Obavijesti

News

Komentari 2

Novim Zakonom uvodi se elektronički nadzor zatvorenika koji su na uvjetnom otpustu

Novim Zakonom uvodi se elektronički nadzor zatvorenika koji su na uvjetnom otpustu
1

Uvjetnim otpustom uz elektronički nadzor želi se povećati broj odobrenih uvjetnih otpusta zatvorenika i olakšati nadzor uvjetnog otpusta, stoji u prijedlogu novog Zakona o izvršenju zatvorske kazne

VIDEO

Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila nacrt prijedloga Zakona o izvršavanju kazne zatvorom, kojim će se ubrzati postupak upućivanja osuđenika na izdržavanje kazne zatvora, a kojim se uvodi i novina - uvjetni otpust pod elektroničkim nadzorom.

- Uvjetnim otpustom uz elektronički nadzor želi se povećati broj odobrenih uvjetnih otpusta zatvorenika i olakšati nadzor uvjetnog otpusta, budući se svrha izvršavanja kazne zatvora postiže na ekonomičniji i efikasniji način. Način provođenja elektroničkog nadzora propisat će se Pravilnikom o uvjetnom otpustu pod elektroničkim nadzorom kojeg donosi ministar nadležan za poslove pravosuđa i uprave - stoji u prijedlogu Zakona.

U sedam kaznionica i 14 zatvora, odnosno Centru za dijagnostiku u Zagrebu, stoji nadalje u Zakonu, dnevno se nalazi oko 3500 osoba lišenih slobode (različitih kategorija zatvorenika: 1200 istražnih zatvorenika/ica, 2200 zatvorenika/ica i 100 prekršajnih zatvorenika/ica), a o njima 24-sata dnevno skrbi oko 2600 državnih službenika i namještenika, od kojih je oko 1600 službenika pravosudne policije, koji imaju status ovlaštene službene osobe s posebnim ovlastima u pogledu primjene sredstva prisile i vatrenog oružja.

Kako je istaknuo ministar uprave i pravosuđa, Ivan Malenica, Zakonom se poboljšavaju i uvjeti izvršavanja kazne zakona, kao i ostvarivanje prava zatvorenika te utvrđuje djelovanje zatvorske bolnice u Zagrebu kao kaznionice sa statusom zdravstvene ustanove koja obavlja zdravstvenu djelatnost. Također, naglasio je, zakonom se osigurava bolja zaštita prava žrtava kaznenih djela i prekršaja.

- Zakon je donesen 1999. godine i do sada je mijenjan i dodavan sveukupno 13 puta, pa je bilo potrebno pristupiti izradi novog zakona - istaknuo je Malenica.

Ovim prijedlogom zakona predviđa se uvođenje novih tehnologija, osobito u dijelu izobrazbe zatvorenika i dodira s vanjskim svijetom radi pripreme zatvorenika za život na slobodi. Naime, Ministarstvo pravosuđa i uprave u suradnji s UNICEF-om provodi pilot projekt video posjeta djece zatvorenika s osnove prava djeteta radi jačanja i unaprjeđenja obiteljskih odnosa. Nadalje, u suradnji s udrugama, vanjskim učilištima i u okviru projekta Vlade usmjerenog resocijalizaciji ovisnika, provode se osposobljavanja zatvorenika za računalna zanimanja, što je jedan od primjera za buduće korištenje informacijskih tehnologija u zatvorskom sustavu, a u svrhu kvalitetnijeg dodira s vanjskim svijetom i pripreme za život na slobodi.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"