Obavijesti

News

Komentari 2

Obnavljali palaču na Korčuli, otkrili 13 slojeva zidnih oslika

Obnavljali palaču na Korčuli, otkrili 13 slojeva zidnih oslika
1

Riječ je o ružičastim vertikalnim linijama, plavom mrežištu s ukrasima na žutoj podlozi, kao i pojasnici s motivom hrvatske trobojnice

VIDEO

Prilikom istražnih radova u obnovi Palače Gabriellis iz 17. stoljeća, u kojoj je smješten Muzej Grada Korčule, otkriveno je trinaest slojeva zidnih oslika na istočnom dijelu drugog kata palače koji datiraju od 17. do 20. stoljeća, objavila je Dubrovačko-neretvanska županija.

Riječ je o ružičastim vertikalnim linijama, plavom mrežištu s ukrasima na žutoj podlozi, kao i pojasnici s motivom hrvatske trobojnice.
"Provedena su konzervatorsko- restauratorskih istraživanja, a potom i konzervatorsko-restauratorski zahvati koji su dali novu dimenziju i naglasili ljepotu oslika. Osim restauracije oslika prilagodio se i projekt unutarnjeg uređenja kao bi koncept novog muzeološkog koncepta bio u potpunosti usuglašen s vrijednostima zidnog oslika i njegovom prezentacijom", ističu iz Županije.
Obnova palače, kulturnog dobra u vlasništvu Grada Korčule, pokrenuta je zbog njenog iznimno trošnog stanja, a obnovom i opremanjem će se zdanju vratiti stari sjaj i učiniti ga sigurnim za zaposlenike i posjetitelje. Za vrijeme obnove Gradski muzej Korčule nije prestao s radom, već je izmješten u obližnju palaču, ali s manjim izložbenim prostorom.

Obnova Palače Gabriellis provodi se u sklopu projekta Dubrovačko-neretvanske županije "Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija" s ciljem stvaranja i promidžbe kulturne i etnografske ponude županije pod zajedničkim nazivom "Putevima prošlosti".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Projekt administrativno i operativno provodi Regionalna agencija DUNEA uz još deset partnera: Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Sveučilište u Dubrovniku, Hrvatski restauratorski zavod – Dubrovnik, Općine Dubrovačko primorje, Smokvica i Mljet, Grad Korčula i Korčulanska razvojna agencija KORA, Obrt za restauriranje namještaja Depolo i putnička agencija Dominium Travel.

Ukupna vrijednost projekta je 33,87 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva 27,75 milijuna kuna. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi se kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić