Obavijesti

News

Komentari 47

Očajni radnici: Ovo danas je komemoracija našem Uljaniku

Očajni radnici: Ovo danas je komemoracija našem Uljaniku
3

Na održanoj skupštini Uljanika dioničari-radnici nisu prihvatili izvješće starog nadzornog odbora, kao ni uprave. Nepovjerenje upravi iskazalo je gotovo 80 posto dioničara...

VIDEO

Ovo je komemoracija Uljaniku, komentiralo se među radnicima-dioničarima na redovitoj skupštini Uljanika održanoj u utorak u Puli. Čini se da sve ide prema stečaju jer radnici još nisu dobili plaće za rujan, a uprava nije osigurala novac.

Na održanoj skupštini Uljanika dioničari-radnici nisu prihvatili izvješće starog nadzornog odbora, kao ni uprave. Nepovjerenje upravi iskazalo je gotovo 80 posto dioničara koji su nazočili skupštini, a birali su se i novi članovi nadzornog odbora. Na skupštini je izvješće o radu podnio predsjednik uprave Uljanika Gianni Rossanda, koji je je na početku obraćanja istaknuo kako se skupština održava u “najtragičnijem trenutku za Uljanik” te dodao kako je Uljanik 2017. godinu završio s gubitkom od milijardu kuna, što se prenosi u tekuću godinu. Prozvao je i ministra Horvata da “ili ne govori istinu o planu restrukturiranja ili da nema veze o brodogradnji”, i to nakon ministrove izjave da je njemu nepoznato kako je moguće raditi tri broda na dva navoza.

Skupština Uljanika: Dioničari iskazali nepovjerenje Upravi
Skupština Uljanika: Dioničari iskazali nepovjerenje Upravi

- Jedini spas je da se država zauzme za brodogradnju ili da se pojavi mecena koji bi odmah mogao dati 500 milijuna eura - rekao je Rossanda. Zaključio je da nema govora o stečaju, moguća je jedino ili likvidacija ili restrukturiranje nakon što se dobilo 96 milijuna eura “rescue aida” početkom godine. Govoreći o stanju u Uljaniku nakon održane izvanredne skupštine 16. veljače, Rossanda je istaknuo kako je potencijalni strateški partner Danko Končar izabran zajedno s nadzornim odborom te kako je suradnja s Ministarstvom gospodarstva i tadašnjom ministricom Martinom Dalić do sredine travnja bila intenzivna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Prijatelji i poznanici došli su mi reći, Borise, mi odlazimo...'
'Prijatelji i poznanici došli su mi reći, Borise, mi odlazimo...'

- Nismo se uvijek slagali, ali je u tom razdoblju bilo više sastanaka s upravom, nadzornim odborom i sindikatima. No nakon što smo dobili strateškog partnera i nakon što se počeo izrađivati program restrukturiranja, proces se počeo usporavati - naglasio je predsjednik uprave Uljanika dodavši kako je do sada bio uvjerenja da se intenzivno radi na tom programu, ali kako “sad mora konstatirati da nakon zadnjih izjava ministra gospodarstva Darka Horvata u to više nije siguran”. Dodao je kako je Uljanikov program restrukturiranja puno manji u iznosu nego što je bio pojedinačno za ostala brodogradilišta te kako će ukupna davanja nakon potencijalnog izvršavanja programa biti jedva dvije trećine onoga što su dobila druga brodogradilišta.

Drama u Uljaniku se nastavlja: Radnicima nisu isplatili plaće
Drama u Uljaniku se nastavlja: Radnicima nisu isplatili plaće

- Stvar je dobre volje, stvar je odluke i mi čekamo tu odluku. Nema puno vremena, trebamo odluku o novom strateškom partneru ako ga država ima, a sam ministar je više puta rekao da razgovara s potencijalnim partnerima, ali treba nastaviti s predloženim programom jer treće varijante nema - rekao je Rossanda. Povjerenik Sindikata metala Hrvatske u Uljaniku i dioničar Đino Šverko pozvao je Vladu da objelodani ime potencijalnog novog strateškog partnera i pomogne oko isplate plaća za rujan, dok je jedan od prisutnih dioničara predložio kako bi najbolje za Uljanik bilo kad bi svi mali dioničari predali svoje dionice državi pa neka ona odluči o sudbini Uljanika.

