Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Objavili snimke broda, kapetan tvrdi da nije prekršio propise

Ukrajinski kapetan (64) koji je uhićen pod sumnjom za izazivanje nesreće negira svoju krivnju i tvrdi da nije prekršio propise. Ivan Barović iz vukovarske Lučke kapetanije kaže da se radi o iskusnom kapetanu

Foto: ATV Magyarország/YouTube
11 komentara

Mađarski mediji objavili su u petak prve snimke potonulog turističkog broda koji je u srijedu navečer završio na dnu Dunava u Mađarskoj nakon što se sudario s riječnim kruzerom. 

Snimka nastala sonarom otkriva da je brod na boku te da je najviši dio dva metra ispod površine vode, a najdublji na 7,5 metara dubine. Brod se može vidjeti u videu na 2.42 minute.

Kako prenosi Index.hu, ukrajinski kapetan (64) koji je uhićen pod sumnjom za izazivanje nesreće negira svoju krivnju i tvrdi da nije prekršio propise. U izjavi njegovog odvjetnika navodi se kako ima 44 godine iskustva te da je jedan od najiskusnijih kapetana na Dunavu te da nikad nije izazvao nesreću. Kapetan žali što nije mogao izbjeći sudar te izražava sućut obiteljima poginulih. Odvjetnik također navodi i da je sumnja vlasti preuranjena.

MAĐARSKA U CRNOM Na Dunavu lampioni, kapetan u zatvoru, još traže 21 čovjeka...

Barović: Kapetan je vrlo iskusan i nije mu strana ova luka

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

- Do mene dolaze različite informacije o tome što se zapravo dogodilo u Budimpešti i tko je kriv za nesreću pa ne mogu ništa konkretno o tome reći. Inače, kapetana kruzera koji je sudjelovao u nesreći osobno poznajem i znam da se radi o veoma iskusnom kapetanu koji dugo plovi i budimpeštanska luka mu nije strana. Zbog toga što je iznimno velika i što u njoj svakodnevno bude više desetaka različitih plovila luka u Budimpešti je zahtjevna za plovidbu. Dodatni problem su provozi ispod mostova za što postoje posebna pravila plovidbe i zbog njih se svi koji plove Dunavom u Budimpešti moraju strogo držati svog pravca kretanja - rekao je za 24sata kapetan Ivan Barović iz vukovarske Lučke kapetanije.

TRAGEDIJA U MAĐARSKOJ Uhitili kapetana (64) kruzera, ronioci pokušavaju izvući žrtve

On pretpostavlja da se malo plovilo sudarilo sa kruzerom i da je ono skrenulo sa svog pravca kretanja.

- Realno, u tako velikoj luci kao što je budimpeštanska nemoguće je nadzirati i navigirati sva plovila koja u nju ulaze i izlaze tako da je, zapravo, najveća odgovornost za situaciju u luci na samim kapetanima brodova koji moraju znati pravila kretanja u toj, a i svakoj drugo luci. Ne sumnjam da će se uskoro saznati tko je kriv za ovu nesreću jer svaki brod u sebi ima sustav koji registrira svako njegovo kretanje tijekom plovidbe i sve manevre, nešto kao crna kutija u avionu, i kada se to pregleda, znat će se koje je plovilo skrenulo sa kursa - kaže kapetan Barović.

Spuštao se u Dunav pa umalo i on poginuo...

Članovi obitelji poginulih i nestalih Južnokorejaca stigli su u petak u Budimpeštu nakon što je u srijedu potonuo brod Sirena na rijeci Dunav. Uživo prate spasioce koji riskiraju živote kako bi uopće došli do olupine.

Ronioci su tijekom petka u dva navrata pokušali zaroniti do ostataka. Riječna struja Dunava bila je toliko snažna da nijednom nisu uspjeli, a u jednom trenutku morali su spašavati jednog ronioca. Tijekom zarona zapetljala mu se cijev za disanje o metalne ljestve. Morali su je odsjeći kako bi ga izvukli na sigurno. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message