Obavijesti

News

Komentari 28

Obitelj izrađuje drvene kućice kako bi kćeri platili liječenje

Obitelj izrađuje drvene kućice kako bi kćeri platili liječenje
5

Obitelj Babić iz Travnika smislila je kako zaraditi, zabaviti se, razveseliti ljude i platiti liječenje Moniki (10) koja ima leukemiju. Rade vjetrenjače i kućice za ptice

VIDEO

Monika Babić (10) iz Ovčareva nedaleko od Travnika u Bosni i Hercegovini prije pet godina oboljela je od leukemije. Da bi joj mogli svaki mjesec plaćati odlazak u zagrebačku bolnicu na nužno liječenje, Marinko i Tatjana Babić hitno su morali smisliti način na koji bi zaradili novac koji je potreban njihovoj kćeri.

- Njezina bolest bila je šok za cijelu obitelj. Svijet nam se odjednom srušio na glavu. Molili smo Boga da ozdravi, ali unatoč velikoj zabrinutosti došli smo na ideju da proizvodimo drvene vjetrenjače i kućice za ptice te da tako zaradimo - kaže Tatjana.

Kad god mogu, šarene ukrase za vrtove, dvorišta i voćnjake prodaju pored magistrale koja povezuje Travnik i Sarajevo te Banju Luku i Split. Pomaže im i sin Nikola, koji ide u prvi razred srednje škole.

- Najteže je bilo početi posao. Imali smo dobru volju, a onda smo dobili mali kredit od mikrokreditne organizacije, kupili strojeve i počeli proizvodnju. Sad smo već otplatili strojeve i razmišljamo o povećanju proizvodnje - rekao je Marinko.

Planiraju izrađivati i drvene cvjetove u bojama, za koje su kupci pokazali zanimanje.

- Vjetrenjače za sada bolje idu. Kupci vole tople boje, bijelu, žutu, crvenu. Naravno, prodamo i poneku kućicu za ptice, a mogu slobodno reći da su naši proizvodi stigli na gotovo sve kontinente. Čak i u Nizozemsku, zemlju vjetrenjača - tvrdi Tatjana.

Obitelj se uvijek lako dogovori o raspodjeli posla. Svatko radi ono u čemu najviše uživa. Nikola sastavlja dijelove vjetrenjača i kućica. Marinko strojevima reže drvo, a Tatjana obožava bojiti gotove proizvode iz njihove male tvornice. No najsretniji su zbog toga što je njihova djevojčica sve bolje i bolje. Tijekom našeg razgovora s obitelji Babić u njihov vrt navratila je gospođa koja se htjela fotografirati pored njihovih šarenih vjetrenjača.

- Kupila sam jednu, a darovat ću je kćeri, koja živi u Livnu. Mislim da je ovo prava stvar. Ljude usrećuju sitnice kao što su ove vjetrenjače - rekla je sa smiješkom Simona Vujinović.

Monikina je majka prava umjetnica

Na početku su kućice i vjetrenjače bile veoma jednostavne, a sad je Tatjana postala prava umjetnica u svom poslu. Kombinira različite boje i oblike. Više ne gube toliko vremena na ručnu izradu, nego se koriste strojevima, a onda slijedi ukrašavanje. Tatjana se trudi biti što domišljatija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21