Obavijesti

News

Komentari 1

Objavili dva poziva za obnovu kuća na pogođenom području

Objavili dva poziva za obnovu kuća na pogođenom području

Pozivi imaju za cilj obnovu područja pogođenim potresom u prosincu 2020., točnije Sisačko-moslavačke županije i dijela Karlovačke županije, odnosno doprinijeti ublažavanju i otklanjanju posljedica od potresa

 Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU objavilo je u srijedu dva poziva za obnovu obiteljskih kuća i stambenih jedinica na području pogođenim potresom, ukupne vrijednosti 640 milijuna kuna.

Objavili su pozive za dodjelu bespovratnih sredstava „Obnova obiteljskih kuća u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ i „Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinca u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

Kako navode u priopćenju, izmjenom Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. osigurano je 111 milijuna eura, odnosno više od 830 milijuna kuna za intervencijske mjere za potresom pogođena područja.

- Pozivi imaju za cilj obnovu područja pogođenim potresom u prosincu 2020., točnije Sisačko-moslavačke županije i dijela Karlovačke županije, odnosno doprinijeti ublažavanju i otklanjanju posljedica od potresa kroz ulaganja u stambeni fond u državnom vlasništvu koji se koristi za potrebe stambenog zbrinjavanja na potpomognutim područjima - poručila je ministrica Tramišak.

Pozivom „Obnova obiteljskih kuća u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ predviđena je rekonstrukcija oštećenih obiteljskih kuća. Najviši mogući udio bespovratnih sredstava je 95 posto, odnosno 308 milijuna kuna.

Pozivom „Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinca u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ predviđeno je uklanjanje teško oštećenih obiteljskih kuća te izgradnja novih (zamjenskih) obiteljskih kuća i višestambenih zgrada. Najviši mogući udio bespovratnih sredstava je 95 posto, odnosno 332 milijuna kuna.

„Dodatno za nove lokacije višestambenih zgrada bit će raspisani i treći poziv do maksimalno osiguranog iznosa“, naglasila je ministrica.

Jedini mogući prijavitelj i korisnik projekata je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, koji sukladno Zakonu o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, raspolaže i upravlja nekretninama u vlasništvu RH.  

Poziv su objavljeni na stranicama „Obnova obiteljskih kuća u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ – eFondovi strukturni fondovi  i „Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinca u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ – eFondovi strukturni fondovi.