Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
10 komentara

Novi zakon zabranit će ubijanje životinja koje su u skloništima

Ministarstvo poljoprivrede u odgovoru na komentare iznesene u javnoj raspravi navelo da je taj članak izmijenjen „na način da životinja iz skloništa koja se ne vrati vlasniku, ostaje u skloništu do udomljenja”.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
10 komentara

Nacrtom novog Zakona o zaštiti životinja, koji bi se uskoro trebao naći pred Vladom, predviđeno je da životinje ostaju u skloništu do udomljenja, za razliku od postojećeg članka prema kojem se životinju iz skloništa koja se ne vrati vlasniku može usmrtiti nakon 60 dana, izvijestili su Prijatelji životinja.

Aktualni Zakon o zaštiti životinja, kažu u udruzi, propisuje da se životinju iz skloništa može nakon 60 dana usmrtiti, što iskorištava velik broj skloništa u Hrvatskoj. No, Ministarstvo poljoprivrede u odgovoru na komentare iznesene u javnoj raspravi navelo da je taj članak izmijenjen „na način da životinja iz skloništa koja se ne vrati vlasniku, ostaje u skloništu do udomljenja”.

Svoje komentare je u javnoj raspravi o nacrtu prijedloga tog zakona, koja se vodila lani u kolovozu i rujnu, ostavili brojni građani koji su najčešće tražili zabranu usmrćivanja životinja u skloništima, izvijestili su u ponedjeljak Prijatelji životinja, navodeći da su tek nedavno objavljena izvješća na sve komentare i da je taj zahtjev javnosti prihvaćen.

Predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman izjavio je da, nakon stupanja na snagu zabrane uzgoja životinja za krzno početkom godine, vijest o prihvaćanju zahtjeva za prekidom ubijanja životinja u skloništima ohrabruje.

„Iz dana u dan dobivamo velik broj reakcija oduševljenih građana koji su zahvalni Ministarstvu poljoprivrede na čelu s ministrom Tomislavom Tolušićem. Cijene, kao i mi, pozitivne pomake u Zakonu o zaštiti životinja i spremnost nadležnog ministarstva da uvaži zahtjeve javnosti i udruga za zaštitu životinja za povećanjem razine zakonske zaštite životinja”, navodi udruga.

Novi Zakon o zaštiti životinja trebao bi, prema najavama, ići na izglasavanje u Vladu i Sabor još ovaj mjesec. Prijatelji životinja vjeruju da će i saborski zastupnici dati podršku zabrani usmrćivanja životinja u skloništima, kao i drugim „dobrim“ odredbama u prijedlogu zakona.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message