Obavijesti

News

Komentari 42

Novo izborno zakonodavstvo: 'Želimo participaciju građana'

Novo izborno zakonodavstvo: 'Želimo participaciju građana'
8

Okrugli stol u Saboru: Svoj potpis za reformu među prvima je dala nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. Smatra da bi birači tada znali točno za koga glasaju

VIDEO

U Saboru se na okruglom stolu u organizaciji GONG-a raspravljalo o njihovim prijedlozima reforme izbornog zakonodavstva. GONG, između ostalog, predlaže izmjene referendumskih pravila, smanjenje broja izbornih jedinica na šest te uvođenje preferencijalnog glasovanja uz prag od pet posto.

- Ovim prijedlogom želimo postići veću participaciju građana u izbornim procesima, veću odgovornost izabranih predstavnika prema građanima, ali isto tako i povećanje na neki način relevantnosti političke ponude na izborima. Sve ovo bi bio jedan dobar uvod za početak razvoja unutarstranačke demokracije - rekao je Dragan Zelić (GONG). 

Ministar uprave Arsen Bauk ustvrdio je kako je za bitnije zahvate u izbornom zakonodavstvu potreban konsenzus.

- U tom smislu Vlada se ne bi trebala miješati. To bi trebale raditi političke stranke ovdje u Saboru pa onda što se politički dogovori u Vladi se može tehnički provesti - izjavio je.

Predsjednik Sabora Josip Leko, koji GONG-ov prijedlog smatra dobrom podlogom za otvaranje šire stručne i javne rasprave koja bi na kraju rezultirala konkretnim zakonskim prijedlozima, kazao je kako iskustvo s europskih izbora potiče na razmišljanje kako i u drugim izborima ojačati ulogu građana u biranju zastupnika.

- Čini mi se vrlo važno da imamo neki konsenzus je li sadašnja razina ostvarenih prava građana, odnosno demokratskih odnosa, u hrvatskom društvu zadovoljava potrebe društva. Je li kočnica razvoju ili potiče razvoj. Ako tu možemo doći do konsenzusa, onda je to odlična pretpostavka da ćemo imati dobre rezultate u traženju rješenja - izjavio je Leko.

Svoj potpis za reformu među prvima je dala nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. Smatra da bi birači tada znali točno za koga glasaju. Uvjerena je da bi to uozbiljilo zastupnike da konačno rade svoj posao, a smatra i da bi to dovelo do demokratizacije u strankama što god tko o tome mislio. Kosor je napomenula da bi navedeni model čak i olakšao posao čelnicima stranaka u sastavljanju izbornih lista. Iznijela je i svoje iskustvo u sastavljanju lista dok je bila čelnica stranke.

- Imamo deset izbornih jedinica, 14 mjesta u svakoj izbornoj jedinici. Prvo mjesto je sasvim u redu. Onoga kojeg stavite na drugo mjesto tako-tako, treće mjesto već je na neki način durenje, četvrto nos do poda, peto ogorčenje, a sve dalje stječete neprijatelje - kazala je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca