News

Komentari 58

Novi soj Delta se širi Austrijom, prognoze nisu optimistične...

Novi soj Delta  se širi Austrijom, prognoze nisu optimistične...

Zdravstveni stručnjaci pretpostavljaju da ćedelta varijanta korona virusa prije ili kasnije dominirati u Austriji. Skraćen je razmak između cjepiva sa šest na tri tjedna kako bi se što više ljudi imuniziralo

Indijska delta varijanta korona virusa širi se po Austriji. Do sada je zabilježeno 361 slučajeva te vrste. Zdravstveni stručnjaci ne daju optimistične prognoze u pogledu širenja te varijante. Pretpostavljaju da će ova mutacija prije ili kasnije dominirati u Austriji. U ovom trenutku radi se na usporavanju širenja. Dobra vijest je da, prema dosadašnjim saznanjima, cijepljenje nudi dobru zaštitu.

Pogledajte video: Cijepiti se treba sada

Neke Savezne države, poput Gradišća, odlučile su ubrzati cijepljenje kako bi se u što kraćem roku imunizirao što veći broj ljudi. Skratili su vremensko razdoblje između prvog i drugog cijepljenja mRNA cjepivima sa šest na četiri tjedna. Trenutno se priprema daljnje skraćivanje na tri tjedna.

Za razliku od Gradišća, Donja Austrija se odlučila za drugačiji pristup delta varijanti. Oni nisu skratili vremensku distancu između cjepiva sa šest na tri tjedna, već se isključivo oslanjaju na traženje kontakata. Međutim, s terena su stigle dojave da su obiteljski liječnici već počeli reagirati kako bi smanjili razmak između dvije doze. Pozivaju pacijente da po drugu dozu dođu ranije nego što je za to predviđeno.

Grad Beč će se i dalje pridržavati prethodnih intervala, 5-6 tjedana za Pfizer, 11-12 tjedana za AstraZenecu. Gradonačelnik Michael Ludwig je upozorio da je prerano proglasiti kraj  pandemije. Budući da su stručnjaci "u velikoj mjeri vrlo oprezni", Ludwig želi biti i u Beču. Još je uvijek teško procijeniti razvoj delta varijante. Smatra se da je on agresivniji i 100% zarazniji od izvornog virusa.

Grad Beč se oslanja na testiranje, a neizostavan dokaz o zdravstvenom stanju, tkzv. 3G, na snazi je u čitavoj zemlji. Bez dokaza o cijepljenju, negativnom testu ili certifikata da je virus preboljen, onemogućen je pristup društvenom sadržaju i sportskim aktivnostima pa i radnom mjestu te edukacijskim ustanovama.

Inače situacija s oboljelima od korona virusa u Austriji je stabilna.  U čitavoj zemlji su trenutno 2,419 aktivna slučaja od čega je njih 117 novozaraženih u posljednja 24 sata.