Obavijesti

News

Komentari 24

Novotny: Vlada se nije smjela petljati u proces oko Agrokora

Novotny: Vlada se nije smjela petljati u proces oko Agrokora
1

Novotny je mišljenja kako se cijeli proces trebao rješavati unutar okvira postojećeg stečajnog zakona. Kazao je i da je Vlada pogriješila jer se duboko involvirala u cijeli proces oko Agrokora

VIDEO

Ekonomski analitičar, Damir Novotny, komentirao je za N1 televiziju situaciju u Agrokoru. Kazao je kako je Vlada napravila loš potez kada se odlučila umiješati u cijeli proces.

Iako to nije eksplicitno kazao, Novotny je sugerirao kako bi cijela operacija 'spašavanja' Agrokora najbolje funkcionirala kroz stečajni zakon, odnosno bez dubokog miješanja Vlade u cijeli proces, a samim time i Ante Ramljaka.

- Ako govorimo o vezi između Vlade i Agorkora sada vidimo da je bilo pogrešno da se Vlada toliko involvira u cijeli taj proces - kazao je Novotny.

'Sve se moglo riješiti unutar stečajnog zakona'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na pitanje je li se moglo drugačije postupiti, kazao je kako se moglo i moralo.

- Moglo je i moralo. Bez obzira koliko je Agrokor važan ekonomski, nije toliko važan da bi se Vlada bavila samo Agrokorom. Kada miješate politiku s mikroekonomikom poduzeća koje je insolventno neminovno se događaju ovakve stvari. Na samom je početku jasno bilo da je Agrokor prezadužena kompanija i da su vjerovnici stvarni vlasnici. To se trebalo rješavati u okviru solvencijskog prava, kroz stečajni zakon. Ovako se stvara dojam da su tu nekakvi lobiji koji su htjeli iz Agorkora izvući novac van. Činjenica da je Privremeno vjerovničko vijeće postavljeno političkim modelom i da je ono usmjeravalo financijske tokove prema političkim interesima otvara čitav niz dilema koje se mogu koristiti u dnevnoj politici, ali ne koriste poduzeću - kazao je za N1 Novotny.

O Plenkovićevom potezu, koji je pozvao Ramljaka da mu dostavi kompletnu dokumentaciju vezanu za financiranje savjetnika, Novotny je kazao kako je to proces kojega je Plenković osobno pokrenuo.

- On je vlasnik procesa, osobno je pokrenuo taj proces. Odluka bi trebala biti doista promjena povjerenika i vjerovničkog vijeća te ići prema onome što je nužno, a to je nagodba - kazao je.

Međunarodni tim bi trebalo odlučivati tko će upravljati poduzećem

Sugerirao je kako bi vjerovnici konačno mogli odlučiti tko će upravljati Agrokorom, ako Ramljak ne bi bio na funkciji na kojoj se sad nalazi.

- Vjerovnici bi morali konačno odlučiti tko će upravljati poduzećem, kakav tim. Po meni bi to trebao biti međunarodni tim koji bi bio lišen dnevnih kontroverzi. Doista stručnjaci koji bi imali zadatak sačuvati kompaniju od njene propasti. U tom kontekstu bih rekao da bi bilo mudro sada lopticu prebaciti u polje vjerovnika, formirati Stalno vjerovničko vijeće i oni bi trebali imenovati svog menadžera - govori Novotny.

Cijeli intervju s Novotnyem možete pročitati ovdje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1