News

Komentari 62

Očajnički apel stanovnika Gline: Trebamo statičare! Bojimo se u kuće, stalno se sve trese...

Očajnički apel stanovnika Gline: Trebamo statičare! Bojimo se u kuće, stalno se sve trese...

Sedam obitelji iz Ulice Hrvatskog proljeća u Glini ne želi u prihvatni centar jer se boji zatvorenog prostora, kao i mogućih provala u njihove kuće. Noć provode uz vatru na otvorenom, a ima i djece i trudnica

Glina, Ulica Hrvatskog proljeća. Već je prošla ponoć, a 40-ak ljudi iz sedam obitelji ne pomišlja natrag u svoje kuće nakon razornog potresa u utorak iza podneva.

Neki od njih nisu spavali od večeri prije i prvog jakog potresa u jutarnjim satima ponedjeljka, a nakon razornog udara u utorak ne pomišljaju natrag u domove dok stručnjaci ne utvrde da je sigurno. Iako je vani hladno i počela je padati kiša...

POGLEDAJTE VIDEO: Besana noć u Glini

- Jako smo prestrašeni, stojimo na ulici, bojimo se ući u kuće, ne znamo što slijedi tijekom noći. Druga je noć da ne spavamo, prestrašno je. Tlo cijelo vrijeme podrhtava. Psi laju, obavijeste nas kad će biti idući potres - govori nam Ivana u ime skupine koja noć provodi na otvorenom.

- U prvom trenu nismo ni znali da postoji prihvatni centar u koji možemo otići. Kad smo saznali, onda smo si već napravili vatru i složili mjesto gdje ćemo boraviti. Nećemo se tamo gurati. Bojimo se ponovnog udara i da ćemo svi u zatvorenom prostoru ponovno stradati, a to ne možemo više podnijeti - dodala je.

Zamolila je jednu stvar.

- Željeli bismo da nam se jave statičari i kažu možemo li ući u svoje kuće ili ne. Zasad smo svi vani već drugu večer. Imamo tu starijih ljudi, djece, trudnica... Ne znamo što nam donosi sutra. Došla nam je rasvjeta, dugo smo sjedili u mraku. Nakon toga došla je pomoć Crvenog križa, hrana i piće. To će nam biti dovoljno do sutra. Na kraju smo ulice, imam osjećaj da nitko ne zna da smo tu.

Ne žele se odvojiti od svojih domova, čuli su da ima i onih koji bi se ovom tragedijom htjeli okoristiti.

- Čuli smo da idu pljačke i da su angažirane policijske snage. Bit ćemo kod svojih kuća i sigurno nam neće nitko ući. A onaj tko uđe... Ne znam koja mu je to sreća u životu, ući u razrušenu kuću i uzimati stvari. Nema tu sreće - kaže nam Ivana.

Što je s djecom?

- Ona su smještena u autu, spavaju. Ništa ni ne znaju. Tijekom dana su plakali, uspjeli smo ih smiriti. Rekli smo im da to ništa nije strašno, da je auto kriv što se tresao, da će sve biti u redu.

POGLEDAJTE SNIMKE IZ PETRINJE:

Njihove kuće nisu toliko nastradale kao, primjerice, centar Petrinje, vjeruju da bi možda mogli natrag, ali ne žele ništa poduzimati na svoju ruku.

- Pokušali smo zvati centar za civilnu zaštitu, ali ne možemo nikoga dobiti. Za statičare ne znamo kome da se obratimo pa, ako nam se može pomoći da nam se procijene kuće. Nisu nam jako uništene, ovako gledajući izvana. Ali unutra je sve razbacano i uništeno. Nismo sigurni. Jednostavno se bojimo zatvorenih prostora...

Prisjetila se stravičnih prizora nakon udara od 6,2 prema Richteru.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Vidjeli smo susjedove kuće kako se ljuljaju kao u filmu znanstvene fantastike. Vrištali su, nismo znali što se događa. Ništa nismo uspjeli uzeti sa sobom. Planirali smo malo odspavati, nismo spavali ni proteklu noć. Istrčali smo u čarapama, kasnije smo obuli cipele i navukli jakne - rekla je Ivana i zaključila:

- Hrane imamo dovoljno, a koliko će to trajati... Sve ovisi o statičarima. Imamo hrane u kući s obzirom da su blagdani, ali ne znamo što nas čeka unutra. Osjećaj koji doživite kad se sve trese, kao da zidovi idu na vas. Namještaj pada po vama... Sve udara, ne znam kako to uopće opisati...

Najčitaniji članci