Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
34 komentara

Novost: Istražni zatvor moći će se 'odraditi' u kućnom pritvoru

Pravilnik o načinu provedbe nadzora izvršavanja istražnog zatvora u domu, kojeg je potpisao ministar Ostojić, trebao bi rasteretiti ionako pretprane hrvatske zatvore

Jurica Galoić/Pixsell
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
34 komentara

Okrivljenici kojima bude određen istražni zatvor od ove će subote moći zatražiti da ga 'odsluže' u svom domu, odnosno da im se odredi kućni pritvor. 

Ove subote 27. prosinca, na snagu stupa Pravilnik o načinu provedbe nadzora izvršavanja istražnog zatvora u domu kojeg je potpisao ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Tim će se dokumentom rasteretiti pretrpani hrvatski zatvori. Suci će moći tu mjeru izreći i protiv okrivljenika u postupku. Iako je mogućnost 'kućnog pritvora' postojala već najmanje dvije godine, njegovo izricanje nije bilo moguće jer nije postojao provedbeni akt.

Za nadzor tijekom 'kućnog pritvora' je nadležna policijska uprava na čijem području je dom u kojem okrivljenik mora boraviti, a terenski dio posla odrađuje policijski službenik kojeg određuje nadležni rukovoditelj. Policajci će o nadzoru voditi dnevnik, u kojem će navoditi i vremenske termine provođenja nadzora, podatke o ljudima zatečenima u domu okrivljenika i ostalo. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message