Obavijesti

News

Komentari 0

Obama je na čelu SAD-a bio prvi Afroamerikanac, a na izborima je 'uništio' Johna McCainea

Obama je na čelu SAD-a bio prvi Afroamerikanac, a na izborima je 'uništio' Johna McCainea
10

Barack Obama 4. studenog 2008. bio je izabran za predsjednika SAD-a. Službena inaurguracija bila je u siječnju 2009. godine, a na njoj je bilo 1,8 milijuna ljudi

VIDEO

Radije bih bio dobar predsjednik u jednom mandatu, nego osrednji u dva mandata, ispričao je netom prije svog drugog predsjedničkog mandata, 2012. godine, Barack Obama. On je na današnji dan, 2008. godine izabran za prvog afroameričkog  predsjednika na čelu Sjedinjenih Američkih Država.

Svoju kandidaturu za američkog predsjednika započeo je 28. kolovoza 2008. godine na konvenciji demokrata u Denveru. Tamo je izabran za predsjedničkog kandidata te stranke. Govor je ispratilo više od 76.000 demokrata.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:49

Okupljenima, ali i mnogima drugima koji su pratili govor na televiziji, obećao je smanjenje poreza za obitelji srednjeg i nižeg sloja, novu energetsku politiku SAD-a, više od 150 milijardi dolara investicija kako bi se smanjilo zagađivanje okoliša te zdravstvenu skrb za svakog Amerikanca. Uz to, u govoru je citirao Martina Luthera Kinga Jr. i njegove riječi "Ne možemo koračati sami. I dok koračamo, moramo preuzeti obvezu da ćemo uvijek ići naprijed. Nema povratka".

Obama campaigns in support of Northam at a rally with supporters in Richmond, Virginia

U političkim nadmudrivanjima s protukandidatom Johnom McCaineom je djelovao smireno i staloženo. Hladne glave i odmjerenih reakcija. Čak su ga prozvali hladnokrvnim protuudaračem. Obama je u obje kampanje "vjerno" slušao stručnjaka za odnose s javnošću, Davida Axelroda

U Bijeloj kući otkriveni portreti Baracka i Michelle Obama
U Bijeloj kući otkriveni portreti Baracka i Michelle Obama

- Ako uspijem pomoći Obami da uđe u Washington, to bi smatrao svojim najvećim postignućem - ispričao je svojevremeno stručnjak koji isprva nije htio surađivati s Obamom, ali se kasnije predomislio. 

US-President Obama in Berlin

Kennedy je bio prvi televizijski predsjednik, a Obama je bio prvi internetski predsjednik. "Uništio" je McCainea na društvenim mrežama. Imao je imao više sljedbenika na svim relevantnim platformama poput Twittera (120.000 naspram 5000), Facebooka (2.000.000 naspram 600.000) te You Tubea (115.000 naspram 28.000).

Barack Obama osvojio nagradu Emmy za dokumentarnu seriju
Barack Obama osvojio nagradu Emmy za dokumentarnu seriju

Zahvaljujući vrhunskoj kampanji, ogromnoj podršci ljudi, zajedno je s tadašnjim potpredsjednikom Joeom Bidenom, 4. studenog 2008. godine došao na vlast. Skupio je više od 10 milijuna glasova prednosti nad McCaineom te duplo više elektroničkih glasova (365 naspram 173).

U.S. President Biden and former U.S. President Obama speak about the Affordable Care Act and Medicaid at the White House

Pobjednički govor u Grant Parku slušalo je 240.000 ljudi. Na inauguraciji 2009. došao je u pratnji supruge Michele te kćeri Malie i Sashe. U publici su bili Dustin Hoffman, Samuel L. Jackson, Bruce Springsteen, Beyonce, Oprah... Okupilo se 1,8 milijuna ljudi, a inauguracija je koštala oko 170 milijuna dolara (1,3 milijarde kuna).

Mandat mu je obilježilo nastojanje da se u SAD uvedu elementi zdravstvene zaštite i osiguranja za stanovnike koji je nazvan Obamacare. Program je uveden 2010., a mnogi su ga smatrali dostignućem koje je izmaklo mnogim prethodnicima. 

FILE PHOTO: Former U.S. President Obama and first lady Michelle Obama acknowledge guests during  portraits unveiling at the Smithsonian’s National Portrait Gallery in Washington

Istakao se kao i veliki pobornik prava za LGBT zajednicu te je ukinuo kontroverzna vojna pravila Don't Ask, Don't Tell. Pred izbore 2012. postao je prvi predsjednik koji otvoreno podržava pravo na istospolni brak. 

Što se politike tiče, kritičari su mu nešto kasnije zamjerali neodlučnost u odnosu na tzv. Arapsko proljeće, nastavak rata u Afganistanu, vojnu intervenciju u Libiji te još radikalnije i kontroverznije mjere u borbi protiv terorizma kao. Uz to, za vrijeme mandata američke snage ubile su Osamu Bin Ladena.

White House ceremony to unveil portraits of former U.S. President Barack Obama and former first lady Michelle Obama, in Washington

Unatoč sve manjoj podršci birača potkraj mandata i uoči izbora 2012. godine, Obama je sačuvao titulu predsjednika na još četiri godine. Promjena koju trebamo. Riječi koje su odzvanjale njegovim kampanjama. A on je sa svime što je učinio bio ta promjena i dokazao svima, a ponajviše onima koji su bili marginalizirani da je sve moguće.

- Najveće blaženstvo ne mjeri se u tome da nikada ne padnemo. Ono se mjeri u tome da nakon svakog pada, ponovno ustanemo - riječi su prvog afroameričkog predsjednika na čelu SAD-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!