Obavijesti

News

Komentari 19

Obrat: Ja sam Iakhe Mašrapov i nemam veze s tim napadom

Obrat: Ja sam Iakhe Mašrapov i nemam veze s  tim napadom
3

Kad se napad dogodio, 31. prosinca, ja sam bio u Kirgistanu. Nemam nikakve veze s terorističkim napadom u Turskoj, kazao je Mašrapov za kirgistanski portal Turmush

VIDEO

Građanin Kirgistana Iakhe Mašrapov čiju su fotografiju iz putovnice objavili brojni mediji uz tvrdnju da je to lice osumnjičenog za napad na klub u Istanbulu u novogodišnjoj noći, tvrdi da nema nikakve veze s tim događajem. 

Naime, Iakhe Mašrapov za kirgistanski portal Turmush kazao je kako je u Kirgistan stigao danas u 7 sati ujutro, te da je iz Bishkeka u 9 sati stigao u Osh, gdje je odmah priveden na ispitivanje.

Mašrapov tvrdi kako je u Istanbulu bio na poslovnom putu.

- Iz Bishkeka u Istanbul otputovao sam 1. siječnja i tamo sam obavio posao vezan uz trgovinu. Došao sam u zračnu luku u Istanbulu i čim sam se ukrcao na avion, turske vlasti su me izvukle van i odvele na ispitivanje. Ispitivali su me sat vremena zbog čega je avion u Bishkek kasnio - kazao je za Turmush.

- Policija mi je objasnila kako me ispituju jer sličim sumnjivcu s fotografije koji je počinio teroristički napad u novogodišnjoj noći. Potom su se ispričali i pustili me na avion - ispričao je Mašrapov i kazao kako nema pojma tko je osumnjičeni, a ni kako se fotografija s njegove putovnice našla na društvenim mrežama.

- Dolazim iz Kara-Suua i od 2011. prodajem na tamošnjoj tržnici. Kad se napad dogodio, 31. prosinca, ja sam bio u Kirgistanu. Nemam nikakve veze s terorističkim napadom u Turskoj - kazao je Mašrapov i pojasnio kako još od 2011. poslovno posjećuje Istanbul.

Iakhe Mašrapov 28. prosinca iz Kirgistana je došao u Istanbul, te se 30. prosinca vratio u svoju domovinu. 31. prosinca bio je u Kirgistanu, te je ponovno u Istanbul pošao na put 1. siječnja, a u Bishkek se vratio 3. siječnja.

Turske su vlasti među 14 uhićenih u Konyi pritvorile i Mašrapovu suprugu, prenosi turska novinska agencija Dogan. Dnevni list Haberturk je objavio da je napadač u taj grad na jugozapadu Turske doputovao u studenome sa suprugom i dvoje djece "kako ne bi privlačio pozornost". 

Britanski Daily Mail piše kako Mašrapova supruga tvrdi da nije znala da je njezin suprug simpatizer Islamske države. On joj je rekao da putuju u Konyu u potrazi za poslom.

Oslobođen sumnji

Kirgistanac u dobi od 28 godina koji je bio priveden i ispitan po povratku iz Turske zbog moguće povezanosti s napadom u Istanbulu oslobođen je sumnji, objavili su u utorak kirgistanski mediji.

Lakhe Machrapov spominje se u turskim medijima kao mogući sumnjivac u vezi s napadom na istanbulski noćni klub tijekom dočeka Nove godine.

"Odbor za nacionalnu sigurnost (GKNB) istražuje moguću upletenost građanina Kirgistana u napad u Istanbulu. GKNB je poslao zahtjev u tom smislu turskim kolegama", rekao je glasnogovornik te kirgistanske tajne službe. "Djelatnici GKNB-a prebacili su ga u regionalni ured gdje je ispitan."

Lakhe Machrapov kasnije je pušten na slobodu i protiv njega nije podignuta optužnica, objavili su kirgistanski mediji pozivajući se na GKND.

Machrapov je zanijekao upletenost u napad, objasnivši novinarima da je 1. siječnja otišao u Istanbul "iz poslovnih razloga", a u utorak je otputovao nakon što ga je turska policija kratko ispitala jer sliči jednom muškarcu osumnjičenom za napad.

Kirgistansko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da "nije vjerojatno" da je kirgistanski državljanin upleten u taj napad.

"Po preliminarnim podacima, ta informacija nije vjerodostojna, no ministarstvo je ipak provjerava", rekao je glasnogovornik ministarstva.

U napadu na elitni noćni klub Reinu poginulo je 39 ljudi, među kojima mnogi stranci.

Po agenciji Dogan, dvojica stranaca, čija nacionalnost nije precizirana, uhićeni su u utorak na međunarodnoj zračnoj luci u Istanbulu i smješteni u pritvor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa