Obavijesti

News

Komentari 105

Objavili imovinsku karticu: Ivo Sanader ima tri tvrtke i grob

Objavili imovinsku karticu: Ivo Sanader ima tri tvrtke i grob
1

Zastupnik Ivo Sanader ima dva stana i dva automobila. Naslijedio je 105.000 eura, a on i njegova supruga Mirjana do sada su uštedili 281.000 kuna i oko 25.000 eura

VIDEO

Imovinska kartica Ive Sanadera u zakonskom roku stigla je u Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa i objavljena na je na njihovim internet stranicama. Prema njoj Ivo Sanader živi od mjesečne neto plaće u iznosu od 15.500 kuna što je za 7.500 kuna manje nego što je primao kao premijer. Od odlaska iz politike do povratka u zastupničke klupe, on i supruga uz postojeći stan i garažu u Zagrebu te stan u Splitu i vinograd u Zaprešiću, nekretnine su povećali za grobno mjesto u Zagrebu. U kartici nije navedeno na kojoj lokaciji se ono nalazi niti kolika je njegova vrijednost. Vidljivo je tek da pravo na sukorištenje grobnog mjesta ima supruga Mirjana te da je ono kupljeno sredstvima od samostalne djelatnosti. Novina su i udjeli u tri tvrtke od kojih su dvije u Zagrebu i jedna u Innsbrucku, koje je osnovao nakon odlaska iz politike. S obzirom da je zastupnik, prijenos prava na povjerenika. Sanader za dvije tvrtke u Zagrebu navodi da je njihova nominalna vrijednost 142.500, ali ne precizira radi i se o kunama ili eurima. Za tvrtku u Innsbrucku nominalna vrijednost je 33.250 eura. U kartici stoji da je tvrtke stekao novcem od samostalne djelatnosti i nasljedstva. Ušteđenog novca on i supruga imaju 281.000 kuna i oko 25.000 eura te 105.000 eura koje su stekli nasljedstvom. U staroj kartici naveo je tek oko 120.000 kuna izuzevši onih 105.000 eura.

Poslove mu vodi bivši Žužulov čovjek

Prema dostupnim podacima, Sanaderove firme u Zagrebu vodi odvjetnik Steven Vatroslav Brkich koji mu je bio jedan od tri savjetnika dok je bio premijer. Brkich je direktor tvrtki Alia Savjetovanje i Perbujac koje su obje registrirane na adresi Šarengradska 1. 

Steven Vatroslav Brkich došao je u Ured premijera 2005. godine i to s mjesta stručnog suradnika u kabinetu Ministra vanjskih poslova kada je ministar bio Miomir Žužul. Završio je pravo u SAD-u te je radio kao odvjetnik u Philadelphiji. Iz Ureda premijera otpustila ga je Jadranka Kosor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kajin: Velikan si je sigurno rezervirao Arkade

Koliko je novaca Mladen Barišić donosio u HDZ taj čovjek ima očigledno premalo imovine, u šali je izjavio je Damir Kajin (IDS) nakon što je proučio Sanaderovu imovinsku karticu. Ustvrdio je kako je Sanader stvorio "nakaradni sustav" u kojem nije bilo samo za njega nego i za njegove potpredsjednike, ministre i mnoge druge.

- Što se tiče grobnog mjesta mene čudi da jedan takav velikan nije za sebe rezervirao u najmanju ruku Arkade - rekao je.

Beus: Nekima se politika kao posao isplati

Za Gorana Beusa Richembergha (HNS) iz Sanaderove imovinske kartice vidljivo da je on jedan od bogatijih političara u Hrvatskoj.

- Po ovome što možemo na brzinu izračunati radi se o imovini koja se računa u milijunima kuna. To je očito dokaz da se nekima u politici isplati taj posao. Vrijednost tvrtki je prilično impresivna s obzirom da su, pretpostavlja se, one novo osnovane - izjavio je. Iako za pokretnu imovinu Sanader navodi da je vrijedna 1,5 milijuna kuna, Beus pretpostavlja da se iza toga kriju satovi, zbirke umjetnina i druge vrijednosti.

- Mi već imamo iskustvo da neki ljudi koji se bave politikom ne nose originale, recimo torbice pa možda nisu ni ti satovi originalni i vrijede puno manje nego što mediji nagađaju. No, dobro da imamo polaznu osnovu u slučaju pritiska medija ili mogućih istražnih radnji da se može usporediti da li je netko tko je 15 godina na državnim dužnostima uz svoju redovnu plaću mogao uštedjeti tako velike vrijednosti uz relativno skromno nasljedstvo od 105.000 eura - rekao je Beus.

Đakić: Teško mi je vjerovati da je Sanader sve prijavio

Josip Đakić (HDZ) ističe da bi bilo dobro da se točno specificiraju pokretnine koje posjeduje obitelj Sanader, a smatra da je transparentno trebao prikazati prihode koja su on i supruga stjecali svoju imovinu. Nakon svih afera teško mu je vjerovati da je Sanader prijavio sve što ima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu