Obavijesti

News

Komentari 5

Novoapostolska crkva donirala 1,5 milijuna kuna školi u Petrinji

Novoapostolska crkva donirala 1,5 milijuna kuna školi u Petrinji

Stojan Manevski, starješina Novoapostolske crkve je rekao da su donaciju predali u ime svojih vjernika i članova, a prikupili su je članovi crkve na Balkanu i u Njemačkoj

Predstavnici Novoapostolske crkve u Hrvatskoj uručili su u petak ravnatelju Srednje škole u Petrinji Milanu Orliću donaciju od 200.000 tisuća eura (1,5 milijuna kuna) za obnovu škole stradale u razornom potresu. Starješina Novoapostolske crkve, Stojan Manevski ,rekao je da su donaciju predali u ime svojih vjernika i članova.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

- Došli smo ovdje iz sućuti i ljubavi prema stradalim ljudima u Petrinji i predali donaciju koju smo dragovoljno prikupili - istaknuo je Manevski. Na pitanje odakle im novci, odgovorio je kako su ih prikupili članovi crkve na Balkanu i u Njemačkoj.

- Pomažemo unesrećenim ljudima u čitavom svijetu, pa tako i ljudima koji su nastradali u Petrinji - dodao je Manevski. Napomenuo je da se ravnatelj Orlić zauzeo za što bržu obnovu škole kako bi učenici mogli produžiti svoje obrazovanje, poručivši kako je to dobro za budućnost, narod, državu i gospodarstvo.

Hrvatska dijaspora prikupila oko 1,4 milijuna kuna za pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji
Hrvatska dijaspora prikupila oko 1,4 milijuna kuna za pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji

Orlić je zahvalio na donaciji te napomenuo da su od tvrtke Gavrilović dobili objekt na kojem se sada radi kako bi se učenike što prije vratilo u školske klupe.

Do početka iduće školske godine učenici u klupama Gavrilovićeva objekta

Izrazio je uvjerenje da će objekt biti uređen za nastavu do kraja ove školske godine, a ako ne, onda s početkom iduće školske godine. Na pitanje kako se sada održava nastava odgovorio je da su za maturante nastavu organizirali u Osnovnoj školi u Jabukovcima. 

- Vozimo se 16 kilometara tamo i nazad svaki dan, što zasad funkcionira dosta dobro - dodao je Orlić.

Vraćali se s jedne intervencije i naišli na kontejner u plamenu u Petrinji: Brzo ugasili buktinju
Vraćali se s jedne intervencije i naišli na kontejner u plamenu u Petrinji:  Brzo ugasili buktinju

Naglasio je kako ostatak škole prati nastavu online, a traže i mogućnost da učenike koji su online smjeste u neku od škola u okruženju, jer u Petrinji nema druge opcije. Osim prikupljanja novca za pomoć obnovi škole na kojoj se, kazao je, sustavno radi, vode se i ostale kampanje koje obavljaju različite organizacije, sve s ciljem da se prikupe novci kako bi se učenici što prije vratili u školske klupe.

Orlić je rekao da je u stradaloj školi ostalo dosta ispravne opreme koju treba prebaciti u nove prostore te krenuti s nastavom, što će financirati Ministarstvo obrazovanja.

Projekt obnove škole okvirno će koštati desetak milijuna kuna

Svaka kuna koju prikupimo ubrzat će postupak, dodao je i poručio da će projekt obnove škole i njena stavljanja u funkciju okvirno koštati desetak milijuna kuna, radit će se u dvije faze, a nada se da će prva završiti do 1. rujna.

Austrijski svećenici su protiv Vatikana: 'I dalje podržavamo gay parove i blagoslivljamo ih'
Austrijski svećenici su protiv Vatikana: 'I dalje podržavamo gay parove i blagoslivljamo ih'

- Petrinja, Glina i Sisak su toliko nastradali da je svaka pomoć dobrodošla - rekao je Orlić i dodao da se moraju što prije obnoviti gradovi i institucije.

- Ako to ne učinimo, ljudi se jednostavno neće zadržati na ovom području - istaknuo je i naveo kako je dosad školu napustilo nekoliko učenika, ali ih je u međuvremenu došlo nekoliko novih.