Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

"O svojim Brelima učili smo praveći zavičajnu slikovnicu..."

JEDINSTVENI PROJEKT: Učenici OŠ ‘Dr. Franjo Tuđman’ u Brelima svoj su zavičaj predstavili kroz legende o kraju u slikovnici koju su i preveli za turiste

Foto: Vedrana Bekavac-Šuvar
0 komentara

Zavičajne tradicije i identitet kraja itekako može i treba činiti važan dio obrazovnog programa, tim više što djeca s radošću prihvaćaju i oblikuju svoje tradicije.

Znaju to dobro i u breljanskoj osnovnoj školi “Dr. Franjo Tuđman”, u kojoj su se učenici rado uključili u izradu jedinstvene slikovnice.

- Ideja o izradi zavičajne slikovnice nastala je iz više razloga. I sama sam bivša učenica te škole. Cijeli život sam provela u Brelima, koje smatram svojim zavičajem. Tu ljubav prema Brelima spojila sam sa svojim interesom za usmenu književnost - priča nam Gorana Babić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti u školi.

Ona je pokrenula i uspješno kraju privela cijeli projekt breljanske slikovnice.

- Mišljenja sam da djeca trebaju školu doživljavati kao mjesto na kojemu će raditi zanimljive stvari, ne samo pisati testove i prepisivati lekcije s ploče ili projektora, kao i da škola treba biti jedno od mjesta na kojem će se njegovati zavičajna tradicija - ističe Gorana Babić. Projekt je zaživio prošle školske godine, u kojoj je obilježena i 120. obljetnica organiziranog školstva u Brelima.

Radili poslije nastave 

Za ostvariti planirano učenicima nije bilo teško u poslijepodnevnim satima poslije nastave dolaziti u školu i s profesoricom zapisivati legende o kulturno-povijesnim zanimljivostima svojega zavičaja.

- Imali smo dobru suradnju s lokalnom zajednicom. I tu su se pronašli bivši učenici naše škole koji su objeručke prihvatili ovaj projekt. TZ Brela, na čelu koje je Valentina Vitković, bivša učenica, omogućila nam je financije za tisak. Za odabir likovne tehnike savjetovali smo se s Dujom Medićem, likovnim umjetnikom, također bivšim učenikom, koji sad živi u Zagrebu - dodaje profesorica Babić.

Učenici sa svojom profesoricom, nakon slikovnice za koju su dobili i svesrdnu potporu ravnateljice Ivane Ravlić, planiraju i nove projekte. S obzirom na to da su Brela i breljanske plaže dragulj hrvatskog turizma, slikovnicu su preveli na njemački i engleski jezik te je nude turistima kao promidžbeni turistički materijal.

Slikovnica o višnjama 

U breljanskoj školi odlučili su usmenu hrvatsku književnost na poseban način implementirati u razne nastavne sadržaje. Upravo počinje izrada još jedne zavičajne slikovnice o breljanskim višnjama koje su do sedamdesetih godina prošlog stoljeća bile glavni izvor zarade ljudi ovoga kraja. Od njih su živjeli stanovnici cijelog priobalja.

- Danas ih više nema i treba ih zabilježiti za mlade generacije neka znaju kako su i od čega živjeli njihovi preci - poručuju iz škole, čiji su učenici i ove godine ostvarili zapažene rezultate na županijskim natjecanjima LiDraNa.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message