Obavijesti

News

Komentari 19

Obiteljski liječnik kojeg su svi voljeli: Ubio je 250 pacijenata

Obiteljski liječnik kojeg su svi voljeli: Ubio je 250 pacijenata
1

Najmasovniji serijski ubojica u povijesti Velike Britanije, liječnik Harold Shipman nazvan "doktor smrt", objesio se u svojoj ćeliji na današnji dan prije 15 godina

VIDEO

Harold Shipman radio je godinama kao obiteljski liječnik, a smatra se da je između 1975. i 1998. godine ubio najmanje 250 pacijenata smrtonosnim injekcijama dijamorfina, poznatog kao medicinski heroin. Proglašen je krivim za 15 ubojstava i 2000. osuđen  na doživotnu zatvorsku kaznu. Čak  80 posto njegovih žrtava bile su starije žene.

Njegova ubojstva nisu pripadala uobičajenom profilu serijskog ubojice, njegove su žrtve umirale spokojno, u miru. U njegovim ubijanjima nikada nije bilo seksualnih motiva, a sve do kraja ni financijskih. Neki pretpostavljaju da je uživao u osjećaju kontrole nad životomte da je motiv ubojstava bio "kompleks Boga" koji je godinama razvio.

 - Obično bi posjetio stariju ženu kod kuće, ubrizgao joj smrtonosnu dozu morfija i zatim je ostavio posjednutu, pojačavajući grijanje na najjače. Vratio bi se sljedećeg dana, objavio njezinu smrt i procijenio da je do smrti došlo nakon njihovog posljednjeg posjeta - napisala je Val McDermid u svojoj knjizi 'Forensics'.

Gledao majku kako joj olakšavaju bolove ubrizgavajući joj morfij

Harold Shipman rođen je 1946. u radničkoj obitelji Nottinghamu. Roditelji su mu bili predani metodisti. U djetinjstvu su ga zvali Fred, i premda je imao brata i sestru, upravo je on bio majčin miljenik. Ona je bila uvjerena da je njezin sinčić Fred predodređen za velike stvari. Odgajala ga je na način da se smatra boljim od svojih vršnjaka. I iako nije bio osobito bistar i teškom je mukom stekao svoj akademski naslov bio je uspješan učenik i atletičar. Majka mu je umrla mlada, sa samo 43 godine, od raka pluća. Njemu je bilo 17. Dok je majka umirala on je preuzeo ulogu njegovatelja provodeći s njom vrijeme nakon škole i čekajući posjete liječnika koji bi joj ubrizgavao morfij za olakšanje bolova.

Upisao je medicinski fakultet i već sa 20. godina se oženio sa Primose May Oxtoby. Dobili su četvero djece.

Diplomirao je na medicinskom fakultetu u Leedsu 1970. godine.

Normalni i brižni član društva

Postao je obiteljski liječnik opće prakse u zapadnom Yorkshireu. Mnogima se činio ljubaznim i dragim, ali kolege su se žalile na njegov uobražen stav i osornost.  

U medicinskom centru Donneybrook u Hydeu radio je 15 godina i pretpostavlja se da je tada ubio preko 200 pacijenata. Vlastitu ordinaciju otvorio je 1992. godini, a pacijenti su ga uvijek doživljavali kao mirnog i dobrog doktora.
Njegove žrtve uvijek su umirale iznenada, bez prethodnih zapisa o  smrtnoj bolesti. Uglavnom bi bili nađeni kako sjede na stolcima, a ne u krevetu. To je saznala i policija koja je i pregledala liječnikove kartone, ali ništa nije pronašla. Tek kasnije je postalo jasno da je Shipman krivotvorio bolesničke kartone, ali tada ga je njegova smirena autoritativnost liječnika štitila od detaljnog ispitivanja. 

Krivotvorio oporuku ubijene pa ga otkrili

 "Doktor smrt" razotkriven je kada je uhvaćen u krivotvorenju oporuke Kathleen Grundy (81), bivše gradonačelnice Hydea, nakon njene smrti 1998. Tada joj je pokušao ukrasti 360 000 funti. Vlasti su tada otkrile ogromnu stopu smrtnosti njegovih pacijenata. Naime, Kathleen Grundy je, iako u poodmaklim godinama, bila zdrava i aktivna starica poznata po dobrotvornim djelima. Kad je iznenada umrla u svojoj kući upravo je Shipman pozvan i on je proglasio smrt. Kazao je i da obdukcija nije potrebna jer je bio kod nje malo prije smrti.

Nakon sprovoda njezina kći, inače odvjetnica, je primila  loše natipkanu kopiju oporuke svoje majke u kojoj poveći iznos novca ostavlja Shipmanu. odmah je shvatila da je oporuka lažna, prijavila je policiji koja je odmah naredila ekshumaciju tijela. Pokazalo se da joj je ubrizgana ubojita doza morfija.
Nakon toga počeli su se otkrivati i drugi grobovi i istina je izašla na vidjelo. Nije jasno, doduše, zašto se Shipman nije potrudio  ubiti žrtvu nekim lijekom koji se ne može tako lako pronaći u tijelu i zašto pažljivije nije krivotvorio oporuku.. 

Tijekom suđenja, Shipman nije pokazivao kajanje za petnaest ubojstava za koje je optužen. Iako se znalo se da ih je bilo i više, toliko ih je bilo dovoljno da ga se osudi na doživotni zatvor.Cijelo je vrijeme omalovažavao policiju i sud i do samog kraja tvrdio da je nevin. Osuđen je na doživotnu kaznu. Četiri godine kasnije objesio se u svojoj ćeliji u zatvoru Wakefield u Yorkshireu, jedan dan prije 58. rođendana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti