Obavijesti

News

Komentari 2

Novi zakon na Novom Zelandu: Postrožena registracija oružja

Novi zakon na Novom Zelandu: Postrožena registracija oružja
1

Novi zakon osmišljen je kako bi vatreno oružje prestalo dolaziti u krive ruke. Njime je prvi put razjašnjeno da je posjedovanje vatrenog oružja privilegija, ograničena na odgovorne vlasnike licenci

VIDEO

Novi Zeland u četvrtak je postrožio zakone o registraciji oružja, što je obećanje koje je vlast dala nakon što je naoružani muškarac prošle godine ubio 51 muslimanskog vjernika u najvećoj masovnoj pucnjavi u zemlji u mirnodopsko vrijeme.

Ovo je drugi set zakona kroz koji Novi Zeland provodi reforme koje se tiču kontrole oružja poslije masakra u Christchurchu koji je počinio bijeli suprematist ubivši svoje žrtve poluautomatskim oružjem. 

Australac Brenton Tarrant izjasnio se krivim zbog napada i bit će kasnije tijekom godine osuđen. 

Stroži zakoni o oružju stupit će na snagu sljedeći tjedan nakon današnjeg usvajanja prijedloga zakona u parlamentu.

Novi Zeland ima 2 novooboljela, više nisu 'korona free' zemlja
Novi Zeland ima 2 novooboljela, više nisu 'korona free' zemlja

Najznačajnija promjena odnosi se na novi registar oružja koji će nositelj licence morati osvježiti svaki put kada kupi ili proda oružje. 

- Novi zakon osmišljen je kako bi vatreno oružje prestalo dolaziti u krive ruke. Njime je prvi put razjašnjeno da je posjedovanje vatrenog oružja privilegija, ograničena na odgovorne vlasnike licenci - Novi zakon osmišljen je kako bi vatreno oružje prestalo dolaziti u krive ruke. Njime je prvi put razjašnjeno da je posjedovanje vatrenog oružja privilegija, ograničena na odgovorne vlasnike licenci - izjavio je ministar policije Stuart Nash.

Druge promjene uključuju zabranu posjedovanja visokorizičnog vatrenog oružja poput poluautomatskih pušaka, stroža pravila za prodavače oružja i smanjenu dužinu licenci za vatreno oružje s 10 na 5 godina za prvu licencu i za one čija je licenca oduzeta ili je istekla.

Vlada je imala gotovo jednoglasnu podršku u parlamentu prošle godine kad je donesen zakon o zabrani poluautomatskog vatrenog oružja vojničkog stila samo par tjedana nakon napada u ožujku 2019. godine.

Strava u Teksasu: Predstavio se kao UFC borac pa upucao 8 ljudi
Strava u Teksasu: Predstavio se kao UFC borac pa upucao 8 ljudi

Drugi krug zakonskih izmjena u četvrtak je naišao na određeni otpor lobista za oružje i oporbenih čelnika koji propitkuju potrebu postojanja registra za oružje.

Nastojanja Novog Zelanda glede kontrole oružja zadobila su globalnu pohvalu, osobito u SAD-u, gdje se zastupnici koji se zalažu za kontrolu oružja i aktivisti bore da ukažu na nasilje uzrokovano oružjem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca