News

Komentari 48

Novi veleposlanici: Mesić ide u Rim, Šimunović u Washington

Novi veleposlanici: Mesić ide u Rim, Šimunović u Washington

U Njemačku ide dosadašnji veleposlanik RH u Mađarskoj Gordan Grlić Radman, dok će Hrvatsku u Grčkoj predstavljati Aleksandar Sunko. U Veliku Britaniju ide Pokaz

Hrvatske veleposlanike kojima je završio mandat zamijenit će 20 novih kolega. Kako javlja Večernji, Jasen Mesić predstavljat će Hrvatsku u Rimu, a u Njemačku ide dosadašnji veleposlanik RH u Mađarskoj Gordan Grlić Radman, dok će Hrvatsku u Grčkoj predstavljati Aleksandar Sunko. 

Pristanak države primateljice - neophodan korak u proceduri - stigao je iz Londona za Igora Pokaza, novog veleposlanika u Velikoj Britaniji otkuda nakon gotovo pet godina odlazi Ivan Grdešić. Pokaz se tako vratio u diplomaciju nakon što se iz privatnih razloga povukao s dužnosti veleposlanika RH u Rusiji 2015. nakon čega je to mjesto - do imenovanja Tončija Staničića ranije ove godine - bilo upražnjeno, piše Večernji.

Pjer Šimunović, zamijenit će Joška Para u Washingtonu. Već je razriješen i dosadašnji veleposlanik u Francuskoj Ivo Goldstein, još jedan čije imenovanje i rad nije u dijelu javnosti i političara bio dobro ocijenjen.  No i on je, usprkos kritikama, dočekao kraj mandata.

Dužnosti su razriješeni i veleposlanik u Beogradu Gordan Markotić, potom veleposlanici iz Finske, Slovačke i Maroka, no novi kandidati još nisu prošli sve potrebne korake u imenovanju. 
 

Najčitaniji članci