove za najjače kritičare izbjegličke politike Angele Merkel, novi predsjednik CSU-a je najavio pomirenje s CDU-om. 
 

„Moramo okrenuti novu stranicu u našim odnosima i više u prvi plan isticati ono što nas spaja a ne ono oko čega se ne slažemo“, rekao je Söder u subotu. 
 
Novi predsjednik CSU-a je pozvao i na energičniju borbu protiv „nacionalista i populista“ koji žele raskol Europe
 
Sa Soederom na čelu CSU bi trebao proći kroz temeljne reforme koje bi stranku, prema dokumentu koji bi trebao biti prihvaćen na današnjem kongresu, trebale modernizirati, pomladiti i učiniti je dinamičnijom. Osim toga je cilj i povećanje broja članica stranke.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message