Uljanik raskinuo ugovor sa singapurskim naručiteljem
Uljanik raskinuo ugovor sa singapurskim naručiteljem

Na to mu je pravnik Uljanika odgovorio kako to nije moguće jer dioničari mogu isključivo prodati dionice koje su u njihovu privatnom vlasništvu. Ukupno je pet ugovora o gradnji otkazano u Uljaniku, a posljednji je otkazan u ponedjeljak, kad je iz Uljanika objavljeno da su jednostrano raskinuli ugovor o gradnji broda za prijevoz žive stoke za singapurskog naručitelja, tvrtku Wellard Ships, jer naručitelj ne ispunjava svoje ugovorne obveze. Tako je Auto Marine Transport s Kajmanskog otočja raskinuo ugovor o gradnji broda za prijevoz automobila i kamiona. Isti je kupac raskinuo i ugovor o gradnji broda za prijevoz automobila i kamiona identičnih tehničkih značajki. Aktivnosti na gradnji tog broda ranije su obustavljene na zahtjev kupca. 

Uprava Uljanika nije uspjela osigurati sva sredstva za plaće
Uprava Uljanika nije uspjela osigurati sva sredstva za plaće

Također, 1. rujna kompanija Siem Shipping Inc. raskinula je ugovore o gradnji brodova za prijevoz automobila i kamiona, na kojima su sve aktivnosti ranije obustavljene također na zahtjev kupca te fizička proizvodnja brodova nije ni započela. Sindikalni odbor riječkog 3. maja u postupku je mirenja s upravom. Ako se ne dogovore do petka, u ponedjeljak se ide u štrajk. Preostaje još nekoliko dana za deblokadu računa, a nema novca za plaće. Na skupštini je predstavnik 3. maja, sindikalac Juraj Šoljić, koji se kandidirao za člana nadzornog odbora Uljanika, rekao da je riječko brodogradilište u blokadi od kolovoza i da se približava rok od 60 dana, nakon čega se otvara stečaj.

Pula: Redovna glavna skupština društva Uljanik d.d.

Članovi Stožera napustili skupštinu

Dioničari Uljanika dd na redovitoj glavnoj Skupštini nakon devet sati sjednice izabrali su samo jednog člana novog Nadzornog odbora Nenada Kapuralina  pa će Trgovački sud u Pazinu morati imenovati još dva člana da bi NO  mogao funkcionirati.     

NO Uljanika ima pet članova,  a da bi mogao funkcionirati mora imati minimalno tri člana.  

Danas je jedino Kapuralin dobio je potporu od 51,66 posto glasova nazočnih dioničara. Prilikom glasovanja o ostalim članovima NO-a  predstavnici države i  Adris grupe bili su suzdržani pa su zbog toga, članovi Stožera za zaštitu Uljanika tijekom sjednice prvo zaprijetili odlaskom da bi u konačnici i napustili sjednicu misleći da se neće moći nastaviti zbog nedostatka kvoruma.

 Skupština je međutim nastavila s radom jer je imala kvorum, pa su se i oni poslije vratili, premda nisu imali više pravo glasa te su, kako su i sami rekli "bili na sjednici samo kao promatrači".

Za nove članove Nadzornog odbora dosadašnji Nadzorni odbor predložio je  Slobodana Kapora, Nenada Kapuralina, Ivicu Mikelića, Ivana Radešića i Sašu Španića i svi su oni imali protukandidata,  uglavnom iz redova Stožera za obranu Uljanika. Od svih njih jedino je Kapuralin dobio većinu glasova.   

Skupština Uljanika donijela je odluku kojom se rok za dokapitalizaciju produžuje do 16. veljače 2019. godine dok je odbijena odluka o nagradi za rad članovima Nadzornog odbora Društva.   

Dioničari Uljanika na današnjoj skupštini nisu prihvatili izvješća Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru u 2017. godini kao ni izvješće uprave i njenog predsjednika Giannija Rossande o stanju i poslovanju društva za 2017. godinu te im nisu dali razrješnice.

Izvješće o radu na skupštini je podnio Rossanda koji je uz ostalo poručio kako za sudbinu Uljanik grupe nema puno vremena te kako u ovom trenutku treba "ili donijeti odluku o novom strateškom partneru ili pak treba ići dalje s predloženim programom restrukturiranja".  

"Treće varijante nema, ne postoji varijanta stečaja. U zabludi smo svi ako mislimo da će biti stečaja, jer po odlukama Europske komisije pri davanju 'rescue aida', a nakon što je Uljanik dobio 96 milijuna eura 'rescue aida' početkom godine, opcija je samo likvidacija (ako se kredit ne vrati). Uvjeren sam da do toga neće doći, ali moramo nastupiti svi skupa, sa mnom ili bez mene", rekao je Rossanda u obraćanju dioničarima. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1