News

Komentari 72

Novi soj korone Delta: Brže se širi, lakše se prima na stanice pluća i otporniji je na cjepivo?

Novi soj korone Delta: Brže se širi, lakše se prima na stanice pluća i otporniji je na cjepivo?

Novi soj korone koji se pojavio u Velikoj Britaniji povezan je s Delta sojem, poznatijim i kao indijski soj. Stručnjaci kažu kako još uvijek nema dovoljno podataka da je ovaj soj opasniji od drugih

Još jedan novi soj korone pojavio se u Europi, a nazivaju ga Delta Plus. Novi soj cirkulira Britanijom već tjednima, a stručnjaci tvrde da je još rano za procijeniti je li opasniji od dosadašnjih, prenosi Mirror.

Engleski zavod za javno zdravstvo objavio je kako je zabilježen 41 slučaj zaraze novom varijantom virusa AY.1 povezanog s Delta sojem, poznatijim i kao indijski soj korone.

Indijske vlasti kažu kako se Delta Plus soj brže širi, lakše se lovi za stanice pluća i teže ga se liječi. Međutim, još uvijek se provode istraživanja o tome je li ovaj soj uistinu puno opasniji od dosadašnjih. U Indiji je dosad zabilježeno više od 40 slučajeva zaraze Delta Plus sojem.

Širi se brzo, pronađen i u Hrvatskoj

Prisustvo delta varijante, odnosno indijskog soja korone pronađen je prije nekoliko dana i u 11 uzoraka u Hrvatskoj, a velikom brzinom širi se po cijelom svijetu.

Naime, delta soj koronavirusa, prvi put otkriven u Indiji, postaje globalno dominantna varijanta covida-19, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Delta-varijanta uzrokuje nešto drugačije simptome od ranije poznatih varijanti koronavirusa. Oboljele osobe se žale na glavobolju, curenje nosa i upalu grla. Temperatura je i kod ove varijante prisutna, ali ne i gubitak čula mirisa i okusa.

Profesor Tim Spector, koji vodi istraživanje Zoe Covid Symptom, kaže da je zaraza s Delta varijantom za mlađe ljude 'više nalik prehladi'. No, iako se možda neće osjećati jako loše, mogli bi biti zarazni i ugroziti druge.

Osim toga delta udvostručuje rizik hospitalizacije, lakše širi te uzrokuje teži oblik bolesti kod osoba koje nisu cijepljene.

Prema britanskim analizama osobe koje su u potpunosti cijepljene BioNTech-om ili AstraZenecom vrlo su dobro zaštićene od teškog protoka bolesti. Efikasnost je otprilike jednako visoka kao i kod alfa-varijante. Rizik od hospitalizacije smanjen je za više od 90 posto - u usporedbi s osobama koje nisu cijepljene.

Oni koji su primili samo jednu dozu cjepiva su značajno manje zaštićeni.

Najčitaniji članci