Obavijesti

News

Komentari 57

Obaraju rekorde: Odbili najveći broj amandmana u povijesti...

Obaraju rekorde: Odbili najveći broj amandmana u povijesti...
1

Samo izjašnjavanje o 911 amandmana traje 22 sata i odbijeno ih je više od polovice. Ne treba zaboraviti da je saborski radni dan počeo u četvrtak u 9.30 sati. Glasovanje bi trebalo biti kasno večeras

VIDEO

Sabor obara rekorde po broju podnesenih i odbijenih tzv. opstruktivnih amandmana, ali i dužini saborske sjednice. Do četvrtka u 13 sati odbijeno je preko 560 od ukupno 911 amandmana koji su podneseni na Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Maratonska saborska rasprava oko izjašnjavanja o amandmanima traje od četvrtka od 15 sati odnosno do sada se samo amandmanima raspravlja oko 22 sata. Treba napomenuti i da je saborski radni dan počeo u četvrtak u 9.30 sati. Malobrojni zastupnici Mosta u Velikoj vijećnici proveli su cijelu noć. Imali su tek kratki predah od sat vremena zbog nogometne utakmice Hrvatska-Azerbejdžan.

Most je na zakon podnio najviše i to 888 amandmana, dok su ostatak amandmani ostalih oporbenih stranaka. Zakon  predviđa da se limit za izbornu promidžbu poveća sa 1,5 na 4 milijuna kuna, a oporbi je problem što ga HDZ i partneri žele da zakon stupi na snagu prije nego predsjednica države raspiše izbore za Europski parlament.

'Prekinite ovu sramotu i ludilo i danas raspišite izbore za EP'
'Prekinite ovu sramotu i ludilo i danas raspišite izbore za EP'

U raspravi se više puta mogao čuti poziv predsjednici Kolindi Grabar Kitarović da zaustavi ovu sramotu i ludilo te danas raspiše izbore. Mostovci su više puta pitali kada će biti glasovanje, koje je bilo zakazano za petak u 12 sati. Nije ih zadovoljio odgovor predsjedavajućeg Furija Radina da će ono biti kada završi rasprava o amandmanima.

Kada je mjesto predsjedavajućeg preuzeo Gordan Jandroković pitanje kada će Sabor glasati postavio mu je Nikola Grmoja (HDZ). Ustvrdio je da je prekršen poslovnik. 

Glasovanje tek u ponoć?!

- Radit ćemo do kraja danas i izjašnjavati se o amandmanima, a nakon toga će biti glasovanje - rekao je Jandroković. 

Grmoju je zanimalo u koje će to vrijeme biti.

- Ovisno kada ćemo završiti. Sadašnja procjena je oko 22 sata. Možda i u 23 sata, možda u 24 sata. Ovisno o tome koliko će trajati rasprava o amandmanima. Odlučili ste se boriti i meni je to u redu, ali nemojte očekivati da ćemo mi baciti koplje u trnje jer vi idete na iscrpljivanje. Respektiram vašu političku borbu, odlučili ste se na uporan i snažan otpor. U redu, imate pravo, ali i druga strana će se boriti kao što se borite i vi - poručio je Jandroković i najavio da će se ići na donošenje etičkog kodeksa na idućoj sjednici. 

Zadnji rok za donošenje zakona danas ili sutra, kako bi se europski izbori mogli odbijati po novom zakonu

- Zbog toga smo bili primorani na ovakav način raditi i ja se ispričavam svim zaposlenicima Sabora, ali to je jedan igrokaz naših kolega zastupnika iz Mosta – rekao je Branko Bačić (HDZ).

Kaže da zakon nisu stigli donijeti ranije jer je prošao redovnu proceduru, od javnog savjetovanja do rasprava po saborskim odborima i na plenarnoj sjednici. I zakon bi se, dodaje, donio u roku da nije podnesen ovoliki broj amandmana.

'Svaki zastupnik Mosta je 12 puta reciklirao istih 75 amandmana'

- Ovdje nije riječ o 911 različitih amandmana, nego je istih 75 amandmana svaki zastupnik Mosta reciklirao 12 puta i zato se ovo događa. To je bila namjera Mosta, opstruirati donošenje zakona, a tako i rad Sabora – ustvrdio je Bačić. 

Nije mu jesno što Mostu i ostaloj oporbi smeta u zakonu, kao ni, kako tvrdi, floskula da HDZ samo sebi želi povećati budžet za kampanju.

- Taj zakon propisuje iznose za financiranje kampanja svih vrsta izbora u Hrvatskoj, povećava određene iznose i za izbore predsjednice RH, pa načelnike i gradonačelnike, ali i za europske izbore. Mi ocjenjujemo da imamo nesrazmjer u financijskim sredstvima u odnosu na trajanje ove najduže kampanje u Hrvatskoj, a to je ova za europske izbore jer će trajati 60 dana – rekao je.  

Za kampanju za EU izbore 4 milijuna kuna: 'To je SDP-ovo rješenje'

Bačić kaže kako se želi upoznati građane više s europskim temama i motivirati ih na što veću izlaznost na europske izbore, pa zato treba i više novca za kampanju svim političkim strankama, a ne samo HDZ-u.

- Ovo rješenje od 4 milijuna kuna za kampanju za europske izbore je SDP-ovo rješenje, a ne HDZ-ovo, to je prijedlog Arsena Bauka dok je bio ministar uprave i mi smo ga prihvatili. Netočna je, da ne kažem glupava teza Mosta da sebi hoćemo povećati sredstva za kampanju – poručio je HDZ-ovac. 

Ustvrdio je da se ovim prijedlogom ne mijenjaju pravila, jer sve ostaje kao što je bilo prije.

Prije ovoga najveći broj opstruktivnih amandmana njih oko 400 podneseno je na izmjene saborskog poslovnika. Tada je oporba prvi puta provela cijelu noć u Saboru, ali tada su imali česte stanke, što im je omogućavalo da koliko-toliko, odmore. Na konačni prijedlog zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin tzv. lex LNG bilo je podneseno oko 360 'opstruktivnih' amandmana, dok je na Zakon o privatizaciji Ine stiglo njih oko 300. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a