Obavijesti

News

Komentari 160

Obitelj Šušak strepi: 'Samo su nam unuci ostali, ne damo ih...'

Obitelj Šušak strepi: 'Samo su nam unuci ostali, ne damo ih...'
3

Sudski ovršitelj u ponedjeljak je odustao od oduzimanja djece. Obitelj Šušak i dalje strepi da će im oduzeti unuke i dati roditeljima muškarca koji im je ubio kćer

VIDEO

Već danima obitelj Liljane i Željka Šuška iz Nuštra i njihovo dvoje unučadi sa strahom gledaju kroz prozor.

Proteklog ponedjeljka pred kućom su ih dočekali interventni policajci, sudski izvršitelj i djelatnice Centra za socijalnu skrb Vinkovci, a svi su oni došli oduzeti dječaka (7) i njegovu sestru (3) baki i djedu, Ljiljani i Željku. Uplakana djeca nisu željela otići i stisnula su se pored nogu svoga djeda, koji ih je zagrlio. Ovrha je odgođena, ali može se bilo kad ponoviti i zato svi žive u velikom strahu. Njihovu majku ubio je njihov otac u svibnju protekle godine.

Višemjesečno pravno natezanje

Prije nego što će na spavanju zadaviti svoju suprugu, iznio je djecu iz spavaće sobe, gdje su svi zajedno spavali. Nakon što je ubio ženu, sebe je objesio. Nakon velike obiteljske tragedije brigu o djeci preuzimaju roditelji njihove majke. Ali nakon nekoliko mjeseci roditelji muškarca koji je djeci ubio majku podnose zahtjev za skrbništvom. Centar za socijalnu skrb Vinkovci udovoljava njihovu zahtjevu.

Ljiljana Šušak (53), majka ubijene žene, revoltirana je time što je Centar za socijalnu skrb u Vinkovcima donio rješenje prema kojem se njeni unuci daju na skrb roditeljima ubojice. Supružnici Šušak već se mjesecima pravno natežu s Centrom za socijalnu skrb u Vinkovcima, koji je već donio jedno istovjetno rješenje, ali ga je Ministarstvo socijalne politike i mladih ukinulo i tražilo dopunu dokaza i vještačenja.

Djeca imaju noće more

- Ravnateljica centra protiv mene vodi osobni rat jer sam je izvrijeđala i rekla joj da sramotno vode ovaj postupak. Podignula je protiv mene prijavu, šalje mi policiju, a sve samo zato što sam ih pitala zašto niti jednom nakon ubojstva nisu došli obići djecu, vidjeti gdje, kako i od čega žive. Odmah nakon ubojstva trebali su djeci osigurati posebnog skrbnika, ali oni to nisu napravili. Psihologinja u centru je dva mjeseca nakon ubojstva moje kćeri rekla da je maleni psihički dobro i da mu ne trebaju terapije, a on i danas ima noćne more, plače... Zatražili su vještačenje djece, odabrali vještaka koji je napisao da maleni ima tri ozbiljne dijagnoze, da nije uputno sada djecu odvajati iz sredine koju su prepoznali kao svoj drugi dom, ali centar je donio rješenje o ovrsi djece - kaže Ljiljana. U priopćenju koje nam je jučer poslala ravnateljica centra Milica Benić stoji kako je njihov stručni tim, nakon brojnih razgovora s bakama i djedama, procijenio da su očevi roditelji podobniji za brigu od maldobnoj djeci.

- Djed i baka po ocu svojim osobinama ličnosti kao i motivacijom podobniji su za preuzimanje brige o djeci, bolje prepoznaju potrebe djece, stavljaju ih na prvo mjesto i pokušavaju ih zaštititi, za razliku od supružnika Šušak, koji se djecom koriste kao sredstvom osvete - napisla je među ostalim ravnateljica Benić. Gabrijela Ćorluka, odvjetnica obitelji Šušak tvrdi kako je presedan da se djeca dodjeljuju obitelji ubojice.

Žalba ne odgađa ovrhu

- Oduzimanje djece nasilno, uz pomoć policije, nije poželjna praksa tijekom ovrhe jer djeca tako trpe izniman šok. Uložili smo žalbu na takav rad centra i imamo neslužbene informacije da je u centar upućen nadzor zbog ovog slučaja - rekla nam je odvjetnica. Žalba ne odgađa ovrhu djece, zbog koje obitelj Šušak i strepi svaki dan.

Nasilno oduzimanje šteti djeci

Sudski ovršitelj u ponedjeljak je odustao od oduzimanja djece. Šuškovi imaju podršku prijatelja, a njihova odvjetnica upozorava da je nasilno oduzimanje štetno za djecu.

Ministarstvo socijalne politike i mladih komentiralo slučaj

Ministarstvo socijalne politike i mladih izvijestilo je u srijedu da će se o slučaju ovrhe malodobne djece u Nuštru očitovati nadležni Centar za socijalnu skrb Vinkovci, koji je donio odluku o promjeni skrbnika.

U Ministarstvu kažu da je Ravnateljica vinkovačkog Centra dužna objasniti slučaj u okvirima svojih zakonskih mogućnosti. Žalbu na odluku vinkovačkog Centra za socijalnu skrb Ministarstvo socijalne politike i mladih zaprimilo je 11. kolovoza ove godine, i od tada je u tijeku žalbeni postupak.

 "Budući da u interesu djece želimo odgovorno i temeljito uvidjeti je li Centar donio valjanu odluku ili je negdje ipak bilo propusta, slučaj nadziremo u svim aspektima, ali odluku ne smijemo i ne možemo donositi ishitreno i pod pritiskom javnosti", navodi se uz priopćenju Ministarstva.

 Napominju i kako je Centar potpuno autonoman u donošenju ovakvih odluka, a Ministarstvo će kroz žalbeni postupak kao svojevrsni nadzor, detaljno analizirati nastale okolnosti kako bi se što prije donijela najbolja odluka  u interesu zaštite  i prava djece.

 "Dok traje obrada slučaja u drugostupanjskom postupku pri Ministarstvu, preispitujemo odluku Centra za socijalnu skrb Vinkovci. No radi zaštite djece detalje s kojima smo upoznati ne možemo iznositi u javnost. Iskreno nam je žao što je došlo do situacije u kojoj se ponovno traumatiziraju malodobna djeca i učinit ćemo sve što je u našoj nadležnosti da ih zaštitimo boreći se za njihova prava i dobrobit", ističu iz Ministarstva socijalne politike i mladih.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca