Obavijesti

News

Komentari 183

Poražavajuće: BDP u drugom kvartalu smanjen za 2,1 posto

Poražavajuće: BDP u drugom kvartalu smanjen za 2,1 posto
3

Pad je uglavnom u razini očekivanja analitičara i premijera, a rezultat je problema u gospodarstvu iz prvog kvartala 2012. poput pada proizvodnje, izvoza i rasta cijena

VIDEO

Iz Državnog zavoda za statistiku objavili su kako je prema prvim procjenama BDP u drugom kvartalu 2012. pao za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pad je uglavnom bio u razini očekivanja ekonomskih analitičara, ali i samog premijera. Od Hrvatske su u drugom kvartalu gori samo Cipar (2,4) Italija (2,5), Slovenija (3,2), Portugal (3,3) i Grčka (6,2). 

Poražavajuće brojke rezultat su gospodarskih problema u  prvom kvartalu, poput pada industrijske proizvodnje, pada izvoza, smanjene prometa u trgovini na malo i iznadprosječan rast cijena. Vlada je tijekom prvih mjeseci previše vremena utrošila na kadroviranje, a nedavno su i sami priznali da u prvom dijelu godine nisu ostvarili ni četvrtinu planiranih investicija. 

Večernji list javlja kako je prvi dio godine donio veliki pad industrijske proizvodnje, umjesto da se stvore pretpostavke za oporavak. Nepovoljan rasplet za Hrvatsku kombinacija je prenesenih problema iz eurozone, ali i domaćih poteza, prije svih povećanja PDV-a za dva postotna poena te poskupljenja benzina i drugih energenata, ocjenjuju stručnjaci.

Javna su poduzeća dobila zadatak da pojačano investiraju, ali iz Vlade su nedavno priznali da u prvom dijelu godine nisu ostvarili ni četvrtinu planiranih investicija. Nezadovoljstvo domaće javnosti i građana trenutačno je za Vladu manji problem od stava rejting agencija. Da bi dodatno kupili vrijeme, u razgovoru s rejting agencijama vlada će pokušati domaća kretanja staviti u globalni kontekst - eurozona je također dospjela u recesiju.

Ne ide ni Slovencima 

Slovenski BDP je u drugom tromjesečju ove godine na godišnjoj razini pao za 3,2 posto, objavio je tamošnji statistički ured. U odnosu na prvo tromjesečje, gospodarstvo naših susjeda zabilježilo je pad od 1 posto, a u prvih šest mjeseci pad od 1,6 posto. Rezultat je to ponajviše pada domaće potrošnje koja je u drugom kvartalu ove godine za 6,8 posto manja nego lani.

Stopa nezaposlenosti po metodama EU-a i Međunarodne organizacije rada u drugom kvartalu je 8,2 posto, što je 0,4 posto manje nego 2011. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 183
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu