Obavijesti

News

Komentari 1

Obitelj, prijatelji i političari se oprostili od Valentića: 'Ti i vila Velebita vječno ćete živjeti...'

Obitelj, prijatelji i političari se oprostili od Valentića: 'Ti i vila Velebita vječno ćete živjeti...'
8

Komemoraciji za bivšeg premijera Nikicu Valentića, koju je organizirala Vlada, nije prisustvovao predsjednik Milanović. - Poziv je došao. Predstojnik Ureda bio je na sprovodu - kažu nam s Pantovčaka

VIDEO

Nikica Valentić je obilježio vrijeme našeg bivanja, straha, ali i naše radosti. Sve povijesne nevolje, drame i progoni zbrojili su se u svijest generacije hrvatskih sveučilištaraca, zajedništvom svih studenata, profesora i naroda, prvi put u povijesti Sveučilišta pobijedili smo moćnu komunističku partiju. Nikica je donio dašak Velebita, ta čvrsta lička duša nosila je skicu žudnje za stjecanje hrvatske države. Hrvatsko proljeće rezultiralo je donošenjem Ustava, a u stvaranju države bitnu ulogu imao je upravo Valentić, istaknuo je Ante Žužul opraštajući se od svog prijatelja, bivšeg premijera Nikice Valentića

Na komemoraciju u Narodni dom u Zagrebu stigli su uz obitelj i aktualni predsjednik Vlade Andrej Plenković s ministrima, predsjednik i potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković i Željko Reiner, bivša premijerka Jadranka Kosor, bivši predsjednici Sabora Luka Bebić i Vladimir Šeks, Dubravka Šuica, Mate Granić, nekoliko HDZ-ovih zastupnika, SDP-ov zastupnik i bivši ministar financija Boris Lalovac, predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda Miroslav Šeparović i Radovan Dobronić... Počast su mu došli odati i bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunislav Olujić, Ličani Ernest Petry kao župan Ličko-senjske županije i njegov prethodnik Darko Milinović, Dražen Budiša i brojni drugi. Predsjednika Republike Zorana Milanovića nije bilo iako je poziv iz Vlade, koja je organizator komemoracije, u Ured predsjednika stigao. 

- Poziv je došao. Predstojnik Ureda predsjednika bio je na pogrebu - odgovoreno nam je s Pantovčaka.

Samo nekoliko redova iza premijera Plenkovića sjedio je i Ivica Todorić, bivši vlasnik Agrokora, kojemu se sudi, a koji optužuje Plenkovića i njegovu ekipu za otimanje kompanije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Zagreb: Komemoracija povodom smrti Nikice Valentića

Žužul se Valentića u doba stvaranje hrvatske države prisjeća kao iznimno hrabrog i domoljubnog. 

Umro je Nikica Valentić (72)
Umro je Nikica Valentić (72)

- Dobro je poznavao snagu i slabosti i ljevice i desnice. Kao premijer je iz desne perspektive bio upitan, a iz lijeve neprihvatljiv. 
Bio je balans, lijevi mu nisu mogli prelijevati desničarenje, a desni mu nisu mogli osporavati domoljublje. Bio je odan predsjedniku Franji Tuđmanu, koji je prepoznao u njemu znanje, snagu i odlučnost, a koje je uložio u konačno stjecanje hrvatske slobode. Nikica je nakon ostvarenog životnog cilja dogovoreno napustio Vladu i okrenuo stranicu svog životnog puta. Nije mogao nikako shvatiti one u politici koji su zbog partikularnih vrijednosti zaboravili na nacionalna načela. Svesrdno se darivao Hrvatskoj. Hvala ti za sva dobra koja si učinio, zbogom, prijatelju - poručio je Žužul. 

Emotivnim riječima se od Valentića oprostio i Mate Granić, koji je obnašao funkciju potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova u vrijeme njegova predsjedanja Vladom. 

- Bio je drag i dobar čovjek, istinski domoljub, uspješan pravnik i poduzetnik. Predsjednik Tuđman ga je predložio za predsjednika Vlade u izazovnom vremenu kada je trećina Hrvatske bila okupirana, kada smo brinuli za oko 500.000 izbjeglica, u vrijeme nesretnog sukoba Hrvata i Bošnjaka, washingtonskog sporazuma, splitske deklaracije koje je Nikica snažno podržavao, kada su donijete i dvije ključne rezolucije UN-a, temelj za Bljesak i Oluju u kojima je Nikica imao ključnu ulogu - kazao je prisjetivši se oslobođenja Knina.

- Kad se na tvrđavi zavijorila hrvatska trobojnica, Valentić je kazao da je njegova misija završena. Neka ti je laka hrvatska zemlja, Hrvatska te nikada neće zaboraviti - istaknuo je. 

Zagreb: Komemoracija povodom smrti Nikice Valentića

Valentić je bio, naglasio je i Vladimir Šeks, ključni arhitekt financijske i gospodarske stabilnosti u turbulentnom razdoblju od 1993. do 1995. godine. 

- Imao sam čast i privilegiju biti dio Vlade kojom je predsjedao Valentić. Predsjednik Tuđman je u Nikici prepoznao čovjeka koji će uspješno upravljati Vladom, osigurati provedbu stabilizacijskog programa i pripremiti vojsku i policiju za oslobađajuće vojno-redarstvene akcije Bljesak i Oluju. Prepoznao je osobu koja izvrsno razumije sve bitne zapreke stvaranju hrvatske demokratske države - naveo je podsjećajući da je Tuđman Valentića izabrao i za potpredsjednika HDZ-a. 

Na Mirogoju pokopan Nikica Valentić: Došao premijer Plenković, Todorić, Budiša...
Na Mirogoju pokopan Nikica Valentić: Došao premijer Plenković, Todorić, Budiša...

- Izborom Nikice kao predsjednika Vlade za potpredsjednika HDZ-a odlučio je HDZ profilirati u prostor političkog centra, u stranku demokršćanske demokracije. Danas 30-ak godina kasnije, predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković u novim geopolitičkim okolnostima usmjerava HDZ supstancijalno na tragu modernog suverenizma i demokršćanskog centra, koje je Tuđman udario. 
Opraštajući se od tebe, dragi Nikica, možemo kao u onoj ličkoj pjesmi reći - ti i vila Velebita vječno ćete živjeti - poručio je Šeks, koji je u Valentićevoj vladi bio potpredsjednik za unutarnju politiku.

Premijer Andrej Plenković još je jednom u svoje osobno te ime cijele današnje Vlade obitelji izrazio iskaze poštovanja i sućuti. 

- Čovjek je to koji je u samo u 72,5 godine svog života zaista obilježio sve ključne etape hrvatske države i naroda. Cijeli njegov životni put na određeni način je refleksija zbivanja s našim narodom. Još u mladosti se pripremao za veći društveni angažman. U onom sustavu je odabrao graditi domove, stanove. Ima li išta konkretnije što jedan tada poduzetnik u tadašnjim društvenim okolnostima ostavlja iza sebe, a može biti bolje od doma? Početkom devedesetih postao je predsjednik Uprave INA-e, kompanije za koju mnogi ključni akteri tog doba znaju reći da je iznijela cijeli Domovinski rat, a nakon toga je postao najmlađi hrvatski premijer sa samo 42,5 godine - istaknuo je Plenković podsjetivši još na izazovna vremena tog doba.

Zagreb: Komemoracija povodom smrti Nikice Valentića

- Predsjedao je Vladom kada smo bili u situaciji okupiranog teritorija, hiperinflacije, embarga na uvoz oružja, a istodobno smo morali voditi proces izgradnje države. Čitajući zapisnik sa zadnje sjednice Vlade kojom je predsjedao, 6. studenog 1995., dojmile su me dvije poruke koje je kazao odlazeći - da ostaju dvije temeljne zadaće. Jedna je prionuti pravim, snažnim, strukturnim reformama i druga je jačati demokraciju. Kada netko u svom životu bude i pravnik i odvjetnik i poduzetnik i menadžer i istaknuti član najsnažnije stranke i predsjednik Vlade i i pri tom ostvari ovakve rezultate, onda zasigurno njegova obitelj, ali i svi mi koji smo ga poznavali, možemo biti ponosni na njegov doprinos i gledati njegov trag kao dio kontinuiteta odgovornosti da gradimo zemlju na što bolji i kvalitetniji način - kazao je prisjetivši se razgovora s Valentićem nekoliko mjeseci prije nego li je preuzeo vodstvo HDZ-om i Vladom. 

Plenković i Jandroković uputili sućut obitelji Nikice Valentića: 'Ostavio je neizbrisiv trag!'
Plenković i Jandroković uputili sućut obitelji Nikice Valentića: 'Ostavio je neizbrisiv trag!'

- Dao mi je savjete koji su bili korisni, britki, jasni, na neki način učvršćivali su motivaciju i želju za doprinosom. Zato želim zahvaliti čovjeku kojeg smo poštovali, kojeg su cijenili brojni politički akteri, ne samo oni koji su pripadali njegovoj stranci, kao i brojni iz različitih grana gospodarstva, poduzetništva. Pamtit ćemo ga kao uspješnog predsjednika pete Vlade, velikog čovjeka i političara i zasigurno će njegov doprinos ostati ono zbog čega će Nikica Valentić biti jedan od velikana suvremene hrvatske političke povijesti - zaključio je premijer. 

Nikica Valentić je bio premijer s velikim P, kazala je novinarima bivša premijerka Jadranka Kosor. 

Zagreb: Komemoracija povodom smrti Nikice Valentića

- Premijer gospodin. Bio je u toj visokoj politici u vremena kada sam ja ulazila u politiku i sjećam se njegovih divnih savjeta, radosti kojom je uvijek isijivao, a i poslije kad ni on ni ja više nismo bili u politici znao bi me nazvati i ohrabriti u trenucima kad je bilo teško. Bio je jedan od onih političara koji nije zaboravljao druge. Ostaje upisan u hrvatskoj povijesti zaista kao jedan veliki gospodin, čovjek i premijer - kazala je. 

Na pitanje je li očekivala da će danas ovdje ipak biti i predsjednik Milanović ili barem netko iz Ureda predsjednika, Kosor je istaknula kako je komemoracija događaj na koji ljudi dolaze ili ne dolaze po svom odabiru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...