Obavijesti

News

Komentari 235

Vila SDP-ovca od 210.000 eura je - oranica: 'Ništa ne skrivam'

Vila SDP-ovca od 210.000 eura je - oranica: 'Ništa ne skrivam'
7

Novosel nam je sam poslao nekoliko fotografija interijera kako bi pokazao da kuća još nije podobna za život i da zato nije prekršio obvezu prijave u imovinsku karticu nove nekretnine...

VIDEO

Ako vas put nanese u naselje Donja Reka pored Jastrebarskog, novi asfalt će vas odvesti do vile smještene na pitoresknim brežuljcima.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

VIDEO VIJESTI 27.02 01:17

Ističe se svojom konstrukcijom, podignuta je iznad naselja, na osami. I zasad se još ne nalazi u imovinskoj kartici SDP-ova gradonačelnika Jastrebarskog Zvonimira Novosela. Ne nalazi se niti u zemljišnim knjigama i katastru, nego je tamo još uvijek upisana oranica od 3140 kvadrata iako objekt izgleda prilično dovršeno i da je potrebno urediti samo vanjski dio okućnice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Gradonačelnik Novosel se pak opravdava da iako tako izgleda, ona još nije pogodna za život, nema niti osnovne sanitarije niti je uređena i dobila uporabne dozvole.

- U imovinsku karticu se treba upisati kuća i koja nema još uporabnu dozvolu ako je podobna za život. Ali mi unutra još ne živimo, tek prije mjesec dana je dovedena voda, nema niti pipa, WC-a, stubišta... Izgleda izvana dovršeno zato što je montažna kuća koja se brzo podigne, ali daleko je još od dovršetka za život. Nadam se da ćemo tehnički pregled i uporabnu dobiti na jesen, a useliti se do Božića. Nemam što skrivati, tada ću sve upisati u imovinsku i u zemljišne knjige – kaže nam Novosel koji je poslao i fotografije interijera budućeg doma koje dokazuju da kuća još nije podobna za život

Inače, upravo zbog raznih pokušaja makinacija, ali i različitih tumačenja, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je izdalo uputu da se novoizgrađene nekretnine trebaju upisati u imovinske kartice u trenutku kada su podobne za život, čak i ako nemaju još sve dozvole i nisu upisane u gruntovnicu i katastar.

Ovo su novi dvori Vilima Ribića od 250 kvadrata i 2,8 mil. kn: 'Nemate me što o tome pitati'
Ovo su novi dvori Vilima Ribića od 250 kvadrata i 2,8 mil. kn: 'Nemate me što o tome pitati'

Ali Novosel kaže da to s njegovom kućom još nije slučaj. Zakonska obveza je inače upisati značajnu promjenu u imovini najkasnije do kraja godine u kojoj je nastala. Iako se to ne čini na prvi pogled, kuća je montažna, pa je zato i neobično da nije završena duže od godinu i pol od početka gradnje.

Kuća vrjednija od kredita 

- Nisam ugovorio gradnju po principu “ključ u ruke”, nego visoki roh bau i sada još rade majstori na unutrašnjosti. Da je kuća klasična gradnja, ljudi znaju živjeti i bez fasade koja je uvjet za uporabnu dozvolu. Kod montažne ona izvana izgleda dovršeno, ali unutra još ima dosta posla - kaže. Za izgradnju ove kuće je gradonačelnik digao kredit od 150.000 eura još 2019. godine. Prema tabli koja je i sada uz kuću, radovi su počeli u srpnju iste godine.

Na kraju te godine, Novosel je u imovinsku upisao da je započeo gradnju na svom zemljištu, čak je naveo i izvođača radova. Radi se o tvrtki Domus plus koja proizvodi montažne kuće. Prema njihovom katalogu, najveća tipska kuća koju imaju je površine 248 četvornih metara. I za visoki roh bau košta skoro 930.000 kuna.

Već na prvi pogled se vidi da je Novoselova kuća veća od te tipske kuće. A potvrđuje to i sam gradonačelnik.

Novi asfalt završava iza kuće 

- Ne, zbog konfiguracije terena nismo mogli koristiti niti jednu tipsku kuću, nego je napravljen novi projekt. Supruga i ja smo godinama osmišljavali što želimo i kakav raspored imati. Površina je oko 300 četvornih metara, od čega na garažu otpada 40 kvadrata. U njoj je jedna odvojena stambena jedinica oko 75 četvornih metara za punicu i njenog sina, a ostatak ćemo koristiti supruga, ja i naše troje djece – kaže Novosel. Kredit nije upisan na novoj kući, nego na obiteljskoj kući u kojoj i Novosel ima stan. Ta hipoteka je i na stanu od 110 četvornih koji on koristi s obitelji, ali i na onom koji glasi na njegova oca.

Gradonačelnik potvrđuje i da će nova kuća koštati više od tih 150.000 eura kredita. Ali navodi da je još 61.500 eura osigurala punica koja je prodala svoju kuću i uplatila novac njegovoj supruzi. Upravo kako bi mogli sagraditi novi objekt. Tako da će sama izgradnja i opremanje koštati minimalno 210.000 eura.

- Konačnu vrijednost za sad ne znam, to ćemo znati kada je završimo i tada ću upisati u imovinsku karticu. Punica je živjela u Njemačkoj i odlučila se vratiti ovdje. Prodala je staru kuću i uplatila sav novac kako bi mogli napraviti ovu novu kuću. Sve je odrađeno preko računa i ima jasno podrijetlo imovine koje je lako dokazivo – objašnjava gradonačelnik kako je uspio zatvoriti financijsku konstrukciju za novi dom.

DORH objavio detalje suca Kovačića: Izvlačio novac iz firmi, kupovao kuće, aute, dionice ...
DORH objavio detalje suca Kovačića:  Izvlačio novac iz firmi, kupovao kuće, aute, dionice ...

Do kuće vodi i novi asfalt koji je napravio Grad Jastrebarsko. Asfaltirani dio završava nekoliko desetaka metara iza obiteljske kuće gradonačelnika. Novosel ima i za to obrazloženje. Kaže da je sve obnovljeno u sklopu europskog projekta koji provode zadnje tri godine i koji je vrijedan preko 170 milijuna kuna.

- Izgradili smo više od 43 kilometra nove kanalizacije u 10-ak naselja i svagdje je rađeno isto, nakon kanalizacije je napravljen i novi asfalt. Tako je bilo i s Donjom Rekom – kaže Novosel.

Kum Zmajlović odmah pored 

Inače, parcelu odmah do njegove, na istom brežuljku, ima i SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar Mihael Zmajlović.

On i Novosel su i kumovi, a parcele su kupili skoro u isto vrijeme 2010. godine. Zmajlović je parcelu od 3188 četvornih metara u imovinskoj kartici procijenio na vrijednost 480.000 kuna.

VIDEO Bili smo pred Ribićevom vilom upisanom kao oranica
VIDEO Bili smo pred Ribićevom vilom upisanom kao oranica

- Ne, ja neću graditi kuću iako je to bio plan. Kada sam sve stavio na papir, ispalo je da bi se trebao previše zadužiti, pa smo supruga i ja odustali od takve investicije – kaže Zmajlović koji živi u stanu u Jastrebarskom koji još glasi na njegova oca, pa nije upisan u imovinsku karticu.

Kada je postao ministar, Zmajlovića je na čelu Jastrebarskog naslijedio upravo Novosel koji mu je bio zamjenik u to doba.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 235
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...