Obavijesti

News

Komentari 64

Obljetnica velike pljačke vlaka: "Ponosan sam što sam krao!"

Obljetnica velike pljačke vlaka: "Ponosan sam što sam krao!"
6

Jubilarna 50. godišnjica: Ronnie Biggs (84), jedan od četvorice još živih pljačkaša, ni danas ne žali što je iz vlaka ukrao 2,6 milijuna funti. To bi danas bilo 46 milijuna

VIDEO

Ukrali su, u današnjoj vrijednosti, 46 milijuna funti. Novac nikad nije pronađen, neki nikad nisu uhvaćeni, a neki su pobjegli iz zatvora. Od nekoliko živih najglasniji je Ronnie Biggs, koji se sam predao 2001. godine.

- Je li me sram što sam bio dio velike pljačke vlaka? Naravno da nije! Točnije, ponosan sam što sam bio u toj ekipi - rekao je Ronnie Biggs (84), koji je na 50. godišnjicu pljačke posjetio grob Brucea Reynoldsa, “mozga” pljačke.

Ronnie, Bruce i još 13 lopova su 8. kolovoza 1963. godine kraj engleskoga gradića Mentmorea izveli jednu od najspektakularnijih pljački u povijesti. Na jednome mostu presreli su poštanski vlak Glasgow - London, svladali čuvare i ukrali 2,6 milijuna tadašnjih funti. 

Iako su pljačku izveli vrlo organizirano, gotovo svi su brzo uhićeni, no većina novca nikad nije pronađena. Novac nije bio obilježen, a pohlepni lopovi su ga brzo spiskali, dok su ono što im je ostalo potrošili na odvjetničke usluge. 

Svi osim jednoga su osuđeni, trojica nikad nisu pronađena, a identitet fantomskog “Ulstermana”, glavnog organizatora pljačke, nikad nije utvrđen. 

Ronnie Biggs je nakon osude pobjegao iz zatvora i sve do 2001. godine živio u Australiji i Brazilu. Nakon povratka je uhićen i ponovno zatvoren, da bi ga osam godina poslije ipak pustili iz zatvora.

- Jako mi je žao što smo trajno ozlijedili strojovođu i obilježili obitelji svih koji su sudjelovali u pljački. To je velik teret svima nama. Što se same akcije i novca tiče, sve bih ponovio - rekao je Biggs. 

Sinu jednog od preminulih pljačkaša pomogao je pri pisanju knjige o pljački koja bi uskoro trebala biti objavljena.

"Lopovi su kao junaci, a žrtve se zaboravlja"

Strojovođu Jacka Millsa i suradnika Davida Whitbyja pljačkaši su pretukli. Trajno su ozlijeđeni, a Mills je umro osam godina poslije.

- Lopove su prikazali kao junake, a što je sa žrtvama - požalio se strojovođin sin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa