Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

'O nuklearnom sporazumu iz 2015. ne može se pregovarati'

Visoki dužnosnik vlade rekao je da Trump želi da se taj sporazum pojača dodatnim dogovorom u idućih 120 dana ili će se SAD iz njega povući. Sam predsjednik nije zadovoljan sporazumom

U.S. President Donald Trump arrives to address the 72nd United Nations General Assembly at U.N. headquarters in New York
Foto: SHANNON STAPLETON

Iran je priopćio u subotu da se o nuklearnom sporazumu iz 2015. ne može pregovarati nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio povlačenjem iz tog ugovora ako se ne poprave njegovi "užasni nedostaci".

U.S. President Trump holds joint news conference with Norwegian Prime Minister Solberg at the White House in Washington TEHERAN SE IZVUKAO Posljednji put: Trump potvrdio nuklearni sporazum s Iranom

"Nuklearni sporazum je međunarodno priznat i zaključen dogovor i o njemu nije moguće ponovno pregovarati", priopćilo je u subotu ministarstvo vanjskih poslova u Teheranu.

U priopćenju se ističe da Teheran neće prihvatiti promjene ili nove obveze.

Iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif napisao je u petak na Twitteru da se Trumpova politika svodi na očajničke pokušaje ugrožavanja solidnog multilateralnog sporazuma.

Trump rekao je u petak kako će po posljednji put odustati od uvođenja sankcija Iranu kako bi Washingtonu i njegovim europskim saveznicama pružio šansu da poprave ogromne propuste originalnog nuklearnog sporazuma iz 2015.  

Visoki dužnosnik vlade rekao je da Trump želi da se taj sporazum pojača dodatnim dogovorom u idućih 120 dana ili će se SAD iz njega povući.  

Sam Trump nije bio zadovoljan što će se još jednom odreći sankcija protiv Irana, države koju smatra sve većom prijetnjom, a s kojom je sporazum postignut u vrijeme predsjedništva Baracka Obame.  

"Ovo je posljednja šansa", rekao je predsjednik. 

"U izostanku takvog sporazuma SAD se više neće odreći sankcija kako bi ostao dio nuklearnog sporazuma s Iranom. Ako u bilo kojem trenutku procijenim da takav dogovor nije na vidiku, odmah ću se povući iz sporazuma". 

I dok je američki čelnik odobrio neuvođenje sankcija, ministarstvo financija je uvelo nove, ciljane sankcije protiv 14 iranskih pojedinaca i entiteta.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message