Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
37 komentara

Obuljen: 'Ministarstvo kulture ne bi trebalo financirati medije'

Neke od tema ovotjedne emisije Nedjeljom u dva bile su sloboda u umjetnosti, širenje mržnje na internetu i u medijima. Obuljen Koržinek je poručila kako želi da iza njenog mandata ostanu poboljšanja

Foto: screenshot/HRT
37 komentara

U svom radu 'ne osjeća opoziciju', a osvrćući se na neke izjave svog prethodnika Zlatka Hasanbegovića kazala je kako "u društvu postoje pojedinci koji žele pretvoriti kulturu u područje ideoloških sukoba i zazivaju isključivosti".

- Kultura je upravo suprotno - područje slobodnog stvaralaštva, izražavanja i uključivosti. Posao ministra kulture nije obračunavanje - dodala je. Iako je uvijek bila dio tima HDZ-ovih vlada, u HDZ je ušla tek prije godinu dana i stavila se na raspolaganje premijeru Andreju Plenkoviću. Vjeruje da je on osoba koja donosi duh uvažavanja u politiku.

Kao ministrica, kazala je - ima cilj reformirati kulturni sustav i povući velika sredstva iz fondova EU-a za kulturne i kreativne industrije. Financiranje kulture u Hrvatskoj nije toliko centralizirano, kazala je te iznijela podatak da kultura dobiva 40 posto novca iz Ministarstva, oko 40 posto od Grada Zagreba, a ostali postotak dolazi od jedinica lokalne samouprave i županija

Obrazložila je i sadržaj naputka kojega je poslala, a povod kojega je bio Oliver Frljić - u kojemu je poručila kako umjetnik mora u svom djelovanju imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje. 

- To je bilo brzo priopćenje, napisano u subotu ujutro. U demokratskoj državi svatko ima pravo na slobodu izražavanja, ali umjetnik ne može sve svoje neistomišljenike nazivati fašistima - kazala je.

- Stojimo iza prostora slobode u djelovanju, ali ona ne bi trebala zadirati u prava drugih na način da ih vrijeđa - pojasnila je.

Govoreći o širenju mržnje na internetu (brisanje komentara članaka), kazala je kako treba odvojiti pravila vezana za medije i ona koja važe za kulturu.

- Postoje razlozi zbog kojih je područje medija 'izuzetno' regulirano vezano za neke teme, posebno elektroničkih medija. Zakon je tu prilično jasan, a pitanje je kako mi zakon provodimo - kazala je.

- Nisu problem mediji koji su urednički oblikovani, već sadržaj koji se dijeli putem društvenih mreža. Ni u EU ni na globalnoj razini još uvijek ne postoji namjera da se društvene mreže definiraju kao mediji. Zbog velikog postotka sadržaja koji poziva na mržnju, i lažnih vijesti - postoji potreba da se ono što se stavlja u javnost putem društvenih mreža - drugačije uredi - naglasila je.

- Zakon o elektroničkim medijima ide u izmjenu u četvrtom kvartalu godine i i bit će određenih iskoraka prema nelinearnim uslugama - kako bi podigli standardi. Ministarstvo kulture tu je samo jedan od dionika - kazala je. 

Odgovarajući na pitanje financiranja nekih neprofitnih medija, koje je ukinuo bivši ministar Zlatko Hasanbegović Naglasila je kako smatra da "nije dobro da Ministarstvo kulture financira medije".

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message