Obavijesti

News

Komentari 0

'Obnova je počela ubrzo nakon potresa, najesen smo se vratili'

'Obnova je počela ubrzo nakon potresa, najesen smo se vratili'
4

Osnovna škola Markuševec, iako se nalazila u epicentru, nije pretrpjela veća oštećenja statike. Učenici su prošlu školsku godinu završili online i u područnoj školi.

VIDEO

Zagrebački Markuševec našao se u epicentru potresa koji je tog nedjeljnog jutra prije godinu dana udario grad.

Tamošnji stanovnici kažu nam kako su donedavno doslovce svakodnevno osjećali podrhtavanja onog “zagrebačkog”, a “petrinjski” ih i danas protresa.

Pogledajte video: Godina dana od zagrebačkog potresa

Pokretanje videa...

Godinu dana od potresa 00:56

Mnogi stanovnici ovog lijepog zagrebačkog naselja na sjeveru još nisu u svojim domovima ili se muče s obnovom. U potresu je oštećena i tamošnja osnovna škola, no brzom reakcijom Grada, kaže ravnateljica Gordana Horvat, učenici su se već ove jeseni vratili na nastavu.

- Budući da se škola nalazila u samom epicentru, bila je oštećena, no nasreću nije bila narušena statika nego samo pregradni zidovi. Odmah sljedeći dan došli su statičari koje je poslao Grad Zagreb. Škola je dobila žutu naljepnicu, a odmah su nas obišli i premijer i gradonačelnik. Već treći dan počeli su radovi na obnovi - prisjetila se Gordana Horvat za 24sata.

Zbog karantene koja je u tom trenutku trajala u Hrvatskoj, učenici se nisu ni vraćali na nastavu, a ta nezgodna situacija bila je svojevrsna sreća u nesreći. Nakon što su se najmlađi učenici vratili na nastavu u svibnju, prebačeni su u Područnu školu Vidovec, koja je u novoj zgradi, sagrađenoj 2019., i koja nije imala oštećenja.

- Ovdje su radovi na obnovi trajali od početka travnja, tijekom ljeta i s početkom školske godine škola je bila u potpunosti obnovljena i počela je s radom. Padala je žbuka, bilo je oštećenja, a u međuvremenu smo uspjeli zatražiti i neke preinake, nova vrata za sve učionice, okrečeno je sve. Koliko smo imali nesreće što smo bili u epicentru, toliko smo imali sreće i da je Grad Zagreb prepoznao da je to prioritet i da je škola bila u rekordnom vremenu obnovljena - zaključila je ravnateljica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici
GODINU DANA POSLIJE

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici

Plus+ U vrijeme potresa koji je 22. ožujka prošle godine u 6:26 minuta zatresao Zagreb ovi su mališani bili na odjelu intenzivne skrbi u Petrovoj bolnici. Evo ih danas, zdravi i veseli podsjećaju da je život čudo

Dame su ušle u gojzerice, stavile kacige i popele se na krovove da pomognu Zagrebu
NINJA KROVNJAČE

Dame su ušle u gojzerice, stavile kacige i popele se na krovove da pomognu Zagrebu

Volonterke i volonteri u Hrvatskoj su pokazali da kada je najgore oni prvi priskaču u pomoć ne pitajući hoće li im se to ikada ikako vratiti. Takve su i ove dame koje su nakon potresa sanirale dimnjake i krovove grada
Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa
PRATITE UŽIVO

Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa

Mnogi ljudi ostali su bez krova nad glavom nakon jakog potresa koji je u 6:24 prije točno godinu dana pogodio Zagreb. Naši će se reporteri tijekom dana javljati s brojnih lokacija, a za 24sata će pričati i brojni gosti