News

Komentari 0

Novoizabrani šef Interpola je arapski vojni general kojeg HRW optužuje za mučenje

Novoizabrani šef Interpola je arapski vojni general kojeg HRW optužuje za mučenje

Nekoliko tužbi za "mučenje" protiv Al-Raisija podneseno je posljednjih mjeseci u Francuskoj u kojoj je sjedište Interpola, i u Turskoj, zemlji domaćinu Opće skupštine

Interpol je izabrao u četvrtak vojnog generala iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za svog novog predsjednika na Općoj skupštini međunarodne policijske organizacije u Istanbulu.

"Ahmed Nasser al-Raisi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izabran je na mjesto predsjednika (četverogodišnji mandat)", objavio je Interpol na svome Twitter računu.

HRW ga optužuje za mučenja i proizvoljna pritvaranja

Skupine za zaštitu ljudskih prava, uključujući i Human Rights Watch (HRW) optužile su Al-Raisija, glavnog inspektora u ministarstvu unutarnjih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, za mučenje i proizvoljno pritvaranje.

Nekoliko tužbi za "mučenje" protiv Al-Raisija podneseno je posljednjih mjeseci u Francuskoj u kojoj je sjedište Interpola, i u Turskoj, zemlji domaćinu Opće skupštine.

Prošle godine, HRW i druge međunarodne skupine za ljudska prava i civilno društvo poslale su pismo Interpolovom glavnom tajniku, Juergenu Stocku, izražavajući zabrinutost glede potencijalnog Raisijevog izbora.

HRW je naveo "optužbe o ozbiljnom zlostavljanju" pod zapovjedništvom al-Raisija, "osobito mirnih kritičara vladnih politika".

Najčitaniji članci