Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
31 komentara

Obasipao je dijamantima i onda otjerao: Nije mogla imati djecu

Soraya Esfandiary Bakhtiar bila je kraljica Irana. Šah ju je neizmjerno volio, ali ju je izgnao iz zemlje kada je saznala da ne može zatrudnjeti i roditi nasljednika...

210162390
Foto: Profimedia
31 komentara

Soraya Esfandiary Bakhtiar bila je kraljica Irana od 1951. do 1958. godine. Kada je saznala da ne može roditi djecu šah Mohammad Reza Pahlavi se razveo od nje i prognao ju je iz zemlje. 

Soraya je rođena u Isfahanu 1932. godine i imala je mlađeg brata Bijana. Njezin je otac 1950-ih bio iranski ambasador u Zapadnoj Njemačkoj. Soraya se školovala u Berlinu, Londonu i Švicarskoj. Dok je bila u Londonu upoznala je princezu Shams, stariju šahovu sestru. Mohammad Reza Pahlavi, je iza sebe imao propali brak. Bio je oženjen za egipatsku princezu s kojom je imao kćer. Njegov mlađi brat Ali Reza ga je trebao naslijediti pa se Mohammad trebao ponovo oženiti kao bi osigurao stabilnost krune i zemlje. Shams je bila uvjerena da je 18-godišnja Soraya idealna žena za Mohammada. Pozvala ju je na posjet Teheranu kako bi mogla upoznati Mohammada. Dva dana nakon što je došla u Teheran, Soraya je upoznala šaha na večeri na kojoj je bila i njegova majka Tadj ol-Molouk. Dan nakon večere, otac je rekao Sorayji da se sviđa šahu i pitao ju da li je spremna udati se za njega. 24 sata kasnije par se zaručio i Soraya je dobila prvi dragulj od šaha - zaručnički prsten. Ubrzo nakon zaruka, Soraya se razboljela. Dobila je bakterijsku infekciju i bila je prikovana za krevet nekoliko tjedana. Prema legendi, šah joj je svaki dan donosio jedan dijamant i stavljao ga na njezin jastuk. Par se vjenčao 12. veljače 1951. godine.

Schah Resa Pahlewi + Soraya / Foto 1950 | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

Soraya je onda još bila jako slaba od bolesti. Liječnik joj je rekao da koliko god dugo može, ispod vjenčanice nosi vestu i na nogama čarape. Haljina Christian Dior je bila teška 30 kilograma i morala je dati odrezati osam metara od 20 metara šlepa kako mogla stajati. Nakon vjenčanja par je živio kao u bajci. Idila je prestala u listopadu 1954. godine kada je 22-godišnja Soraya saznala od liječnika da će trebati godine da zatrudni. Ubrzo nakon toga poginuo je šahov brat Ali Reza. Zbog obiteljskog i političkog pritiska, šah i Soraya su se odlučili rastaviti. Rastava je objavljena 14. ožujka 1958. godine i Soraya je skinuta s trona. Protjerana je u Švicarsku. Šah joj je dozvolio da živi komforno. Putovala je u Rim, München i Pariz gdje je postala ikona i vrlo omiljena u viskom društvu. Nosila je glamuroznu odjeći i razmetala se draguljima. 1980-ih tijekom revolucije kada je Iran smanjio svoje prihode, prodala je veći dio svojih dragulja. Umrla je 2001. godine u Parizu, 21 godinu nakon šaha. Brat Bijan je bio njezin nasljednik. Kada je on umro cijelo bogatstvo je pripalo Njemačkoj, piše Daily Mail koji se poziva an knjigu "Christie's: The Jewellery Archives Revealed".

Bila je glumica

Nakon što se rastala, Soraya je živjela u Francuskoj gdje je kratko bila glumica. Tamo je upoznala i talijanskog redatelja Franca Indovine čija je bila družica. Kada je on 1972. godine poginuo u avionskoj nesreći, pala je u depresiju.

210162390 | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

Godine  1979. Soraya je pisala svojem bivšem suprugu šahu u Panamu. On je umirao od raka. Napisala mu je da ga želi vidjeti i da ga još voli. On joj je odgovorio da je ganut pismom, da ju još voli i želi ju vidjeti, ali da njegova žena Farah ne smije biti prisutna. Soraya i šah su se trebali susresti u Egiptu, ali je on prije toga umro. Soraya je umrla u Parizu sa 69 godina i uzrok smrti je ostao nepoznat. Bijan je nakon njezine smrti rekao kako sada nema više s kime razgovarati. On je umro tjedan dana kasnije. Kasnije su jedne novine tvrdile da su Soraya i bar bili ubijeni. Njezina imovina je prodana na aukciji u Parizu za više od 8,3 milijuna dolara. 

Treća žena rodila je četvero djece

Mohammed Reza Pahlavi je bio posljednji iranski šah. Rođen je 1919. godine u Teheranu, a umro je 1980. godine u Kairu. Zemlju je napustio 1979. godine nakon revolucije izazvane nezadovoljstvom mase, ali i utjecaja muslimana šijita. Kada je u ožujku 1979. referendumom izglasana Islamska Republika Iran, vlast dinastije Pahlavi formalno je prestala. Nakon što se rastao od Soraye šah je oženio Farah Dibu (79). Imali su četvero djece, dvije kćeri i dva sina. 

Foto: Wikimedia

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message