Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
228 komentara

Nutella će u Hrvatskoj biti iste kvalitete kao i ona u Njemačkoj

Izdjednačavanje kvalitete: Nakon istraživanja zastupnice u Europskom parlamentu, Biljane Borzan, Ferrero, HIPP i Bahlsen odlučili su izjednačiti kvalitetu proizvoda u svim državama EU

Foto: screenshot/facebook
228 komentara

Obzirom da EU već neko vrijeme radi na zakonskim promjenama koje bi trebale regulirati jednaku kvalitetu, kompanije poput HIPP-a, Ferrera i Bahlsen odlučili su ih preduhitriti. Na promjenama radi i hrvatska zastupnica Biljana Borzan, koja je nedavno imenovana izvjestiteljicom Europskog parlamenta za različitu kvalitetu hrane.

OMILJENA SLASTICA Fotografija pokrenula raspravu: Od čega se sve sastoji Nutella?

HIPP je upravo nakon Borzaninog istraživanja kvalitete, u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu, odlučio promijeniti recepte svoje hrane obzirom da je zaključak istraživanja bio da je HIPP hrana u Hrvatskoj manje zdrava od one u Njemačkoj.

- Komisija je navela i da se Ferrero obvezao izjednačiti kvalitetu Nutelle u svim zemljama. Nakon mog istraživanja, Ferrero se izjasnio da je kvaliteta Nutelle viša samo u Njemačkoj, a u svim ostalim državama članicama da je jednaka. Sada su ušli u proces snižavanja kvalitete Nutelle u Njemačkoj kako se ne bi doveli u situaciju da opet budu prozvani u istraživanjima. Službeno to objašnjavaju promjenama u lancu opskrbe hranom, ali potrošači u Njemačkoj su odmah to povezali s problemom dvostruke kvalitete i iznimno su nezadovoljni - izjavila je Borzan.

Nutella-Etikett führt in die Irre FERRERO ODGOVARA: 'Nutella je sigurna, nećemo je povlačiti s polica u Hrvatskoj'

Istraživanje je potvrdilo da Nutella u Hrvatskoj ima sirutku u prahu te manji postotak mlijeka u prahu, dok proizvod iz Njemačke sadrži isključivo mlijeko u prahu. Razlog tome je što je sirutka jeftinija sirovina. Zamijećena je razlika u boji, konzistenciji, mirisu i okusu.

Ferrero SPORNO ULJE Stručnjaci: Nutella može biti kancerogena, Ferrero: Nije tako

- Komisija je također navela Bahlsen, njemačku kompaniju koja proizvodi vafle i kekse, koji su se obvezali da će u svim svojim proizvodima koji se zovu “keksi s maslacem” koristiti isključio maslac, a ne kao dosad. Očito je da su neki proizvođači mudro odlučili preduhitriti promjene na kojima radimo u Europskom parlamentu. Pozivam i druge proizvođače da se uključe, a posebice one kojima smo u Hrvatskoj našli najveće razlike poput proizvođača hrenovki Wudy ili deterdženta Ariel - dodala je Borzan.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message