Obavijesti

Promo sadržaj

Obrtnicima omogućeni besplatni konzultanti za EU projekte

Obrtnicima omogućeni besplatni konzultanti za EU projekte
3

Tajnici obrtničkih komora Zagrebačke županije obrazuju se za pripremu i provedbu EU projekata kako bi što više pomogli obrtnicima da dođu do bespovratnih sredstava iz europskih fondova

Završio je 2. Obrtnički forum - Obrtništvo Zagrebačke županije. Cilj foruma je bio pronalaženje kvalitetnih rješenja za zaštitu i poticanje razvoja obrtništva i malog poduzetništva. Među govornicima bili su predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić.

Teme kojih su se okupljeni dotakli na forumu, uz besplatnu konzultantsku pomoć za obrtnike prilikom apliciranja za EU projekte, bile su i porast PDV-a ugostiteljima, obrtnička trgovina, stipendiranje učenika u deficitnim zanimanjima, izgradnja reciklažnih dvorišta za građevinski otpad, veći bespovratni poticaji za obrtnike i drugo. 

- Sredstva za razvoj obrtništva i malog poduzetništva čine značajan udio u EU fondovima, a naročito se odnose na očuvanje tradicijskih obrta kao i povećanje konkurentnosti. Stoga su Zagrebačka županija i Grad Zagreb omogućili tajnicima svojih udruženja i obrtničkih komora potrebne edukacije i stručno osposobljavanje kako bi više pomogli obrtnicima u informiranju i povlačenju sredstava iz EU fondova. Možemo zapravo biti primjer drugim županijama – istaknuo je predsjednik Obrtničke komore Zagreb (OKZ) Mirza Šabić.

Gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk naglasio je da je krajnje vrijeme da birokracija prestane biti zapreka razvoju gospodarstva i počne raditi u službi obrtnika i poduzetnika, s time se složio i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić nadodavši da općine, gradovi i same županije trebaju biti partneri koji međusobno surađuju i osvaruju uspješnu sinergiju na područiju razvoja obrtništva i malog poduzetništva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako se u posljednje dvije godine smanjio broj zatvaranja obrta činjenica je da u Zagrebačkoj županiji jedan od gorućih problema premali interes osnovnoškolaca za obrtnička zanimanja.

- Prošle godine prijavljeno je tek 11 učenika deficitnih zanimanja od kojih je 8 dobilo stipendiju, na tome području moramo hitno nešto poduzeti  - komentirao je pročelnik Damir Fašaić. Sve je manje djece zainteresirano za deficitna zanimanja kao što su tesar, fasader, tokar, bravar, mesar i ostali. Predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić rekao je kako je glavni problem u tome što učenici nemaju gdje odraditi praksu i samim time ne mogu položiti majstorski ispit. 

Jedna od bitnih točaka koju su spomenuli također je bio porast PDV-a s 13 posto na 25 posto koja za posljedicu ima rast cijena u ugostiteljstvu, pad kvalitete usluge, niže plaće za zaposlene i nemogućnost porasta opsega poslovanja. Dok u je u drugim zemaljama znatno niži PDV, na primjer Luxemburg gdje PDV iznosi 3 posto, Italija s 10 posto PDV-a, u Hrvatskoj PDV sve više raste i ugrožava male obrte. 

Raspravljalo se i o mogućnosti da se „mali kvartovski trgovac“ uvede kao tradicionalna djelatnost koja bi im na taj način omogućila da budu korisnici potpora Grada Zagreba i Zagrebačke županije i da trgovina na malo ne izumre zbog velikih trgovačkih lanaca.

- Ukupan broj registriranih obrta u Zagrebačkoj županiji 2014/15 je iznosio 17.892 te se u 2016/17 godine smanjio na 17.305. Iako je trend i dalje negativan, ipak je vidljiva stabilizacija broja obrta jer je stopa zatvaranja niža nego prethodnih godina. Potpore i druge vrste podrške obrtnicima su vrlo važne, pomažu obrtima koji su često u teškoj situaciji -  rekao je Stjepan Kožić 

Obrtnička komora Zagreb predstavila je brojne nove projekte kojima nastoje pomoći obrtnicima u njihovom poslovanju poput pilot projekta „Ilica - obrtnička shoping zona“ koji objedinjuje 120 obrtnika u najpoznatijoj zagrebačkoj ulici ili Artiflex program pogodnosti koji OKZ provodi u suradnji s brojnim partnerima te na taj način obrtnicima omogućuje dodatne popuste na usluge partnera. Jedan od projekata koje OKZ provodi u suradnji s Gradom Zagrebom i 24sata je online platforma Zagreb Craft kojoj je cilj je promovirati umjetničko-tradicijske obrte da na moderan način prezentiraju svoje proizvode.

Uz to Obrtnička komora Zagreb planira izgradnju Obrtničkog poduzetničkog strukovnog centra u koji će uložiti 340 milijuna kuna. Na taj način planiraju ojačati poduzetničku i strukovnu potporu putem usluge savjetovanja te usluge obrazovanja učenicima. Uz to postavljeno je i pitanje da li postoji dovoljno savjetnika na toliko mnogo obrtnika.

- U kontaktu smo s Vladom RH i nadamo se da se neće oglušiti na probleme poduzetnika - zaključio je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.