News

Komentari 2

Obnavljali palaču na Korčuli, otkrili 13 slojeva zidnih oslika

Obnavljali palaču na Korčuli, otkrili 13 slojeva zidnih oslika

Riječ je o ružičastim vertikalnim linijama, plavom mrežištu s ukrasima na žutoj podlozi, kao i pojasnici s motivom hrvatske trobojnice

Prilikom istražnih radova u obnovi Palače Gabriellis iz 17. stoljeća, u kojoj je smješten Muzej Grada Korčule, otkriveno je trinaest slojeva zidnih oslika na istočnom dijelu drugog kata palače koji datiraju od 17. do 20. stoljeća, objavila je Dubrovačko-neretvanska županija.

Riječ je o ružičastim vertikalnim linijama, plavom mrežištu s ukrasima na žutoj podlozi, kao i pojasnici s motivom hrvatske trobojnice.
"Provedena su konzervatorsko- restauratorskih istraživanja, a potom i konzervatorsko-restauratorski zahvati koji su dali novu dimenziju i naglasili ljepotu oslika. Osim restauracije oslika prilagodio se i projekt unutarnjeg uređenja kao bi koncept novog muzeološkog koncepta bio u potpunosti usuglašen s vrijednostima zidnog oslika i njegovom prezentacijom", ističu iz Županije.
Obnova palače, kulturnog dobra u vlasništvu Grada Korčule, pokrenuta je zbog njenog iznimno trošnog stanja, a obnovom i opremanjem će se zdanju vratiti stari sjaj i učiniti ga sigurnim za zaposlenike i posjetitelje. Za vrijeme obnove Gradski muzej Korčule nije prestao s radom, već je izmješten u obližnju palaču, ali s manjim izložbenim prostorom.

Obnova Palače Gabriellis provodi se u sklopu projekta Dubrovačko-neretvanske županije "Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija" s ciljem stvaranja i promidžbe kulturne i etnografske ponude županije pod zajedničkim nazivom "Putevima prošlosti".

Projekt administrativno i operativno provodi Regionalna agencija DUNEA uz još deset partnera: Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Sveučilište u Dubrovniku, Hrvatski restauratorski zavod – Dubrovnik, Općine Dubrovačko primorje, Smokvica i Mljet, Grad Korčula i Korčulanska razvojna agencija KORA, Obrt za restauriranje namještaja Depolo i putnička agencija Dominium Travel.

Ukupna vrijednost projekta je 33,87 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva 27,75 milijuna kuna. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi se kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020.