Obavijesti

News

Komentari 249

Novi slučajevi zaraze: 'Starije osobe neka ostanu kod kuće'

Novi slučajevi zaraze: 'Starije osobe neka ostanu kod kuće'
1

Božinović je najavio odluku kojom će se nastojati ograničiti kretanje starijih osoba. Kaže da su zaprimili više od 500 dojava o kršenju samoizolacije, a utvrđeno je 93 prekršitelja koji će biti sankcionirani

VIDEO

Danas je devet novih potvrđenih slučajeva pa je tako broj zaraženih sada ukupno 65, ali dobro je što su četiri bolesnika izliječena i otpuštena kući, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na jutrošnjoj konferenciji za medije. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:54

Dodao je kako je provedeno 1114 testiranja, za neke se još čekaju rezultati, dok je 630 kontakata pod nadzorom.

- Epidemiološka slika kod nas je i dalje vrlo dobra i napravit ćemo sve da tako i ostane, no izvjesno je da broj oboljelih i u Hrvatskoj može rasti - rekao je.

Komentirao je priopćenje Svjetske zdravstvene organizacije u kojem se navode tri elementa koja su inicijator za lošu epidemiološlku sliku u nekim zemljama,a to su nedovoljan broj testiranih, nedovoljna briga o izolacijama i nedovoljno praćenje kontakata.

- Mi smo do sad napravili sve da po stručnom prijedlogu imamo adekvatan broj testiranih i mišljenja smo da smo tu potpuno promptni. Formirali smo nekoliko novih centara sa mogućnošću testiranja, no povećamo broj jer je struka vrlo jasno rekla koje ljude treba testirati. U protivnom možemo testirati cijelu populaciju, pa nećemo imati relevantnije podatke - objasnio je.

Upozorio je na nužnost dobrog praćenja kontakata zaraženih te apelirao na starije od 65 godina da izlaze samo kada im je to nužno.

- Naša je briga za starije i kronične, apeliramo na njih da ostaju u kućama i izlaze samo u slučajevima nužde. Organizirat ćemo da im dostavljamo sve što im je potrebno. Sustav e-recepta je u ovom trenutku od iznimne važnosti - istaknuo je Beroš dodavši da su unatoč tome što još nema znakova lokalne transmisije podigli stupanj obrane.

Ravnateljica klinike Fran Mihaljević Alemka Markotić istaknula je kako još nema podatke tko su i otkud su novi zaraženi pacijenti, ali će ih imati tijekom dana.

- Moguće da među njima i još liječnika, ali jutros sam dobila samo podatke o broju zaraženih - rekla je. 

Istaknula je kako je u Fran Mihaljeviću 17 bolesnika, a svi drugi se polako otpuštaju.

Podsjetimo, dva liječnika u KB Dubrava su pozitivna na koronavirus te jedan u KBC Rebro, a Markotić je prije nekoliko dana istaknula da i u Fran Mihaljeviću imaju određene sumnje u zarazu liječnika.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, naglasio je kako sada važnije nego ikad držati se higijenskih preporuka. 

- Često pranje ruku, koruštenje maramica tijekom kihanja, kašnjanja, izbjegavanje kontakata, rukovanja, razgovaranje na udaljenosti od jednog metra, dezinfekcija svih javnih prostora - rekao je.

Šef Stožera, potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da će Vlada danas, a Sabor sutra izmijeniti Zakon prema kojem će ovaj Nacionalni stožer dobiti veće ovlasti. 

- To znači da će se naše odluke provoditi po svim linijama rada - objasnio je Božinović. 

Najavio je odluku kojom će se nastojati ograničiti kretanje starijih osoba te pojačati kontrolu onih u samoizolaciji. Zaprimili su, dodao je, 533 dojave o kršenju samoizolacije, a utvrđeno je 93 prekršitelja koji će biti sankcionirani.

Što se tiče prijevoza roba, Božinović je istaknuo kako to mora ići dalje te da su 562 kamiona prošla hrvatsku granicu, a uspostavljeno je 14 konvoja. 

- Nema razloga za brigu - rekao je. 

Božinović je komentirao i izjave Pavla Kalinića koji je jučer rekao da se s mjerama kasni dva tjedna.

- Stožer od prvog dana radi u skladu s mišljenjem struke i cijelo vrijeme ima pripremljene aktivnosti, a one se aktiviraju u trenutku kad se procijeni da je vrijeme za aktivaciju. Sigurno da će biti određenih problema, ali tu smo da ih rješavamo. Nije teško danas biti pametan i reći što se sve može očekivati jer svi znamo što će se događati - rekao je i najavio nove mjere na granicama. 

- Odustanite od putovanja u inozemstvo, isto se tiče ulaska u Hrvatsku. Mi smo u kontaktu sa Slovenijom i uskoro ćemo vjerojatno zatvoriti 27 graničnih prijelaza sa Slovenijom za pogranični promet sa Slovenijom - rekao je Božinović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 249
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca