Obavijesti

News

Komentari 72

Novi soj korone Delta: Brže se širi, lakše se prima na stanice pluća i otporniji je na cjepivo?

Novi soj korone Delta: Brže se širi, lakše se prima na stanice pluća i otporniji je na cjepivo?

Novi soj korone koji se pojavio u Velikoj Britaniji povezan je s Delta sojem, poznatijim i kao indijski soj. Stručnjaci kažu kako još uvijek nema dovoljno podataka da je ovaj soj opasniji od drugih

Još jedan novi soj korone pojavio se u Europi, a nazivaju ga Delta Plus. Novi soj cirkulira Britanijom već tjednima, a stručnjaci tvrde da je još rano za procijeniti je li opasniji od dosadašnjih, prenosi Mirror.

Delta soj koronavirusa kod 60 posto novozaraženih u Lisabonu
Delta soj koronavirusa  kod 60 posto novozaraženih u Lisabonu

Engleski zavod za javno zdravstvo objavio je kako je zabilježen 41 slučaj zaraze novom varijantom virusa AY.1 povezanog s Delta sojem, poznatijim i kao indijski soj korone.

Indijske vlasti kažu kako se Delta Plus soj brže širi, lakše se lovi za stanice pluća i teže ga se liječi. Međutim, još uvijek se provode istraživanja o tome je li ovaj soj uistinu puno opasniji od dosadašnjih. U Indiji je dosad zabilježeno više od 40 slučajeva zaraze Delta Plus sojem.

Širi se brzo, pronađen i u Hrvatskoj

Prisustvo delta varijante, odnosno indijskog soja korone pronađen je prije nekoliko dana i u 11 uzoraka u Hrvatskoj, a velikom brzinom širi se po cijelom svijetu.

Naime, delta soj koronavirusa, prvi put otkriven u Indiji, postaje globalno dominantna varijanta covida-19, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Delta-varijanta uzrokuje nešto drugačije simptome od ranije poznatih varijanti koronavirusa. Oboljele osobe se žale na glavobolju, curenje nosa i upalu grla. Temperatura je i kod ove varijante prisutna, ali ne i gubitak čula mirisa i okusa.

Novi delta soj korone: Pojavio se i u Hrvatskoj, opasniji je i širi se brže. Simptomi su drugačiji
Novi delta soj korone: Pojavio se i u Hrvatskoj, opasniji je i širi se brže. Simptomi su drugačiji

Profesor Tim Spector, koji vodi istraživanje Zoe Covid Symptom, kaže da je zaraza s Delta varijantom za mlađe ljude 'više nalik prehladi'. No, iako se možda neće osjećati jako loše, mogli bi biti zarazni i ugroziti druge.

Osim toga delta udvostručuje rizik hospitalizacije, lakše širi te uzrokuje teži oblik bolesti kod osoba koje nisu cijepljene.

Prema britanskim analizama osobe koje su u potpunosti cijepljene BioNTech-om ili AstraZenecom vrlo su dobro zaštićene od teškog protoka bolesti. Efikasnost je otprilike jednako visoka kao i kod alfa-varijante. Rizik od hospitalizacije smanjen je za više od 90 posto - u usporedbi s osobama koje nisu cijepljene.

Oni koji su primili samo jednu dozu cjepiva su značajno manje zaštićeni.