Obavijesti

News

Komentari 127

Obrat: Savezni sudac blokirao spornu uredbu Donalda Trumpa

Obrat: Savezni sudac blokirao spornu uredbu Donalda Trumpa
3

Ta privremena uredba saveznog suca Jamesa Robarta vrijedi za čitav američki teritorij dok se žalba koju je u ponedjeljak uložio tužitelj države Washington Bob Ferguson ne razmotri u cijelosti

VIDEO

Savezni sudac iz Seattlea blokirao je privremeno u petak izvršnu uredbu američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom se zabranjuje ulazak u SAD državljanima sedam muslimanskih zemalja, što predstavlja najvažniji obrat oko te kontroverzne mjere.

Ta privremena uredba saveznog suca Jamesa Robarta vrijedi za čitav američki teritorij dok se žalba koju je u ponedjeljak uložio tužitelj države Washington Bob Ferguson ne razmotri u cijelosti.

A man holds a sign during a protest held in response to President Donald Trump

Savezni suci nekoliko drugih država također su se izjasnili protiv zabrane otkad je donesena prije tjedan dana, posebice u Kaliforniji i u državi New York, ali je odluka suca Robarta najviše odjeknula.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Danas je pobijedio ustav", kazao je Ferguson nakon objavljivanja odluke. "Nitko nije iznad zakona, čak ni predsjednik", dodao je on, naglašavajući da je suca Robarta imenovao nekadašnji republikanski predsjednik George W. Bush.

Ferguson je uložio žalbu u ponedjeljak kako bi se poništile ključne točke predsjedničke izvršne uredbe koja zatvara granice SAD-a izbjeglicama tijekom četiri mjeseca i državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja (Iran, Irak, Libija, Somalija, Sudan, Sirija i Jemen) na tri mjeseca. Sirijcima je ulazak u SAD zabranjen neograničeno.

Bijela kuća je odmah nakon što je sudac Robart blokirao Trumpovu uredbu obećala boriti se protiv te presude, koju je u priopćenju u prvi trenutak nazvala "skandaloznom". Nekoliko minuta kasnije poslala je novu verziju teksta, izbacivši taj termin.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 127
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a