Obavijesti

News

Komentari 3

Obustavljen proces izdavanja dozvole za Sjeverni tok 2

Obustavljen proces izdavanja dozvole za Sjeverni tok 2

Plinovod je zajednički projekt ruske energetske tvrtke Gazprom, koja posjeduje 50 posto vlasništva te konzorcija europskih energetskih kompanije među kojima su i Shell i OMV

VIDEO

Njemačka agencija za mrežne djelatnosti privremeno je u utorak obustavila proces izdavanja dozvole za puštanje u promet plinovoda Sjeverni tok 2 tražeći da se tvrtka koja upravlja projektom organizira prema njemačkim zakonima.

„Savezna agencija za mrežne djelatnosti je nakon provjere spisa došla do zaključka da je dozvola za puštanje u rad plinovoda Sjeverni tok 2 moguće samo ako forma tvrtke koja upravlja plinovodom bude odgovarala njemačkim zakonima“, stoji u priopćenju državne agencije.

Prema smjernicama Europske unije o distribuciji plina, tvrtka koja upravlja plinovodom mora „u dovoljnoj mjeri“ biti odvojena od tvrtke koja dostavlja plin.

Nord stream 2 AG sa sjedištem u Švicarskoj je najavila osnivanje tvrtke kćerke u Njemačkoj koja bi bila zadužena za upravljanje dijelom plinovoda na području ove zemlje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Plinovod je zajednički projekt ruske energetske tvrtke Gazprom, koja posjeduje 50 posto vlasništva te konzorcija europskih energetskih kompanije među kojima su i Shell i OMV.

Rade nove studije: Operator Sjevernog toka 2 razmatra transport vodika kroz plinovod
Rade nove studije: Operator Sjevernog toka 2 razmatra transport vodika kroz plinovod

Kako je priopćeno, toliko dugo dok bude trajao proces prebacivanja ingerencija na tvrtku kćerku, Savezna agencija za mrežne djelatnosti obustavlja proces izdavanja dozvole za pogon plinovoda Sjeverni tok 2.

Nakon što bi njemačka agencija izdala dozvolu za uporabu, sličnu dozvolu mora izdati i Europska komisija što bi moglo potrajati daljnja dva mjeseca.

Plinovod je od njemačkih vlasti u saveznoj pokrajini Mecklenburg – Zapadno Pomorje, gdje se 1230 kilometara dug plinovod spaja na njemačku mrežu, već dobio tehničku dozvolu.

Njemačko ministarstvo gospodarstva je pozdravilo odluku Savezne agencije za regulaciju mrežnih djelatnosti naglašavajući da se radi o „regulatornim“ pitanjima koje se trebaju primijeniti i u slučaju plinovoda Sjeverni tok 2.

Posljednjih tjedana su se pojavile špekulacije oko smanjene dostave plina u Njemačku i Europu a neki analitičar tvrde da se radi o pritisku Moskve da se što prije izda dozvola za rad plinovodu Sjeverni tok 2.

Putin: Sjeverni tok 2 bit će dovršen jer SAD želi dobre odnose s Europskom unijom
Putin: Sjeverni tok 2 bit će dovršen jer SAD želi dobre odnose s Europskom unijom

Protiv ovog projekta je došlo i do sukoba između SAD-a i EU-a. Američki predsjednik Donald Trump je prijetio sankcijama tvrtkama koje budu sudjelovale u radu na plinovodu te je otvoreno zagovarao da se EU pojačano okrene uvozu ukapljenog plina iz SAD-a.

Johnson naglasio britansko protivljenje Sjevernom toku 2

Britanski premijer Boris Johnson na sastanku ministara naglasio je protivljenje plinovodu Sjeverni tok 2, rekao je u utorak njegov glasnogovornik. 

„Naglasio je britansko protivljenje plinovodu Sjeverni tok 2 koji bi mogao preusmjeriti pošiljke iz Ukrajine i mogao imati značajne sigurnosne implikacije u regiji“, rekao je. 

„Također je ponovio svoju zabrinutost situacijom na ukrajinskoj granici i istaknuo da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti podržavati teritorijalni integritet Ukrajine“. 

Plinovod Sjeverni tok 2 podvodnim putem spaja Rusiju i Njemačku, a financirali su ga ruski energetski div Gazprom i njegovi europski partneri, usprkos protivljenju SAD-a i nekih europskih država poput Ukrajine i Poljske. 

Plinovod čeka odobrenje njemačkog regulatora kako bi počeo s komercijalnom prodajom plina. Njemačka agencija za mrežne djelatnosti privremeno je u utorak obustavila proces izdavanja te dozvole jer tvrtka koja upravlja plinovodom formom ne odgovara njemačkim zakonima. 

Moskva ističe kako bi Sjeverni tok 2, koji će udvostručiti ruske kapacitete za isporuku plina putem Baltika na 110 milijardi kubičnih metara, mogao biti spas za europsko tržište tim energentom, suočeno s nestašicama i ogromnim rastom cijena. 

Pošto Sjeverni tok 2 zaobilazi dosadašnje tranzitne zemlje poput Ukrajine, pa time ugrožava njeno gospodarstvo ovisno o naknadama za tranzit. 

Johnson u je u ponedjeljak rekao kako će Britanija uskoro trebati birati između oslanjanja na ruske ugljikovodike i podržavanja Ukrajine, mira i stabilnosti. 

"Kada kažemo da podržavamo suverenitet i integritet Ukrajine, to nije zato što želimo biti protivnici Rusiji, ili da želimo na neki način strateški okružiti ili potkopati tu veliku zemlju", poručio je Johnson u govoru, čije je isječke objavio njegov ured.

"Nadamo se da će naši prijatelji možda prepoznati da ćemo uskoro morati birati između dodatnog oslanjanja na ruske ugljikovodike kroz nove velike naftovode te podržavanja Ukrajine, mira i stabilnosti", dodao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...