Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sovulj: Vojsku iz Rijeke smo direktno prevezli na Kornat

Tehničar-letač Josip Sovulj prvi je koji je tijekom suđenja za tragediju na Kornatu rekao da su pripadnike Bojne za specijalna djelovanja oko ponoći spustili na otok

Filip Brala/Pixsell
Foto: Filip Brala/Pixsell
29 komentara

Prihvati li sudsko vijeće Županijskoga suda u Zadru podnesak odvjetnika Mara Mihočevića, zastupnika obitelji stradalih vatrogasaca o kornatskoj tragediji bi mogao svjedočiti i bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić. Obitelji smatraju da je bivši predsjednik kao vrhovni vojni zapovjednik tada odlučivao o svemu, a svoj stav temelje na iskazima bivšega ministra obrane Berislava Rončevića i  tadašnjega načelnika GS OSRH Josipa Lucića. 

- Lučić i Rončević se pozivaju da su dobili naredbe "odozgo", a to može biti samo Mesić. Prema tome gospodin Mesić može reći je li on izdavao naloge o tome kada i kako je vojska došla na Kornat i što je tamo radila - pojasnio je Igor Marinović, otac poginulog vatrogasca Ivana Marinovića. 

Dio odgovora na ta je pitanja već u utorak dao svjedok Josip Sovulj, tehničar-letač iz baze HRZ-a u Divuljama. On je posvjedočio da je nakon spašavanja ranjenih vatrogasaca kasno navečer bio član posade helikoptera koja je išla na Trsat po pripadnike Bojne za specijalna djelovanja HV-a.

- U 22.30 sati smo poletjeli za Trsat i tamo stigli oko 23 sata sa zadaćom da ukrcamo vojsku. Pripadnike BSD-a iskrcali smo, koliko se sjećam, oko ponoći na otok Kornat - rekao je Sovulj. 

On je prvi svjedok do sada koji je decidirano rekao da su vojsku iz Rijeke prevezli izravno na Kornat, dok su svi dosadašnji svjedoci spominjali slijetanje na bazu u Zemuniku, te potom rano ujutro prevoženje vojnika na otok. 

- Istina je i to stoji u dokumentaciji da su jedan ili dva helikoptera išla po vojsku na Trsat, ali nitko od svjedoka, članova posade do sada nije rekao da je bio tamo. To je prvi puta izričito potvrdio ovaj svjedok - izjavio je odvjetnik Mihočević. 

Svjedok Sovulj je prvi spomenuo i četvrti transportni helikopter Mi8 koji je bio angažiran na dan tragedije, što do sada nitko nije spominjao, niti je igdje zabilježeno u službenoj dokumentaciji, u kojoj se navode samo tri takva helikoptera. 

U utorak je svjedočio Filip Butorović, također tehničar-letač, član posade helikoptera koji je prvi spašavao ranjene vatrogasce. Opisao je stravičan prizor na mjestu nesreće i loše vremenske uvjete pri spašavanju. U transportu su im pomagali HGSS-ovci iz Splita. 

- Jedan vatrogasac je sam ušao u helikopter i požalio se da mu je hladno. Utoplili smo ga. Mislim čak da je to bio Frane Lučić - rekao je Butorović. Dodao je kako je taj vatrogasac kojemu se ne sjeća lica tražio vode i cigaretu. Ispričao je da je pilot nadljudskim naporima zbog olujnog juga održavao helikopter u zraku.

- Ja sam morao paziti da rotor ne udari o stijenu usjeka - rekao je Butorović.

Suđenje se nastavlja u srijedu ispitivanjem četvorice šibenskih GSS-ovaca. Bit će to 32. ročište od početak suđenja na kojemu je svjedočila 91 osoba. 

Možda vas zanima i ovo:
Message