Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
80 komentara

Očajan crni humor: Premijer izgleda kao da je gluh i slijep...

Kako inače drukčije shvatiti izjave poput one kako se moramo otrijezniti od iluzije da imamo ono što nemamo. Na koga misli, na građane ili na politički establišment

24sata
Foto: 24sata
80 komentara

Hrvatski premijer mora da je gluhi slijepac ili pak neki nepopravljivi šaljivac. Kako inače drukčije shvatiti njegove izjave poput one kako se moramo otrijezniti od iluzije da imamo ono što nemamo. Kao prvo, tko su to “mi”? Na koga ovdje misli dobri premijer, na hrvatske građane ili na politički establišment?

Ako je mislio na građane, promašio je. U tom smislu ova njegova izjava, i sve slične izjave o tome kako “previše trošimo”, nisu ništa drugo nego puko ispuhivanje zraka. Naime, koliko mi je poznato, većina hrvatskih građana odavno nema baš nikakvih iluzija, sve im je savršeno jasno, a naročito im je jasno u kakvoj državi žive i kakvi su se ljudi zabarikadirali na najodgovornijim dužnostima. A kad im se i dogodi da putem kredita ili kreditnih kartica potroše ono što nemaju, brzo ih snađe kazna u obliku ovrhe ili nekog sličnog mehanizma kojim banke i država drže za gušu ljude koji ne mogu računati na oprost poreznog duga, predstečajnu nagodbu i slične ekstravagancije rezervirane za tzv. elitu.

Ako je, međutim, premijer ovdje mislio na groteskno velik, skup i uglavnom beskoristan aparat kojega je i sam dio, “potrefio” je u sridu. Ta ekipa doista si je svašta umislila, i doista mahnito troši ono što nije zaradila. U Vladi, ministarstvima, županijama, gradovima, brojnim agencijama i sličnim besmislenim institucijama sjedi mnogo onih koji, da ih upitate, ne bi znali čime se zapravo bave i što im je točno posao, ali koji itekako koštaju porezne obveznike. S druge strane oni koji znaju, ili barem naslućuju što im je posao, recimo ministri u Vladi, uglavnom su nedorasli poslu, pa onda godinama nijemo promatramo krah tekstilne industrije, krah brodogradnje, krah željezare Sisak, krah poljoprivrede, krah malih farmi, krah velikih farmi, krah željeznice, krah kulture, krah školstva, krah zdravstva, krah poduzetništva, a nadasve sve ove godine svjedočimo krahu poštenja, ako se u današnje vrijeme uopće može govorti o tome... U cijeloj ovoj priči novost su samo nove milijarde inozemnog zaduženja, što je vrhunac maštovitosti i kreativnosti aktualnog i svih dosadašnjih ministara financija.

>>>Više pročitajte u Expressu

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message